Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] awaryjne otwieranie drzwi pasażera.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez klechu » 20 gru 2017, o 14:25

Hej,

Dziś stała się rzecz dość przykra. Nie mogę otworzyć drzwi tylko z strony pasażera. Od kierowcy jest ok. Od pasażera nie mogę ani otworzyć za pomocą kluczyka ani od środka. Chciałbym ściągnąć boczek drzwi i zobaczyć czy coś w środku nie wypadło jednak przy zamkniętych drzwiach wydaje się to niemożliwe. Ktoś ma może jakiś pomysł jak ten temat ugryźć?
klechu

Dostał piw: 6
Auto: Cj0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kipp3r » 20 gru 2017, o 16:11

połam boczek a nowy kupisz za 30-40 zł, taniej wyjdzie niz jakas usługa
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez tresorex » 20 gru 2017, o 16:44

Bez otwartych drzwi nie zdejmiesz tapicerki. Trudno będzie połamać boczek bo jest z mocnego plastiku. A przypadkiem nie przymarzły Tobie drzwi do uszczelki?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez klechu » 20 gru 2017, o 21:10

Też myślałem, że może uszczelka trzyma ale to chyba jednak nie to ponieważ nie było mrozów i drzwi nie chciały się otworzyć jak wróciliśmy do samochodu po 10 minutach na cpnie. Dodatkowo "klamka" wewnętrzna jest ciągle jakby otwarta. A otwierając kluczykiem słyszę chyba siłownik. Co do zniszczenia boczku to jeżeli tak to chciałbym wiedzieć w którym miejscu się dostać abym mógł bezpośrednio ręką otworzyć drzwi.
klechu

Postprzez kipp3r » 21 gru 2017, o 02:03

jutro mogę podesłac fotkę gołych drzwi byś widział mniej więcej na jakiej wysokości i gdzie jest zamek
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez klechu » 21 gru 2017, o 18:52

Byłyby super. Możesz też sprawdzić czy da radę otworzyć ręcznie?
klechu

Postprzez Ronal123 » 21 gru 2017, o 19:09

Jeśli to mechanizm zamka nawalił (chociaż dziwi mnie ta luźna klamka zewnętrzna - jakby cięgno spadło), ale jeśli klamki działają (przynajmniej ta wewnętrzna) a sam zamek nie, to można wykręcić osłonkę klamki wewnętrznej - jedna śrubka i spróbować poruszać tym cięgnem od zamka. Ewentualnie można kupić centralkę na pilota za 40-50 zł. jeśli są centralne w samym aucie, założyć ją i spróbować zamki otworzyć z pilota, jeśli silniczek w zamku jest sprawny, to otworzy.

Ps. Dobra jestem mądry... :aaa: Oczywiście jak są centralne, to od kierowcy można otworzyć drzwi pasażera. Więc centralka to bezsensowny pomysł... Więc zakładam, że albo nie ma, albo nie działa. W takim razie kwestia, czy zamyka się z kluczyka normalnie? Jeśli tak, to ja bym wykręcił tą osłonę klamki, dalej trzeba by wyjąć panel elektryczny od szyb i później proponuję ciągnąć boczek do siebie może zejdzie (jedna śrubka jeszcze trzyma przy samym rogu z lewej strony przy lusterku ale jest zasłonięta przez deskę) no ale tak to chyba same zatrzaski więc może zejdzie jakoś bo ten boczek jest elastyczny, może się powygina i zlezie. Wtedy masz dostęp do zamka już prosty.
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez klechu » 21 gru 2017, o 22:17

Centralny mam (wcześniej jak otwierałem kluczem to od pasażera też się otwierały). Teraz słyszę ten sam głos siłownika w drzwiach ale one dalej zamknięte. Ściągnąłem osłonę przy wewnętrznej klamce ale nie ma jak albo ja nie umiem sięgnąć do "prętów" :/ jutro zrobię filmik albo zdjęcia jak to wygląda
klechu

Postprzez klechu » 22 gru 2017, o 22:11

Tak jak mówiłem dwa filmiki poniżej ;)

klechu

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum