Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZX] montaż kabli sygnałowych i zasilających wzmacniacz

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez ziulas » 14 gru 2017, o 00:20

Witam serdecznie.

Przeszukałem ten dział jednak nie znalazłem satysfakcjonującej informacji.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zakładał w swoich Coltach system audio oparty na wzmacniaczu zamontowanym w bagażniku i mógłby się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem odnośnie:
1. Długość kabla(+) zasilającego wzmacniacz od akumulatora
2. Którędy poprowadzić kabel z komory silnika do kabiny
3. Z którego miejsca w bagażniku najlepiej podłączyć masę do wzmacniacza

Gotowe zestawy kabli dostępne w sklepach jakoś mnie nie przekonują, a mając w pamięci montaż w Colcie CJ0 standardowa długość kabla zasilającego (+) w takim zestawie o długości 5 metrów najzwyczajniej nie starczyła, a kabel sygnałowy radio -wzmacniacz długości 5 metrów jest zdecydowanie za długi dlatego wolę sobie skompletować wszystko osobno.
ziulas

Dostał piw: 2
Auto: COLT RALLIART
Województwo: Mazowieckie

Postprzez GREGORY » 14 gru 2017, o 20:26

Montowałem u siebie audio, ale wzmacniacz mam pod siedzeniem kierowcy. Zasilanie brałem z głównej wiązki koło bezpieczników.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez ziulas » 17 gru 2017, o 12:16

Czyli nie ciągnąłeś głównego zasilania od akumulatora? Na innych tematach wyczytałem że główna wiązka z komory silnika do kabiny przechodzi gdzieś nad pedałem sprzęgła.
Chyba mój post nie dotarł do osób które taką operację przeprowadziły, więc zajmę się tym sam na spokojnie. Później z montażu zamieszcze tutaj zdjęcie i dane, będzie to taki mój mały wkład :)
ziulas

Postprzez kipp3r » 17 gru 2017, o 14:22

pamiętaj aby nie ciągnąć razem zasilania i sygnału bo często są zakłócenia. np + lewym progiem, a sygnałowe prawym progiem.
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez ziulas » 17 gru 2017, o 14:30

Pamiętam, w CJ0 tak właśnie zrobiłem. Mimo wszystko dziękuje za cenną uwagę :)
ziulas

Postprzez GREGORY » 17 gru 2017, o 17:48

ziulas napisał(a):Czyli nie ciągnąłeś głównego zasilania od akumulatora?

Nie. Po lewej stronie, tam gdzie są bezpieczniki wchodzi główny kabel zasilający od akumulatora. Oskórowałem go delikatnie tak aby przylutować zasilanie do wzmacniacza.
GREGORY

Dostał piw: 14
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez kipp3r » 17 gru 2017, o 19:16

Bardzo ciężko dobrze przelutowac tak grube kable i jest to mało profesjonalne. Musi być profi zakute oczko i bezpiecznik
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez gadzik90 » 5 maja 2018, o 21:24

Witam wszystkich, ja ostatnio przerabiałem temat. Jest możliwość bezproblemowego przeciągnięcia przewodu + od akumulatora do wnętrza. Pod dywanikiem od strony pasażera idą przewody do komory silnika prawdopodobnie od komputera, tam jest dosyć miejsca na +. Wszystko (mam nadzieję) widać na zdjęciach:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej zdjęć znajduje się tutaj: http://fotowrzut.pl/11JAXSP8ZY. Jak ktoś ma pytania to z chęcią odpowiem.
gadzik90

Dostał piw: 0
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez konioklonio » 6 maja 2018, o 07:57

Przecież w ścianie grodziowej za akumulatorem idzie główna wiązka elektryczna do kabiny. Przełożenie tamtędy kabla zajmuje jakieś 5 minut.
konioklonio

Dostał piw: 25

Postprzez gadzik90 » 6 maja 2018, o 14:06

W moim przypadku przełożenie jakiegokolwiek kabla od strony kierowcy było w zasadzie niemożliwe.
gadzik90

Dostał piw: 0
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez konioklonio » 6 maja 2018, o 14:22

W moim przypadku i kilku innych Coltów również nie było problemu, gumowy przepust ma trochę luzu.
Ważne, że udało się to zrobić innym sposobem.
konioklonio

Dostał piw: 25

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum