Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Czujnik SRS

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Dejv009 » 15 paź 2017, o 22:21

Witam koledzy. W moim Colcie 1.3 1997.r świeci się kontrolka SRS od samego początku jak go kupiłem lecz nic z tym nie robiłem ale dla bezpieczeństwa chcę to naprawić . Dowiedziałem się że do wymiany jest czujnik SRS . Lecz nie wiem gdzie on się znajduje i jak wygląda pomoże ktoś ?
Dejv009

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez tresorex » 16 paź 2017, o 08:36

ECU poduszek jest pod radiem. A poduszki masz? Może są wystrzelone i ecu ich nie widzi? Sprawdź też czy żółte kable pod fotelami są podpięte.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2017, o 08:56

1997r nie ma poduszek w fotelach ;). Sprawdź czy masz poduszki w kierownicy i w desce rozdzielczej. Albo kiedyś była przygoda , poduszki wymienione ale nie skasowany błąd z ECU.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez tresorex » 16 paź 2017, o 09:24

Tak, myślałem, że każdy CJ ma już 4 poduszki :o
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 13 lis 2017, o 16:34

Cześć Koledzy,

Też podłączę się do tematu, gdyż kupiłem swoją CJ0 i mam błąd SRS to jest rocznik 96 - Dwie poduszki standardowo. Polecacie rozumiem w takiej sytuacji sprawdzić wtyczki w kierownicy i w poduszce pasażera, co jeszcze można zrobić - co sprawdzić? Czy ten błąd zniknie samoczynnie po ew. naprawieniu (podłączeniu wtyczek gdyby były odłączone lub poluzowane), czy trzeba wymienić np. cały moduł AirBag lub np. Może taśma poduszek przy kierwonicy do wymiany?
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 13 lis 2017, o 17:29

Sprawdź czy są poduszki i czy są podpięte. Następnie taśma czy nie zerwana . jeśli wszystko gra to reset. Może się uda klemą. Jak nie to serwis lub podmianka sterownika. Mam jakby co pw. :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 5 gru 2017, o 22:56

Dzięki, ogólnie poduszki są. Zakupiłem cały zestaw tj. Pasy z napinaczami, sterownik, taśma, poduszki za dosłownie 20 zł. Hehe. Teraz nie wiem czy podmieniać wszystko dosłownie, czy ew. samą taśmę i sterownik wystarczy i ew. pasy bo mi się zacinają, ale poduszki zostawić? Czy poduszki są jakoś przypisane pod konkretny sterownik? :)
Ronal123

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 5 gru 2017, o 23:01

Ronal123 napisał(a): i ew. pasy bo mi się zacinają,
te co kupiłeś też ci się zacinają :lol:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 5 gru 2017, o 23:13

Te co kupiłem jeszcze nie wiem, bo nie przyszły. Ale te co mam to od pasażera trzeba się poszarpać. Od kierowcy też trochę ciężko. :D
Ronal123

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez kipp3r » 13 gru 2017, o 12:13

a nie trzeba było podpiąć złącza i zobaczyć co generuje błąd ? Może taśma, może wtyczka przy poduszcze, sama poduszka w sobie też może generować błąd
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 13 gru 2017, o 13:57

Masz coś co czyta poduszki w cejocie?. Kopsnij :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 15 sty 2018, o 17:45

Taśmę wymieniłem na nową sprawną ale stara po wymianie okazała się także sprawna. Więc nic to nie dało. Mam jeszcze inny ECU poduszek więc spróbuję podmienić może to przyniesie rezultat. Jak nie, to już nie wiem co może pomóc. :D
Ronal123

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 15 sty 2018, o 18:59

taśma wykluczona ok. masz przedlifta więc masz tylko 2 poduszki . jeśli są obecne i wtyczki wszystkie sprawne to do wymiany masz ecu-srs i pozamiatane :ok:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 15 sty 2018, o 19:28

No to mnie teraz zmotywowałeś kolego! Dzięki, jutro zabieram się do dzieła. Ps. Gdyby ktoś się zabierał do wymiany taśmy to polecam dorobić sobie ściągacz do kierownicy - Dwie śruby 8-mki plus jakaś twarda blaszka z wywierconymi na rozmiar otworami, żeby wypchać śrubę, bo inaczej to kaplica i 'ręcznie' się kierownicy nie ściągnie, prędzej ją połamie. :D No i trzeba uważać na śrubki torx-y trzymające poduszkę (dwie śrubki po bokach przy kierownicy) bo u mnie BARDZO MOCNO trzymały i prawie objechałem jedną i wtedy to kaplica i pozamiatane. Trzeba mieć najlepiej klucz nasadkowy z przedłużką i delikatnie kręcić żeby nie objechać śrubki. :P
Ronal123

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 15 sty 2018, o 19:33

Ronal123 napisał(a): Gdyby ktoś się zabierał do wymiany taśmy to polecam dorobić sobie ściągacz do kierownicy - Dwie śruby 8-mki plus jakaś twarda blaszka z wywierconymi na rozmiar otworami, żeby wypchać śrubę, bo inaczej to kaplica i 'ręcznie' się kierownicy nie ściągnie, prędzej ją połamie. :D
what??? . odkręciłem już z 50 kierownic i nigdy nie miałem żadnego problemu . poprostu trzeba jej przywalić kilka razy i wtedy zejdzie z trzpienia :lol:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 16 sty 2018, o 14:20

Dzięki wielkie Ludinho za wszelką pomoc. Faktycznie po wymianie ECU poduszek wszystko działa jak powinno. Niestety reset ECU klemą u mnie nie zadziałał. Dopiero jak widać wymiana na inny. No, ale super że działa i dzięki wielkie za pomoc. Co do ściągania kierownicy, to może faktycznie. Nie próbowałem jej trzepnąć porządniej. Swoją drogą teraz widzę że nierówno ją ustawiłem. Ale ściągać znów to wszystko... Podziękuję. Jest trochę roboty w sumie... :D
Ronal123

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez Ronal123 » 16 sty 2018, o 15:34

Swoją drogą, mam takie pytanie z ciekawości z cyklu 'a co to takiego i co to robi' :D
Obrazek
Oraz czy taka wtyczka leżąca sobie luzem to 'normalne':
Obrazek
Ronal123

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez tresorex » 16 sty 2018, o 15:38

Niektóre części przed odkręceniem należy poinformować że zaraz zostaną zdemontowane :D
Też ściągałem już kilka kierownic i nigdy nie było problemu. A torxa poduszki najlepiej odkręcać grzechotką z dźwignią a nie śrubokrętem :)

Czarna puszka wygląda na ECU silnika.
A luźna wtyczka może być np do wiązki grzanych dup.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0]Czujnik SRS

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2018, o 20:26

czarna puszka to mózg ABS-u ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum