Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Przepustnica i płyn chłodzący?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez neuropathic » 28 lis 2017, o 00:18

W jakim celu te przepustnice maja podpięty płyn chłodzący? Innymi słowy po co ogrzewać przepustnice?
neuropathic

Dostał piw: 1
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0] 1.3 75km przepustnica i płyn chłodzący?

Postprzez tresorex » 6 gru 2017, o 15:17

W przepustnicy jest termostat który steruje ssaniem. Jak woda w silniku się nagrzeje to termostat zamyka dodatkowy przepływ powietrza do dolotu. Kiedyś robiło się to dźwigienka w kabinie przy odpaleniu i później zamykało się ręcznie gdy było czuć że już silnik jest ciepły (gimby nie znajo) :) Tu mamy taką wersję przejściową między ręcznym ssaniem a elektronicznym :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez neuropathic » 6 gru 2017, o 18:32

dziękuje za odp. znałem starą szkołę oraz nowoczesną ecu jednak takiego pośredniego nie znałem ;)
neuropathic

Postprzez Ronal123 » 9 gru 2017, o 00:13

Czy taka przepustnica od 1,3 12V to jest to samo co w 1,6 16V?

Pytam bo moja się zacina. Była czyszczona ale to nie pomogło. Pedał gazu potrafi się odczuwalnie zaciąć. Muszę poszukać czegoś innego lub ewentualnie czy jest tam opcja jakiejś regulacji, gdyż regulowałem tylko wolne obroty. Można co prawda popuścić naprężenie sprężyny, ale wtedy pedał gazu działa za lekko bez żadnego oporu. Chociaż widzę że są tam jakieś dwie sprężyny, ja regulowałem tylko tą 'zewnętrzną'.
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96

Postprzez tresorex » 9 gru 2017, o 00:53

Jeśli się zacina to motylek przykleja się do amelinium. Masz tak że chcesz wcisnąć gaz, jest opór i nagle odskakuje i daje dużo gazu? Jeśli tak to Wyczyść dokładnie styk motylka. Jeśli szybko znowu się zapaskudzi to chyba trzeba pomyśleć o zaslepieniu egr, albo syf leci odmą z pokrywy zaworów do dolotu...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez neuropathic » 9 gru 2017, o 02:38

Może zacina się dlatego, że klapka się poluzowała ociera o obudowę? spotkałem się z tym kilka razy w innych samochodach. Co do samych przepustnic 12V I 16V to kostka ta sama rozstaw śrub raczej ten sam ale sądzę, że średnica może być większa w 16V

Obrazek
neuropathic

Postprzez Ronal123 » 9 gru 2017, o 16:40

Właśnie, tak jak kolega zaznaczył, motylek musi się w środku klinować. Wydaje mi się, że przeczyściłem ją bardzo dokładnie. Być może właśnie ta blaszka jest już luźna, albo brakuje jakiegoś smarowidła (jeśli takowe były oryginalnie). Chyba wymienię na inną po prostu. Dzięki za info, może spróbuję z taką z wersji 16V jeśli ma większą średnicę, to być może reakcja na gaz będzie fajniejsza. Bo widzę, że sprzedają je zamiennie pod 1,3 75km. i 1,6 90 km. Ale jeszcze ją wykręcę i spróbuję poczyścić jeszcze i zobaczyć tą klapkę, czy może faktycznie już poluzowana.
Ronal123

Postprzez klechu » 10 gru 2017, o 13:48

Czy idzie jakoś wyciągnąć bądź wymienić sam termostat?
klechu

Dostał piw: 6
Auto: Cj0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez neuropathic » 10 gru 2017, o 19:41

Oczywiście, że da się go wymienić lub całkowicie usunąć, przy usuwaniu zdejmij uszczelkę z termostatu i wsadź ją ponownie w obudowę. Ja tak robię we wszystkich coltach + 2 wentylatory na krótko w ciągłej pracy, ale używam ich ekstremalnie :) Jeśli auto będzie użytkowane normalnie to nie polecam pozbywania się termostatu
neuropathic

Postprzez klechu » 10 gru 2017, o 21:51

Bardziej pytam pod względem mojego problemy tj silnik/zimny-silnik-nie-trzyma-obrotow-t10534.html

I myślę czy może to mieć jakiś związek
klechu

Postprzez Ronal123 » 11 gru 2017, o 19:47

A może to kwestia skręconych obrotów? Może za mało obrotów ma i się dusi na zimnym kiedy ma cykl ssania i dlatego? Tam jest śrubka od regulacji możesz spróbować trochę podnieść ewentualnie. Jakie obroty masz gdy już się rozgrzeje silnik?
Ronal123

Postprzez klechu » 11 gru 2017, o 20:43

Odpisałem na to samo pytanie w moim wątku ;)
klechu

Postprzez kipp3r » 13 gru 2017, o 01:32

a może uszkodzony/zabrudzony silnik krokowy ?
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum