Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO] Woda na dywaniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez Fiedziu » 4 gru 2017, o 19:10

Witam, jak popada deszcz to zbiera mi sie woda na dywaniku z przodu od strony pasażera,od czego zacząć,gdzie szukac przyczyny? Pozdrawiam
Fiedziu

Dostał piw: 4
Auto: Bistro
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez Tovija » 5 gru 2017, o 09:22

Inspekcja uszczelek szyby bocznej i drzwi.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez Fiedziu » 5 gru 2017, o 10:30

Tylko że woda leci pod schowkiem, tam jest jakby oslona plastikowa i ona od środka jest mokra.
Fiedziu

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez tresorex » 5 gru 2017, o 12:40

Sprawdź kominek którym powietrze wlatuje do wentylatora. W innych mitsu lubią korodować po obwodzie i woda z szyby leci do środka.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez Fiedziu » 5 gru 2017, o 19:17

Ja kompletnie zielony i nie za bardzo wiem gdzie to jest ale bede szukal ;)
Fiedziu

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez omgwtf » 8 gru 2017, o 20:22

w CJ też lubi korodować, u mnie też tam leci woda
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez tomchuck » 8 gru 2017, o 23:06

tres ma rację.
Kominek masz w podszybiu nad dmuchawą nagrzewnicy. Ciężki temat bo dojście słabe. żeby zrobić to dobrze to trzeba górne podszybie odwiercać. Można by też wyciąć część dolnego podszybia, doprowadzić kominek do ładu i wspawać cały element na miejsce, ale to też skomplikowane.
Istnieje naprawa doraźna, a raczej "maskowanie syfa pudrem" czyli nałożenie pasty klejąco-uszczelniającej po wewnętrznym obwodzie komninka do którego będziesz miał dostęp po demontażu dmuchawy.
Zablokuje to dopływ wody do wnętrza auta, ale nie powstrzyma korozji. po czasie problem powróci ze zmasowanym atakiem :P Ciężko stwierdzić ile to wytrzyma, rok, może dwa, wszystko zależy od warunków atmosferycznych.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez Fiedziu » 8 gru 2017, o 23:18

Znalazłem przyczyne i tak jak wyzej piszecie, obwód kominka... byla tragedia, kominek latal, dziury dookola, dojscie masakryczzne, zeby zrobic porzadnie to trzeba ciac od gory. Polatalem to prowizorycznie i zobczaymy jak dlugo potrzyma.. ruda w tym samochodzie doprowadza do bialej goraczki
Fiedziu

[CJO] Woda na dywaniku

Postprzez kipp3r » 13 gru 2017, o 01:37

zeby było dobrze trzeba wyjąć deskę z nagrzewnica oraz rozbebeszyć podszybie, jedno popołudnie szwagra ze spawarką i po problemie
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum