Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Problem po wymianie łożysk amortyzatora

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez carvel » 16 paź 2017, o 11:27

Witam
Zacznę od początku, po zakupie auta okazało się że do wymiany są łożyska amortyzatora, przy kręceniu kierownicą strzelało także zostały wymienione, a druga rzecz to nie odbijająca kierownica. Jakie było moje zdziwienie,że ta wymiana nic nie dała, (kierownica dalej nie odbija) no może tylko nie słychać tych łożysk(tego strzelania) przy kręceniu ale za to słychać bardzo dziwne dźwięki tak jak jak na filmiku ( z obydwu stron tak samo) https://www.youtube.com/watch?v=d0NLg0HTvJI
Dodam że przy mnie był ponownie ściągany cały mcpherson i składane wszystko na nowo, o co tu chodzi? pomóżcie coś
carvel

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Tovija » 16 paź 2017, o 12:33

Objaw jak przy wyrobionym łożysku mcphersona, ale wymienione przecież. Pewnie wina będzie leżeć w ogóle w górnych mocowaniach, ale niech się wypowie jakiś fachura tutaj.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez cztlbn » 16 paź 2017, o 19:47

To łożysko jest zepsute... Pewnie nie wymieniłeś kompletu?
Obrazek
Ostatnio edytowano 16 paź 2017, o 19:57 przez cztlbn, łącznie edytowano 1 raz
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez carvel » 16 paź 2017, o 19:57

Co rozumiesz przez komplet(wymieniłem tylko łożysko nr. 40002)? Poduszka górnego mocowania ta na trzy śruby była ok, więc nie była wymieniana, już tak myślałem że ją też wymienię, ale jakoś mi to nie gra skoro wcześniej tak się nie działo. Aha zapomniałem dodać że dwa dni po wymianie łożysk nie było takiego efektu jak na filmie,ale szału też nie było :(. Teraz po rozmontowaniu i zamontowaniu na nowo jest identycznie, łożyska są jak nowe. O co tu biega? Jak to możliwe że po dwóch stronach jest identycznie, bez sensu :( fajne auto ale układ kierowniczy to porażka
carvel

Postprzez cztlbn » 16 paź 2017, o 19:59

schemat masz wyżej.
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi
Wklep tu swój vin i zobacz czego potrzebujesz

W CzT poza lozyskami sa tez inne elementy które należy wymienić
cztlbn

Postprzez Alkanick » 16 paź 2017, o 20:20

Jakiej marki kupiłeś te łożyska?
Ja kiedyś na necie znalazłem całe poduszki z łożyskiem co prawda do CA0 ale nawet ich nie zamontowałem bo sie nie dało a to przez to że jakość była tak podła że ukręcały się śruby co do budy przykręcasz. A wyglądało ładnie po wyciągnięciu z opakowania i nawet nie znalazłem złych opinii na temat tej marki.
Ostatnio edytowano 18 paź 2017, o 11:45 przez Alkanick, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Postprzez carvel » 16 paź 2017, o 20:32

Łożysko górnego mocowania amortyzatora FEBEST MB-003 , 35 zł szt. Tylko nie mówcie że muszę kupić ponownie :(
carvel

Postprzez cztlbn » 16 paź 2017, o 21:13

Marki łożyska nie znam kompletnie... Podejrzewam że to jakaś lipa. Może warto zastanowić się nad zmianą kpl? W większości aut poduszka jest zespolona z łożyskiem, dlaczego tu nie zmienić od razu całości tylko szukać oszczędności ?
Ja części kupuję w ASO, to problemu nie ma... Obecnie również mam do wymiany te łożyska i mam zamiar kupić je razem z poduszkami i takim pierścieniem.
Ty jesteś w komfortowej sytuacji bo możesz kupić markowy zamiennik jak się nie mylę, a przynajmniej jeszcze niedawno temu były dostępne
cztlbn

Postprzez GREGORY » 19 paź 2017, o 22:46

Myślę że to będzie najlepsza opcja: http://www.iparts.pl/czesc/mocowanie-am ... 49961.html
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT

Postprzez cztlbn » 17 lis 2017, o 09:05

carvel napisał(a):Łożysko górnego mocowania amortyzatora FEBEST MB-003 , 35 zł szt. Tylko nie mówcie że muszę kupić ponownie :(

W tym aucie należy wymienić poduszke, łożysko i górne mocowanie sprężyny(40162 na schemacie)- czyli poza lozyskiem wszystko co się z nim styka.
Ja u siebie wczoraj to wymieniłem i jest ok.
cztlbn

Postprzez Tovija » 20 lis 2017, o 09:34

@cztlbn
Jaki koszt ? Wrzuciłeś oryginały ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez cztlbn » 20 lis 2017, o 22:19

Tak oryginały L i P, Talerzyki chyba jakis zamiennik, reszta oem.
Lozyska ( oem) 55zl/szt, Talerzyk ok 70zl sztuka, poduszka(oem) 180 lub 210 za sztukę jak mnie pamięć nie zawodzi, ale to należy dopytać bo zakupy robiłem jakiś czas temu, ja kupiłem jeszcze odboje (są zespolone z osłoną), po zniżkach za odboje (2szt) SACHSa zapłaciłem w IC 50zł. Dopiero teraz znalazłem czas i chęci do montażu, a tych ostatnich jak się okazało trzeba mieć nie mało.
Za to po wymianie w aucie na wybojach poprzecznych jest ze 3x ciszej... Jakbym jechał innym autem.
cztlbn

Postprzez 3citrony » 21 lis 2017, o 11:20

Cześć wszystkim,

zakładał ktoś u siebie bilsteiny b14?
Ja po montażu spotkałem się z problemem przeskakującej sprężyny na talerzyku podczas mocnego skrętu, zwłaszcza przy małych prędkościach. Udało mi się z nim uporać, ale chcę upewnić się co do poprawności montażu.
Instrukcja bilstein mówi by montować tak (oznaczenia OEM mówią, że to są części z CZT):
Obrazek
Jaki mam problem? Nie wiem, którą stroną powinno pójść łożysko. Logiczna wydaje się być kolejność 1, 2 , 3A, 4 (nakładamy od góry na amor) - ale wtedy występował mi efekt przeskakującej sprężyny. Gdy się obórci łożysko z pozycji 3A na 3B efekt przeskakującej sprężyny zniknął, ale łożysko ślizga się po poduszce - tzn. na niezamontowanym amortyzatorze, może po dociśnięciu przez samochód ten efekt nie występuje, nie wiem jak sprawdzić - pytanie czy powinno?
Obrazek

Myślicie, że interpretacja obrazka z instrukcji bilstein, z którego wynika że łożysko powinno być zamontowane w pozycji 3B jest prawidłowa? A może ten obrazek mówi o tym, że trzeba dać podkładkę pod łożysko, ale jego pozycja to 3A?

Mam jeszcze dwa rysunki przemawiające za tym, że powinna to być pozycja 3A - tylko dlaczego te cholerne sprężyny przeskakują
Ktoś spotkał się z podobnym problemem? jakieś porady?
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 23 lis 2017, o 11:10 przez 3citrony, łącznie edytowano 1 raz
3citrony

Dostał piw: 1

Postprzez figi » 21 lis 2017, o 17:09

Dla mnie wyglada to tak ze zarowno lozyska jak i talerzyk pod nim mają "wargi" wytłoczone ku górze i tak powinny być ułożone:

Obrazek
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez 3citrony » 23 lis 2017, o 11:13

Na logike uważam, że jest jak mówisz. Poprawiłem rysunek z oficjalnej instrukcji montażu od bilstein. Na żółto zaznaczyłem fragment łożyska. Opcje są dwie:
1) albo jest to łożysko zwrócone "wargami" do dołu
2) albo łożysko jest zwrócone "wargami" do góry, a pod łożysko dano podkładkę
Próbuję uzyskać oficjalną odpowiedź od bilstein, ale niestety ciągnie się to jak to zwykle bywa przez administracyjne kanały
3citrony

Postprzez cztlbn » 23 lis 2017, o 12:28

3citrony napisał(a):Myślicie, że interpretacja obrazka z instrukcji bilstein, z którego wynika że łożysko powinno być zamontowane w pozycji 3B jest prawidłowa? A może ten obrazek mówi o tym, że trzeba dać podkładkę pod łożysko, ale jego pozycja to 3A?

Mam jeszcze dwa rysunki przemawiające za tym, że powinna to być pozycja 3A - tylko dlaczego te cholerne sprężyny przeskakują
Ktoś spotkał się z podobnym problemem? jakieś porady?
[ Obrazek ]
[ Obrazek ]

Montuj tak jak na schemacie który dostałeś do amorków. Tak się to montuje zawsze.
Łożysko musi być skierowane kołnierzem w stronę talerzyka sprężyny.
To pokazują rysunki które wkleiłeś jak i te schematy "montażu" OEM.

Jak rozbierałem swoje, tak to siedziało, tak samo włożyłem i jest ok;)
Jak trzeszczy to może masz zepsute łożyska ( ja tak miałem)
cztlbn

Postprzez 3citrony » 2 gru 2017, o 15:13

Rozbierałem jeszcze raz, bo nie mogłem z tym spać. Jest tak jak mówiłeś. Kołnierzem do talerzyka, tylko tak podczas skrętu obraca się na łożysku. W przeciwnym wypadku łożysko blokuje się o talerzyk i występuje efekt przeskakującej sprężyny
3citrony

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum