Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Swieci się kontrolka silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Roni0127 » 12 wrz 2017, o 13:26

No to kwestią zgaśnięcia kontrolki zajmę sie później, po wymianie sondy a póki co to ponowie pytanie: czy ktos mogłby zasugerować jakąs konkretną sondę? Tzn. marka, jakiś numer katalogowy itp. Oczywiście w sklepie jak zapytam to pewnie wymienią kilka pozycji ale chciałbym wybrać coś sprawdzonego z dobrym stosunkiem ceny do jakości. Bedę wdzięczny za sugestie :)
Roni0127

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Postprzez Roni0127 » 13 wrz 2017, o 12:03

Hmm ... :) czyżbym tylko ja miał problem z sondą :) i nikt inny jej nie wymieniał? No nic, zapytam ponownie, czy ktoś nie poleciłby jakiejś sprawdzonej sondy (tej przed katalizatorem) bo w sklepach które odwiedziłem jest problem? Albo twierdzą że to jest jakiś nietypowy silnik i oferują jedynie jakieś sondy uniwersalne, lub też nie są mi w stanie dobrać tej sondy do mojego silnika i takie tam. Na Allegro też bogato nie jest ale znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/sonda-lambda-mitsubis ... 32766.html
Jednak nigdy nie miałem do czynienia z tym producentem i nie wiem czy brać coś takiego czy brać najtańszy zamiennik w ASO który jest ponad stówkę droższy. Nie chcę tego znowu wymieniać za parę miesięcy bo jakiś badziew teraz kupie. A poza tym chciałbym mieć pewność że to będzie pasowało. Gdyby to było dostępne z firm NGK lub Denso to bym bez wahania brał chodź cena na pewno nie zmieściłaby się w 115 PLN tak jak w podanej ofercie.
Roni0127

Postprzez ludinho1 » 13 wrz 2017, o 17:25

Wumieniałem chłopaczynie z forum sondę w takim aucie to było denso i kupił za około 150pln. Dobry produkt
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Roni0127 » 16 wrz 2017, o 23:27

Troszkę przysnąłem przez ostatnie trzy dni :) bo wyskoczyło parę tematów do ogarnięcia.
Ale chciałem wrócić jeszcze do tej sondy. Niestety nie udało mi się znaleźć Denso ani NGK dedykowanych stricte do mojego silnika (nie wiem czy to jakieś braki w sklepowych katalogach czy niewiedza sprzedawców ale nie znalazłem i już). Trudno. Niemniej jednak w jednym warsztacie wyszukano mi dedykowaną sondę firmy Delphi którą we wtorek mam mieć. Cóż, nie jestem fanem tej firmy gdyż zawiodłem się na elementach zawieszenia przez nią produkowanych (klika lat temu wymieniłem przednie, górne całe wahacze (wahacze wraz ze sworzniami) w Accordzie i sworznie nie wytrzymały nawet 10 tyś kilometrów, czyli nawet całego roku). Ale jak widzę, nie mam dużego pola manewru więc sprawdzę jak u nich z elementami elektryki samochodowej :P .
Ale jest jeszcze jedna rzecz która mnie nurtuje a o której wspomniał ludinho1. Mianowicie wspomniał że w związku z tym że miałem problemy żeby połączyć silnik z komputerem (ostatecznie skończyło się na diagnostyce w ASO) to może być także problem ze skasowaniem błędu sondy bez odpowiedniego kompa. Wspomniałem że myślałem o zwykłym odpięciu klem ale kolega wątpi w tą metodę. I tutaj pytanko: na jakiej podstawie tak sądzisz? Pytam bo widzę że kolega ludinho1 w temacie :) . Przyznam że, jak już zresztą pisałem w którymś poprzednim poście, odpinałem klemy i check znikał. Owszem, po przejechaniu jakiegoś odcinka znowu się zapalał ale zakładałem że to po prostu znowu błąd od sondy. Jednak jeżeli odpięcie klem pozwoliło na wyłączenie checka na jakiś czas (rekord to 7 minut na wolnych obrotach :), dalej nie sprawdzałem bo wyłączyłem silnik a po ponownym odpaleniu zaczął zaraz świecić) ) to może jednak da się go skasować w ten sposób gdy sonda będzie ok. Drugi raz nie mam zamiaru płacić ASO 150 PLN za kasowanie :mrgreen:
Roni0127

Postprzez ludinho1 » 17 wrz 2017, o 10:00

Kiepsko szukałeś kolegi Jest , pprzynajmniej było pełno tych sond denso na allegro. W tych rocznikach 2001-2003 miałem przypadki ze błąd nie schodził po usunieciu usterki. Tylko kompem się dało
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Roni0127 » 18 wrz 2017, o 00:07

No faktem jest że sondy szukałem głównie bezpośrednio w sklepach motoryzacyjnych, ale wynikało to z tego że dotychczas jak już zdarzyło mi się pytać o jakiś element do tego samochodu to zaraz po podaniu pojemności pojawiał się jakiś większy problem z szukaniem (co nie oznacza że nie udało się tego czegoś znaleźć ale był problem). Zawsze do 1.3 było to dostępne ale do 1.6 problem.
Tak na marginesie jako ciekawostkę napiszę że już w urzędzie celnym przy opłacaniu auta po zakupie gdy gość wpisał w ten swój cudowny komputer silnik 1.6 to usłyszałem, tu cytat: "Takiego samochodu z tym silnikiem nie ma" :o . Potrzebował dwóch dni żeby jakiś "info ekspert" (tak to się chyba nazywało) z Warszawy potwierdził że taki samochód był serynie produkowany ale ponoć nie oferowany na rynek polski.
Więc wracając do tematu sondy, żeby czasem po jej zamówieniu przez neta nie trzeba było jej zaraz odsyłać, bo jednak okazałoby się że to nie ta, to skoncentrowałem się głównie na zakupie bezpośrednio ze sklepu lub warsztatu który zamawia części. A z opisami na allegro które czytałem to różnie bywa, od tak przesadna może ostrożność :mrgreen: ale wynikająca z dotychczasowego doświadczenia z tym fajnym wozidłem :) . W każdym razie sondę zamówiłem w warsztacie wraz z wymianą na miejscu żeby w razie "W" nie było problemu ze zwrotem.
A co do niemożności kasowania błędu przez odłączenie klem to wnioskuję z Twojego zdania że nie musi to być żelazna zasada co do każdego egzemplarza (chodź w rocznikach 2001-2003 taki problem może się pojawić) i jak wcześniej udało się zrobić "twardy reset" to jest nadzieja.
Dziękuję za zainteresowanie tematem i cenne uwagi. Jak już nowa sonda będzie zamontowana to napisze jakieś jedno zdanie z wynikiem operacji :mrgreen: . Pozdrawiam!
Roni0127

Postprzez Roni0127 » 20 wrz 2017, o 22:14

Tak jak wspominałem napisze parę słów aby zamknąć temat związany z defektem sondy w moim Colcie.
Nowa sonda założona, wszystko działa jak dawniej (od wymiany przejechane już ok 50 km i wszystko OK), check usunięty.
Gdyby ktoś potrzebował takiej informacji na przyszłość to:
- wymieniona została pierwsza sonda, ta przed katalizatorem,
- założona sonda to produkt firmy Delphi,
- nr który widnieje na opakowaniu obok naklejki z kodem kreskowym to chyba nr katalogowy i jest on następujący ES 11119-12B1,
- cena sondy to 230 pln. (trochę przepłacone bo pewnie znalazłby tańszą :) )

Co do problemów z kasowaniem błędu przez odłączenie klem to w moim egzemplarzu problemu nie było. Odpięcie klem w zupełności wystarczyło. Błąd check engine został usunięty i wszystkie kontrolki po odpaleniu silnika grzecznie gasną. Pozdrawiam!
Roni0127

Postprzez Roni0127 » 13 lis 2017, o 23:24

Witam! Wracam jak syn marnotrawny do tematu sondy. Wspomniana przeze mnie sonda Delphi, z którą wiązałem nadzieję że problem już nie wróci, zawiodła po półtora miesiącu bezproblemowej pracy. Diagnostyka komputerowa potwierdziła niesprawność sondy co zresztą w serwisie zaprezentowano mi na wykresie w trakcie pracy silnika. Trudno oceniać czy trafiłem po prostu na felerny egzemplarz czy też ta sonda na dłuższą metę z moim Coltem nie współpracuje. W ASO jednak dostałem numery katalogowe oryginałów aby na tej podstawie dobrać coś bardziej przystępnego cenowo. Od pana w serwisie od razu dostałem sugestię aby nie kombinować ale od razu poszukać odpowiednika w Denso. Od razu na myśl przyszedł mi post "ludinho1", który 13 września w poście napisał że montował sondę Denso do takiego Colta dlatego opierając się na tej wypowiedzi oraz sugestii serwisu obstaję przy denso. Dzięki numerom katalogowym namierzyłem dwa rodzaje sond Denso które powinny podejść do mojego Miśka, są to sondy Denso:
- DOX-0313 - dostarczana wraz z kostką - droższa
- DOX-0113 - bez kostki (do zamontowania) - tańsza chociaż w opisie długość przewodu tu jakaś większa jest,
I tu pytanie do ludinho1: Czy pamięta kolega jaką sondę montował we wspomnianym przez niego Colcie? Czy jest to któraś z wymienionych? No i czy zgodziłby się podzielić tą wiedzą? Zawsze by to była większa pewność przy zakupie. Jeżeli była jeszcze inna sonda Denso to też będzie to cenna informacja. Z góry dziękuję za odpowiedź!
Roni0127

Postprzez ludinho1 » 14 lis 2017, o 07:02

Nie pamiętam jaki miała nr ale była bez wtyczki. jeśli katalog denso mówi że pasuje to będzie pasować. Różnica w cenie bo tu gotowy produkt a tu trzeba wtyczke przeszczepić. Przewodu dali zapas. U nich raczej pomyłki nie bedzie z doborem . wczoraj też kupiłem do swojego pomiota denso bez wtyczki i dałem bagatela 130zł. Darmo :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Roni0127 » 14 lis 2017, o 09:44

Ok! Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie na dniach inwestuje w tanszą sondę Denso DOX-0113. Wtyczka została mi z oryginału więc problemu być nie powinno. Jeszcze raz dzięki!
Roni0127

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum