Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Błąd P0420, katalizator, remap

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez GREGORY » 23 paź 2017, o 11:10

cztlbn napisał(a):Sprawdzileś może odczyty z przepływki lub stan świec?
Może tam coś uciekło? A taką pogodę raczej wynik powinien być nieco wyższy.
A powiesz gdzie kupiłeś uszczelkę pomiędzy turbo a DP, może jakiś link?

Świece są nowe. Jakie powinny być odczyty z przepływki ? to zerknę :)
Jeśli chodzi o uszczelki, czy to pod kolektorem wydechowym, czy turbiną, to były wycinane przez mojego brachola z arkusza na maszynie CNC.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez GREGORY » 23 paź 2017, o 11:23

Marian napisał(a):Jak ma się trakcja przy tych 186hp ? Po avatarze widzę, że jeździsz na fabrycznej szesnastce i pewnie 205/45, tak jak ja. Na jedynce przy pełnym bucie zrywa trakcję (nie mówię o ruszaniu), na dwójce już tylko na suchym. Zastanawiam się czy podniesienie mocy do tych +/- 200hp ma sens na tym kole, bo jeśli ośka będzie się ślizgać przy wysokich obrotach, to na sprincie auto będzie wolniejsze...

Jeszcze mocno mu w palnik nie dawałem ale jak wczoraj jechałem na 2 biegu przy 3000 obr i wcisnąłem mocniej gaz to od razu poślizg kół :niegrzeczny: Muszę podłączyć się do OBD i zerknąć jaki jest boost przy tej mocy. Zegar pokazuje 0.7-0.8b
Myślę że tą moc bardziej wykorzystam w wyższych prędkościach np przy wyprzedzaniu.
GREGORY

Postprzez poziom1989 » 23 paź 2017, o 15:42

Ponieważ w okolicach 3000 obr/min osiąga ten silnik maksymalny moment obrotowy. Następnie zaczyna spadać, na przykładzie tego wykresu:

Obrazek
poziom1989

Województwo: Śląskie

Postprzez GREGORY » 23 paź 2017, o 19:04

Dokładnie :)
Obrazek
GREGORY

Postprzez poziom1989 » 23 paź 2017, o 19:17

GREGORY napisał(a):Dokładnie :)
[ Obrazek ]

Twoj wykres ?
poziom1989

Postprzez GREGORY » 23 paź 2017, o 20:25

tak, robiłem w s performance Wrocław za 2,3 tygodnie mam się zgłosić na korekty
GREGORY

Postprzez poziom1989 » 23 paź 2017, o 21:09

Więc cel ok. 200 KM? Jakieś kolejne plany?
poziom1989

Postprzez GREGORY » 24 paź 2017, o 00:12

Przy tych osiągach już jest na prawdę dobrze. Przód już nie jest tak stabilny jak kiedyś, dlatego też myślę żeby wymienić amory a szczególnie stukające mocowania. Prawy to wali już mocno :/ oraz zastanawiam się nad sprężynami Eibach Pro-Kit.
GREGORY

Postprzez poziom1989 » 24 paź 2017, o 07:03

Ja podobie twierdzilem, ale jak wiesz "Apetyt rosnie w miare jedzenia", i sie przyzwyczailem (wykres udostepnilem powyzej). Kilku znajomych jezdzi 300+, lecz tutaj juz nalezy wymienic na kute tloki itd. na wydajniejsza pompe paliwa, wtryski oraz odpowiednio dostroic.
poziom1989

Postprzez Fighter001 » 3 lis 2017, o 20:49

GREGORY napisał(a):robiłem w s performance Wrocław

Jeżeli to nie tajemnica jaka cena u nich? Sam szukam kogoś we Wro i na razie albo drogo albo nie mają pojęcia o tym motorze bo to nie TDI :rolleyes:
U mnie seria bez kata i zwężki pompuje w peaku 0,96 bara. Wg torque pro auto ma 180KM :D Tylko u mnie przebieg skromny.
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T

Postprzez GREGORY » 4 lis 2017, o 13:15

s performance to placówka v-tech. Oni tylko hamują, z czytują i wczytują. Mądre głowy siedzą w centrali w Krakowie. Mieli już do czynienia z tym silnikiem. Niektórzy z forum robili remap w ich placówkach. Cena 1100-1300 złociszy
GREGORY

Postprzez Fighter001 » 4 lis 2017, o 14:59

To już rozsądna cena. Chyba też się tam udam. :kciuk:
Fighter001

Postprzez GREGORY » 20 lis 2017, o 13:51

Mały edit
Byłem dziś na wyżej wymienionych korektach w s performane. Przypomnę szef placówki zaoferował mi w cenie korekty na 200+.Dzisiaj byłem i nie polecam tego miejsca. Pracownik zrobił pomiar, w międzyczasie przyjechał szef i oznajmił mi że nic więcej nie jest w stanie zrobić. Według niego turbina nie daje rady.( na jakiej podstawie to stwierdził to nie wiem) Na pytanie przy jakim doładowaniu jest zrobiona pierwsza mapa nie potrafił mi odpowiedzieć a jego pracownik, że nie patrzył na wskaźnik (mowa tu o wskaźniku w pojeździe :D ) no k..a żart. Goście potrafią wgrać program nic poza tym. Co do wiarygodności pomiarów na hamowni też mam zastrzeżenia, po mapie moc wzrosła o 46 KM a moment w stosunku do mocy tylko 2 Nm
GREGORY

Postprzez Marian » 20 lis 2017, o 16:41

Słownie DWA niuty ?? Ale papudroki !
Marian

Dostał piw: 8
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez GREGORY » 20 lis 2017, o 16:49

albo źle zrobili pierwszy pomiar, może z moim autem coś nie tak ;/ z obiecanych ,,korekt" zostałem na 186,5hp 266Nm

Dostałem od v tech takiego maila :
Po przeanalizowaniu wykresu , który został dołączony do zlecenia programu , dnia 19.10.17. Nasi programiści nie mają nic do zarzucenia. Wykres jest podobny , jak w przypadku wcześniejszych modeli z takim samym silnikiem. Różnica w parametrach za pewne wynika z niższych ustawień fabrycznych. Pragniemy zaznaczyć iż każda modyfikacja wykonywana jest indywidualnie do zawartości sterownika i przede wszystkim pod kątem bezpieczeństwa podzespołów.
GREGORY

Postprzez Fighter001 » 20 lis 2017, o 23:10

No to porażka, już myślałem że nie trzeba będzie jeździć gdzieś dalej. W Ecuproject pytałeś? Kto tam teraz stroi jak Mirek poszedł na swoje? Zostaje jeszcze Evo. Dalej tylko Śląsk i compoty albo ggcar.
Fighter001

Postprzez GREGORY » 21 lis 2017, o 00:05

Nie pytałem nigdzie bo już kasa poszła. Kolejny tysiak z hakiem piechotą nie chodzi. ggcar to też dealer v tech więc prawdopodobnie robią mapę Ci sami programiści, ale właściciel hamowni może być bardziej obeznany i nie robią ludzi w ciula.
Jak gość nie wie przy jakim doładowaniu wgrał mi mapę, potem twierdzi że można zrobić na 200+, po czym stwierdza po samym hamowaniu że turbina już nie da więcej rady to nie mam słów.
Mam pytanie do tych którzy robili remap. Czy wasze samochody po wgraniu mapy były hamowane tylko raz, czy były robione korekty i jeszcze raz hamowane? i czy u was też wyciągali sterownik czy wgrywali przez obd?
GREGORY

Postprzez Marian » 21 lis 2017, o 09:35

Myślę, że trochę pojeździsz, oswoisz się z mocą i będziesz szukał kogoś kumatego, kto w końcu zrobi te 200+. Tym bardziej, że auto masz przygotowane na sporo powyżej 200. Jak się czyta o takich "fachowcach" to ręce opadają. Jestem z Kujawsko-Pomorskiego i mam ten sam problem - nie mam komu powierzyć auta.
Marian

Dostał piw: 8
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum