Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Skrzynia do Ca0 1.3 od CJ0

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Gregi » 12 paź 2017, o 10:21

Hej,pada mi skrzynia w moim Ca0 1.3 w miejscu gdzie przeguby wewnętrze wchodzą do skrzyni pojawił się luz na łożyskach,na tyle duży że wyczuwalny ręką i podczas skręcania słychać mocny stuk,boję się że prędzej czy później któraś z półosi wypadnie.Podobno żeby to naprawić trzeba rozbierać całą skrzynię,koszt duży a roboty od groma dlatego wolę wymienić skrzynkę.Boję się jednak kupić takiej od Ca0 że za jakiś czas może być to samo,dlatego rozglądam się za skrzynką od Cj0 w są w dobrych cenach ale czy podchodzą do Ca0?

Pozdrawiam.
Gregi

Dostał piw: 2
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 12 paź 2017, o 10:42

CJ ma podwórcowy silnik rozrządem przed pasażerem więc skrzynia podejdzie, ale będziesz miał 1 bieg do przodu i 6 wstecznych ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Gregi » 12 paź 2017, o 12:19

Trochę głupio tak do tyłu jeżdzić :/ ,kurde lipa straszna będę musiał szukać od CA0...
Gregi

Postprzez tresorex » 12 paź 2017, o 12:46

Z tego co się orientuję to do 1.3 pasuje też skrzynia z 1.6 i 1.8. Lancery CB kombi były produkowane do 2000 roku więc możesz też trafić na skrzynię pasującą do CA z rocznika jak CJ :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez Gregi » 13 paź 2017, o 08:25

Jak z przełożeniami skrzyń z 1.6 i 1.8 są inne niż te z wersji 1.3?,jaki to ma wpływ na jazdę? :rolleyes:
Gregi

Postprzez Danielo » 13 paź 2017, o 11:19

Inne, 1.6 skrzynia jest dłuższa. No i 1.3 ma na linkę sprzęgło a 1.6 i 1.8 ma hydraulike.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez Alkanick » 16 paź 2017, o 17:59

A ja bym chciał szósty bieg w CA0, serio przydał by się bo w trasie czuć te 500prm więcej w 1.8 jak w 1.6 :P
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum