Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CAO 1.3 4G13]Po remoncie nie odpala

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez adrian198877 » 9 kwi 2017, o 14:31

Witam jak w temacie po dłuższym remoncie silnika brak czasu,nieodpowiednie śruby i parę innych rzeczy nadszedł ten moment :) pierwsze odpalenie.I dupa kręci i nie odpala.Bezpieczniki sprawdzone,paliwo podaje,iskra jest.Trochę kasy to wszystko kosztowało a auto jak stało tak stoi hehe. Podejrzewam aparat zapłonowy ale czytałem też o padających ecu.Już mam brak pomysłów czy Ktoś z Was słyszał lub miał do czynienia z takim przypadkiem? Jedno co zauważyłem albo mi się wydawało po przekręceniu zapłonu ustawiał się silniczek krokowy?
adrian198877

Dostał piw: 0
Auto: CA1A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez bonsao » 9 kwi 2017, o 17:00

Mniemam że nie pokręciłeś przewodów zapłonowych na kopułce i rozrząd jest prawidłowo założony. Pytam tak na wszelki wypadek bo nawet ja ostatnio pozamieniałem przewody zapłonowe tak ze zdarza nawet najlepszym .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez ludinho1 » 9 kwi 2017, o 18:16

czy auto odpalało tuż przed remontem ?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez adrian198877 » 10 kwi 2017, o 10:57

Tak rozrząd i kable wszystko ok wszystko sprawdzanie kilkukrotnie.Auto paliło przed remontem nawet na wydmuchanej uszczelce.
adrian198877

Postprzez ludinho1 » 10 kwi 2017, o 15:05

Więc pomyśl co zrobiles źle podczas remontu ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 10 kwi 2017, o 18:26

Paliwo dochodzi, iskra jest ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez adrian198877 » 10 kwi 2017, o 18:32

No właśnie myślę i nic mi do głowy nie przychodzi :) czy takie aparaty zapłonowe poddaje się regeneracji?Tak paliwo zalewa świece,iskra jest tylko wydaje się być słaba
adrian198877

Postprzez tresorex » 10 kwi 2017, o 19:35

Może ECU padło... Bo objawy podobne.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez adrian198877 » 10 kwi 2017, o 22:12

Też mi to przyszło do głowy bo trochę poczytałem że,tak się zdarza.Tylko pytanie po przekręceniu zapłonu ustawia się krokowy? Słychać takie bzzzzzt i za to odpowiada czujnik położenia wałka rozrządu w aparacie zapłonowym?Tzw. halla. Nie chcę wymieniać wszystkiego po kolei bo koszty przerosły już moje oczekiwania :) Czy ktoś z Was z Poznania ma taki aparat lub chwilę czasu na podmienienie żeby wykluczyć tą możliwość? Na pewno się dogadamy.
adrian198877

Postprzez tresorex » 11 kwi 2017, o 08:18

Ja mam ecu na podmianę jak chcesz.

Tak, krokowiec się ustawia za każdym razem jak przekręcisz kluczyk.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez adrian198877 » 11 kwi 2017, o 23:28

No właśnie a u mnie słyszę że nie.Czyli bardziej kierować się na aparat zapłonowy? Bo jak ecu pada są podobne objawy? Taki czujnik położenia wałka też trochę kasy kosztuje więc wolał bym mieć pewność.Tresorex ecu obstawiam na dalszy plan bo wątpię,że akurat to jest przyczyną.Jakby ktoś miał aparat zapłonowy na chodzie na podmiankę żeby tylko sprawdzić to możemy się dogadać jak odpali :D
adrian198877

Postprzez adrian198877 » 11 wrz 2017, o 22:43

Witam po dłuższym czasie i straconych nerwach :) zajrzałem znów do autka bo mnie sumienie ruszyły.kupiłem używany lecz niby sprawny ze szrotu aparat zapłonowy i autko nadal nie chce palić! Jest jakaś różnica pomiędzy tymi aparatami? U siebie miałem z szerokim palcem rozdzielacza a tutaj po odkręceniu kopułki jest wąski.Na dodatek kopułka z mojego aparatu lekko nie pasuje do tego co kupiłem niestety naklejka z oznaczeniami już dawno odleciała:) Niby wszystko takie same dwa gniazda 6 pin i drugie 2 pin a tu nic.Słychać jakieś małe wybuchy ale kręcić można do usranej :) Jest ktoś z Poznania żeby podjechać,podmienić,zobaczyć na pewno się dogadamy 1.3 4g13 12 v 95'
adrian198877

Postprzez bonsao » 12 wrz 2017, o 04:42

Jeśli auto zapalało przed remontem to raczej samo się nie popsuło .Sprawdź dobrze czy wszystko dobrze podłączone .Przewodów zapłonowych nie pozamieniałeś czasem? Rozrząd dobrze złożony?.Wtyczki na czujnikach temperatury podpięte?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez adrian198877 » 12 wrz 2017, o 23:58

Racja jak paliło powinno palić dalej tylko po pół roku stania mogła się dostać wilgoć lub coś w tym stylu.I tutaj zaczynają się schody może mieszanka paliwowa po takim czasie jest bez użyteczna czyli ściągnięcie baku,czyszczenie.Świetnie :)Może ecu do wymiany ale stał w garażu więc chyba nic nie powinno mu być ? Rozrząd złożony na pewno ok bo bym nie zakręcił kompletnie,dziwi mnie jednak fakt że,przepustnica lub krokowy się nie ustawia,słychać specyficzny dzwięk podciśnienia czy coś.A tu nic,aparat jest jak na razie na pierwszym planie. Kupiłem drugi z demobilu jakiegoś i to samo kręci nie odpala.I nie wiem czy ten też jest sprawny.Szkoda mi po takiej naprawie oddać autko na złom.
adrian198877

Postprzez bonsao » 13 wrz 2017, o 07:26

Skoro nie słyszysz silniczka krokowego to zaglądni do tego ECU wijmy go zdejmi obudowę i sprawdź wzrokowo kondensatory czy nie są wybrzuszone . A co do paliwa to kup Plaka niech ktoś ci psika w przepustnice a ty spróbuj odpalić Jak zapali to znaczy ze paliwo . sprawdz też czy masz podłączony w termostacie czujnik temperatury są tam dwa jedno pinowy od wskaźnika i dwu pinowy o temperatury idący do Ecu jak ten będzie odpięty to tez nie można odpalić auta . Jest tylu Coltmaniaków w Wielkopolsce nie możne mu ktoś pomóc co dwie głowy to nie jedna . .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziolkjak » 13 wrz 2017, o 07:51

Jak robiłem uszczelkę u siebie, to na początku szukając co jest nie tak, sprawdzałem wszystkie gary po kolei pod kątem iskry, ale że nie zawsze zwarłem świece do masy do uwaliłem aparat zapłonowy, generalnie aparat w naszych maszynach jest na to bardzo wrażliwy
ziolkjak

Dostał piw: 2
Auto: Lancer '93 1.6 Glxi

Postprzez adrian198877 » 13 wrz 2017, o 22:39

Sprawdzę jeszcze ecu Bonsao bo ręce opadają mi już :) Nie jestem mechanikiem tylko amatorem więc się zapytam,ecu jest z lewej strony pod kierownicą,taka zamknięta czarna puszka :D Remont silnika robił znajomy bo na czym się nie znam lub nie wiem się nie tykam.Klocki,tarcze jakieś pierdoły ok zrobię sam.Wolę się popytać niż coś spieprzyć,dokładnie co dwie głowy to nie jedna i do tego głowa która siedzi już w tej marce .Sprawdzałem każde wtyczki parokrotnie wszystko podpięte.Jeżeli ecu dobre to ten felerny aparat zapłonowy.Jeżeli jest dobry samarytanin z okolic Poznania żeby podmienić i sprawdzić tylko czy na dobrym aparacie odpali koszty benzyny za dojazd pokryje tylko nie 20l/100 :) na flaszkę dobrą też będzie ok.Jeżeli odpali na dobrym,sprawnym aparacie będę wiedział żeby kupić droższy ale sprawny,tylko muszę mieć pewność że,to na pewno to.Z demobilu nie ma gwarancji Panie montujesz ,wsiadasz,jedziesz :)Tanie pieniądze tylko do jakiego czasu,jeden,drugi aparat,kasa w plecy i rozrusznik po regeneracji pójdzie do piachu.
adrian198877

Postprzez bonsao » 14 wrz 2017, o 07:03

Komputer ECU jest przy prawej nodze od strony pasażera tak z boku jak się zaczynają drzwi pasażera . Chłopaki nikt nie jest w stanie chłopakowi pomóc?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez YoPiciowy » 14 wrz 2017, o 09:18

Aparat możesz pomierzyć miernikiem, żeby sprawdzić czy działa. Manual jest w dziale download.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez adrian198877 » 15 wrz 2017, o 21:53

Dzięki Bonsao na pewno spojrzę na ecu jutro,YoPiciowy jakbyś mógł naprowadzić na ten manual to dzięki bo nie mogę znależć.Potem będę sprawdzał po kolei wszystko.
adrian198877

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum