Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 CJ1A] Brak Mocy, Dławienie i Szarpanie PILNE!

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Cyganejro » 22 maja 2017, o 22:31

Cześć wszystkim :)
Zwracam się do was o pomoc bo już nie mam pomysłów co możę dolegać mojemu Miśkowi. Mam Colt'a Cj0 z silnikiem 4G13 1.3 12V Benzynka BEZ LPG na budziku ma 118tys rocznik 99" wersja GLX. Od Paru miesięcy strasznie wolno wkręca się na obroty , zaczął przyśpieszać nie równomiernie jakby coś go trzymało i strasznie szarpie gdy puścimy i depniemy pedał gazu uczucie jakby zaraz silnik miał wylecieć :P . Obroty jałowe są jak najbardziej w normie nie wariują itp. stałe tak na oko 750-780rpm.

Ostatnio przy regulacji TPS zauważyłem a raczej usłyszałem że z przepustnicy wydobywają się bardzo dziwne dźwięki coś jakby jakieś zwarcie albo jakby jakieś trybiki próbowały się ustawiać może coś wiecie na ten temat?

Napiszę co udało mi się zrobić/wymienić do tej pory
-Filtr Paliwa,Oleju,Powietrza
-Rozrząd (pasek Contitech,napinacz OYODO)
-Przewody NGK (mam dwa komplety)
-Świece NGK
-Sonda Lambda przed Katem (wywalała check engine)
-uszczelka pokrywy zaworów
-Aparat zapłonowy (mam dwa)
-Kopułka
-Palec rozdzielacza
-Ustawiony zapłon przy zmasowanym złączu idealnie na 5st.
-Regulowany IPS/TPS
-Czyszczona przepustnica
-Regeneracja układu hamulcowego (zaciski i bębny)

Po wymianie wszystkiego nie mam pojęcia za co się teraz zabrać :/
Jak myślicie co może być przyczyną? Zatkany układ wydechowy, uwalona przepustnica ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam :)
Cyganejro

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ1A GLX 1.3L
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez omgwtf » 23 maja 2017, o 11:31

jak wyregulowałes tps?
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Cyganejro » 23 maja 2017, o 15:08

Według instrukcji poprzez kręcenie TPS (od prawej do lewej strony patrząc od przodu samochodu) do momentu rozwarcia na Omomierzu.
Cyganejro

Postprzez Cyganejro » 17 sie 2017, o 18:53

niestety muszę odkopać temat :/

Macie jakieś sprawdzone sposoby na regulacje przepustnicy tzn. TPS i IPS ? Zmieniłem przepustnicę na "sprawną" była sprawna tydzień potem wywaliło błąd TPS'a (Sprawdzałem za pomocą diody check'a) Ogólnie straszna lipka auto na dwójce nawet do 50 ma problem się wkręcić :D

Co myślicie o wycięciu Kata bo gdybam czy może on również być przyczyną "mulenia" :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Cyganejro

Postprzez ludinho1 » 18 sie 2017, o 10:50

Sprawdż kable do przepustnicy. Wycięcie kata w tej sytuacji to tak jakbyś amputował sobie prawą dłoń z powodu bolącej głowy :lol:
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Cyganejro » 18 sie 2017, o 19:22

Kable są okej :) Zasilanie i cała reszta jest chyba że chodzi ci o co innego :) Myślę że tak czy inaczej czeka mnie regulacja tps'a o ile to coś pomoże...
Jak znasz jakiś sprawdzony sposób to daj znać.

tak wgl. to Ludinho u ciebie zakupy robiłem jeśli chodzi o przepustnicę ba nawet śrubę do fotela ;D Dzięki za części :)

Z katem wyskoczyłem tak z desperacji bo mnie już szalag trafi zaraz :/

Ostatnio zauważyłem że pod obciążeniem piszczy mi łożysko alternatora albo pasek klinowy może to go za bardzo obciąża?
Cyganejro

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum