Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ]Newralgiczne miejsca podatne na korozję - drzwi.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Tovija » 1 sie 2017, o 19:45

Witajcie,
Jako, że dzisiaj miałem konsultejszyn z blacharzem odnośnie malowania i montażu poliftowego tyłu w moim czt, odkryliśmy przy okazji ogniska korozji w obu drzwiach w miejscach/okolicach odpływu wody. Sprawdźcie u siebie drzwi od spodu czy nie macie też tam purchelków.
:mrgreen:
CZ zaczynają korodować ! ŁA !

A żeby treść była adekwatna do tytułu wątku wiemy już z forum, że oprócz tego warto zwrócić uwagę na:
- okolice mocowania tylnej wycieraczki
- jeżeli było puknięcie/większe "bum" w okolicy tylnich błotników to również warto zajrzeć (mój czT był puknięty w tylny błotnik zanim trafił ze Szwablandii do Polszy i na rancie teraz wychodzą purchle - strona bezkolizyjna igiełka)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez codi » 1 sie 2017, o 22:49

Tam gdzie nie było nic robione przez naszych szpeców to powinno być ok, ale jeśli ktoś jest mocno zainteresowany to ja proponując zerknąć co się dzieje pod akumulatorem, co się dzieje pod samochodem w okolicach wydechu, miejsca na koło zapasowe czyli generalnie cały tył pod bagażnikiem. oraz przedni pas ja ostatnio zdejmowałem zderzak i powoli coś tam się pojawia zwłaszcza przy mocowaniu zaczepu do holowania.
codi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: CZ5
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Tovija » 4 sie 2017, o 13:14

Słuchajcie co sądzicie o 1100 zł jakie krzyknął blacharz za:
-oczyszczenie ze rdzy i malowanie drzwi pasażera z zewnątrz do wysokości białej naklejki w celu zlikwidowania purchli które są na dolnym rancie i wewnątrz przy odpływach wody.
-oczyszczenie z rdzy i konserwację/zabezpieczenie drzwi na wewnętrznym rancie przy odpływach wody we drzwiach kierowcy (bez lakierowania ponieważ na rancie dolnym purchli nie ma a dla mnie rant od wewnątrz nie musi być pomalowany dla uciechy oczu - kto tam będzie patrzył :mrgreen: )
-oczyszczenie ze rdzy rantu błotnika i malowanie prawego tylnego błotnika do wysokości przetłoczenia wraz z czyszczeniem i konserwacją nadkola w okolicach purchlejącego rantu ? (w sensie ze od wewnątrz)
-polerkę tylnych lamp i ich montaż wraz z podmianką PINów od świateł (lampy tył mam polift angliki więc światło cofania i przeciwmgielne będą zamienione miejscami)
-malowanie tylnego zderzaka w kolor i czarny mat wraz z montażem oraz instalowaniem tylnego światła podświetlenia tablicy rejestracyjnej (w polifcie jest jedna lampa w zderzaku a w przedliftach są dwie więc trzeba się podłączyć i lekko przerobić instalację)
Drogo ? Tanio ? Nie znam gościa dostałem od niego namiary z polecenia.
Lakiernik jeździ zchipowanym mondeo w Dieslu i ma kołpaki. :mrgreen:
Aha muszę jeszcze zawieźć zderzak do dospawania dwóch mocowań po jednej stronie więc oprócz tych 1100 dojdą koszta spawania u innego speca.
Co sądzicie ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez codi » 6 sie 2017, o 14:35

Za element taki ja zderzak biorą ok 300-350 zł "na gotowo". Co do reszty trudno mi powiedzieć, najlepiej podjechać do 2-3 i pogadać. Jak przeczytałem o ty Twoich purchlach to nie omieszkałem prześwietlić swojego i co ciekawe u mnie ani śladu nawet jak gdzieś lakier odprysł to nic się wokół tego nie dzieje. Mam w jednym miejscu lekko wgnieciony i przytarty próg i tak jest od wielu wielu lat, nigdy nic z tym nie robiłem i tam też nic nie koroduje
Widocznie mój dostał podwójny ocynk :mrgreen:
codi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: CZ5
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum