Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Halogeny

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 12 lut 2017, o 14:00

W takim razie nie mam gniazda pod bezpiecznik :mrgreen:
ajdahoptc

Dostał piw: 6
Auto: CJ
Województwo: Śląskie

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 16 lut 2017, o 19:22

Jak juz polacze odpowiednie przewody w kokpicie tak jak jest to opisane w poście to co potem?
jak i skąd pociągnąć przewody do pudelka z bezpiecznikami skoro ja mam tam dziore? w sensie miejsce na bezpiecznik ale i tej wtyczki dla bezpiecznika brak?
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 25 mar 2017, o 19:00

ludzie, podbije temat, bo zastanawiam się, czy przekaźnik i bezpiecznik do przednich halogenów to ten sam co do tylnych? W sensie wiem ze oba maja swój własny ale czy przepięcie przekaźnika i bezpiecznika od tylnych pod przednie, to tez bedzie śmigać?

pytam bo zamiast szukac tych gemeli przypisanych do przodu, mize po prostu na szrocie wypnę tylne i zainstaluje u mnie pod przednie.
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 30 cze 2017, o 23:52

wracajac do instrukcji, to czy ktos moglby potwierdzic czy dobrze zrozumialem?

chodzi o dorzucenie kabla na pinie 6 do kostki przylaczeniowej b-50? (nie jestem pewien pinu ale w kazdym badz razie chodzi o ten jasnozielono-czarny idacy z glownej wiazki, a ktory nie wychodzi juz na kostce przylaczeniowej)
Obrazek
Obrazek

nastepnie ciemnozielono-bialy na kostce wlacznika swiatel przeciwmgielnych rozdwajamy I laczymy z pinem sasiadujacym tuz obok na kostce
Obrazek
Obrazek

na koniec ten dolozony przewod z kostki b-50 z pierwszych obrazkow wpinamy pod jedyny wolny pin kostki przelacznika przeciwmgielnych? nie wiem czy to nadal c-02 czy juz wtedy c-03. w serwisowce sa dwie kosci na diagramach, a u mnie w cj jest jedna wspolna kosc pod oba przeciwmgielne (dwa przyciski / u gory przod, u dolu tyl).

gdy juz to wszystko gotowe to upewniamy sie ze mamy i przekaznik..
Obrazek
.. oraz bezpiecznik
Obrazek

i ma dzialac? :shock:
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez Matidzi01 » 1 lip 2017, o 06:14

Też od paru dni męczę się z halogenami, u mnie jest taki problem, że tylne przeciwmgielne działa tylko jak światła są pozycyjne... Już myślałem, że być może jest to wina dołożonej wiązki pod deską, bo niby są dwa rodzaje polift czyli tak jak ty masz czyli jedna kostka przy włączniku oraz przed lift, tak jak na schemacie. Przód nie zapala się w ogóle, chociaż słychać jak przekaźnik 'klika' gdy naciskam przycisk.. ale u mnie tym razem słychać go tylko jak nie zapale świateł, po przekreceniu manetki na pozycję lub mijania, już niereaguje. Spróbuję zrobić tak jak napisałeś i dam znać.
Mój Colt CJ
Matidzi01

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Pomorskie

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 1 lip 2017, o 07:31

faktycznie. mam polifta, widocznie zrobiłem screeny z nie tej serwisowki, w każdym bądź razie poza kostka przelacznika przeciwmgielnych to różnicy raczej ne ma i o ile dobrze zrozumiałem "instruktaż" instalacji halogenow to podazajac krok po kroku nadal u mnie nie działają przednie. na dodatek tylny przeciwmgielny przestał reagować. zastanawiam się, czy jest tu ktoś, kto mógłby względnie jaśniej albo precyzyjniej, może zamiast bogatego opisu uzyl równie bogatych ilustracji. Czytanie obrazków byłoby dla mnie bardziej zrozumiałe. :mrgreen:
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez Matidzi01 » 1 lip 2017, o 08:13

Zrobiłem to po swojemu, wpiąłem się kablem w plusa przy wiązce halogenu(wystarczy jedna strona) i podłączylem się do grubego niebieskiego kabla przy włączniku przednich halogenów.. Efekt? Halogeny zapalają się po wciśnięciu przycisku :D Wystarczy jeden kabel przeciągnąć do środka auta, ładnie podpiąć i gra :)

Obrazek
Fota poglądowa, o jaki kabel chodzi. Wpinamy się tu, lecimy do czerwonego kabla przy wtyczce halogenu, wyciągamy przekaźnik od przednich halogenów i bangla. :)

Jeszcze muszę rozgryźć czemu tylne się wyłącza jak przełączam na mijania..(na pozycyjnych jest ok)
Mój Colt CJ
Matidzi01

Auto: Colt CJ1A
Województwo: Pomorskie

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 1 lip 2017, o 21:49

Popaliłem bezpieczniki tyle razy ze juz więcej nie mam jak sprawdzać polaczen .. jutro kupie zapasowe.

w każdym bądź razie tez mógłbym na krótko spiac, ale chciałem żeby to było wykonane "prawilnie" jak należy ..
nie ma na forum nikogo, kto by opuścił atrape pod kolumna i na chlopski rozum lopatologicznie albo z ilustracjami mógł opisać sposób instalacji?
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez KR2YCHO » 7 lip 2017, o 09:35

Też przerabiam ten temat.
ajdahoptc napisał(a):wracajac do instrukcji, to czy ktoś moglby potwierdzic czy dobrze zrozumialem?

Zrozumiałem to tak samo jak ty, ale po podłączeniu w ten sposób halogeny dalej nie działają.

Ale razem mam nadzieję że coś zdziałamy.

Zacznijmy od tego gdzie i który przekaźnik jest od świateł przeciwmgielnych przednich?
Oraz gdzie i który bezpiecznik jest od świateł przeciwmgielnych przednich?

W czerwonym kółku to przekaźnik od światła przeciwmgielnego tylnego
(na zdjęciu wyjęty w celu upewnienia się czy bez niego światło się zapali - oczywiście nie zapalało się)

W żółtym kółku puste miejsce na jakiś przekaźnik, z symbolu na pokrywie wynikałoby że to od świateł pozycyjnych, no ale jakoś go tam nie ma a światła działają 8-)

W niebieskim kółku to trzy bezpieczniki - dwa po 10A (światło pozycyjne lewe i prawe) i jeden 20A (przeciwmgielne tylne)

Czyli jeżeli chodzi o światło przeciwmgielne tylne to mamy komplet - wiemy który bezpiecznik i który przekaźnik obsługuję to światło.
Pozostała sprawa przednich świateł przeciwmgielnych gdy ustalimy przekaźnik i bezpiecznik to będziemy szukać problemów w kablach.

Obrazek
Obrazek
KR2YCHO

Dostał piw: 12
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3 16V
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Halogeny

Postprzez ludinho1 » 7 lip 2017, o 21:15

bezpiecznik nr 3 w niebieskim zaznaczeniu jest od przednich a przekażnik jest pod kierownicą obok tego od szyb
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

[CJ0] Halogeny

Postprzez KR2YCHO » 8 lip 2017, o 13:46

Acha, bo jak zapaliłem przeciwmgłowe tylne i wyjąłem ten bezpiecznik nr 3 to światło zgasło, to wychodziłoby że przednie i tylne są pod jeden bezpiecznik 20A.

No dobra to mamy ustalone który przekaźnik i który bezpiecznik odpowiada za przednie światła przeciwmgłowe.
To teraz postaram się zilustrować jak ja rozumiem tą instrukcję którą napisał Kaleid:

1 - jasnozielono-czarny znajduje się już w kostce fabrycznie.
2 - jasnozielono-czarny w kostce przyłączeniowej do włącznika. Tego przewodu w wersji bez halogenów nie ma, a zatem musimy ten przewód dołożyć. Ja znalazłem przewód tego samego koloru. Przylutowałem do przewodu dwa piny żeńskie(wyjęte z kostki-dawcy). Wpinamy jeden w kostkę przy skrzynce bezpieczników, w miejsce oznaczone na rysunku (przewód już wpięty).
3- ciemnozielono-biały. Ten przewód znajduje się zarówno w wiązce głównej jak i przyłączeniowej do włącznika. Służy również jako impuls do włączania światła przeciwmgłowego tylnego. Przy kostce włącznika nacinamy ten przewód, i przylutowujemy do niego przewód z pinem żeńskim (rozdwajając go), miejsce lutowania oczywiście izolujemy. Wpinamy ten przewód w kostkę włącznika w miejsce obok ciemno zielono-białego (jedno wolne). Po wyjęciu włącznika jest to pierwszy przewód od góry.

Następnie przewód wpięty uprzednio w kostkę przy skrzynce bezpieczników(fabrycznie i u mnie jasnozielono-czarny), wpinamy w ostanie wolne miejsce przy kostce włącznika, gdzie znajduje się pin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Żółtą kreską zaznaczyłem miejsce połączenia tego przewodu. Nie nacinałem nic dopuki nie miałem pewności że wszystko działa. Narazie po prostu jeden koniec tego dołożonego przewodu zakończonym konektorem żeńskim umieściłem w kostce a drugi koniec tego dołozonego przewodu wsunąłem w konektor tego ciemno zielono-białego przewodu który był fabrycznie. Efekt ten sam a nie rozcinam instalacji metodą prób i błędów.

Obrazek
I tu jest coś nie tak, autor napisał że jest to ostatnie wolne miejsce w kostce włącznika gdzie znajduję sie pin. Jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem i zilustrowałem to w kostce przy włączniku zostają w sumie dwa wolne piny, bo ten trzeci zaznaczony na żółto nie ma pinu na włączniku.

Ale podłączając ten przewód z pierwszego/drugiego zdjęcia do tego wolnego pinu po prawej czy pod ten wolny pin po lewej to i tak halogeny dalej nie działały.

A może źle zilustrowałem instrukcję?

Jeszcze takie rzeczy:

Gdy podłączyłem ten przewód z pierwszego/drugiego zdjęcia czyli jasnozielono-czarny pod czerwono biały w kostce włącznika świateł przeciwmgłowych wtedy przednie przeciwmgłowe zapalało się razem z tylnym, oczywiście po naciśnięciu tego dolnego przycisku, bo na górnym nie było żadnej reakcji.

Ponadto gdy podłączyłem ten przewód z pierwszego/drugiego zdjęcia czyli jasnozielono-czarny pod ten gruby czerwono niebieski w kostce włącznika świateł przeciwmgłowych to przednie halogeny zapalały się po włączeniu świateł pozycyjnych i gasły po zapaleniu świateł mijania, i z powrotem się zapalały po przełączeniu na postojowe. Czyli wiemy chyba na pewno że ten przewód który dołożyliśmy czyli o którym mowa w punkcie 2 instrukcji Kaleid'a odpowiada za zapalanie się przednich halogenów, tylko jak to zrobić żeby zapalały się one po naciśnięciu tego górnego przycisku na włączniku świateł przeciwmgłowych :roll: a nie razem ze światłem tylnym przeciwmgłowym albo ze światłami postojowymi...

Wiadomość z dzisiaj:
Gdy podłącze ten przewód z pierwszego/drugiego zdjęcia czyli jasnozielono-czarny pod czerwono czarny w kostce włącznika świateł przeciwmgłowych to tyka ten przekaźnik pod deska rozdzielczą co odpowiada za światła przeciwmgłowe przednie.
KR2YCHO

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 10 lip 2017, o 15:34

Tez tak zilustrowałem instrukcje i u mnie dalej nie śmiga.. nawet nie doszedłem do momentu w którym przednie fogi reagowałyby z którymkolwiek z pozostałych świateł na jakimkolwiek przełączniku. idąc zgodnie z instrukcją wywala mi bezpiecznik z nr 3 (20A) w pudle bezpieczników pod maską.

szkoda, że zdjęcia wygasły z oryginalnego postu, z drugiej strony i tak są hooya warte.
dzisiaj jak nie zacznie padać to może uda mi się do czegoś dojść śladem serwisówki.
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 10 lip 2017, o 18:19

według serwisówki przewód idacy od wlacznika do przekaznika powinien wychodzić z pinu po lewej stronie patrząc na ten obrazek. Autor pomylił sie twierdząc, ze pozostaje jeden wolny pin lub u niego ten pin był czymś innym zajęty.. Rzeczywiście zostają juz dwa gdy pin-1 polaczy sie z pin-5 (ciemnozielono-bialy), to zostaje pin-9 i pin-3, ale autorowi i tak samo wg. serwisówki chodzi o ten z numerem 9Obrazek.

Patrząc na kostkę z obrazka (c-02) z tej perspektywy, horyzontalnie, to pokolei masz na niej piny nastepujaco:
GORNY RZAD 1, 2, przerwa, 3, 4
DOLNY RZAD 5, 6, 7, 8, 9, 10.

ja juz nawet nie ciagnalem kabli tylko polaczylem ze soba 1 i 5 na kostce przelacznika, zgodnie z istrukcja autora i serwisówki, następnie uziemilem żarówkę ledowa i jej plus podłączyłem do pinu 9 .. i mimo to nie bangla w żadnej konfiguracji odpalonych pozostalych swiatel.

ergo: INSTRUKCJA JEST BLEDNA.
albo napiszemy ja jeszcze raz, albo pozostaje spinanie przeciwmgielnych na krótko na własny sposób pomijając założenia konstruktora.
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez KR2YCHO » 11 lip 2017, o 08:07

No na razie musimy przyjąć że instrukcja jest błędna skoro już dwie osoby korzystając z niej nie rozwiązały problemu. Może w Colcie Kaleid'a było coś inaczej, fakt faktem że u nas ten sposób nie działa, no chyba że źle tą instrukcję zrozumieliśmy, ale raczej wątpię.

No to trzeba próbować dalej, jak nam się uda w naszych Coltach to podłączyć tak żeby działało jak to autor napisał:

"z wykorzystaniem fabrycznej instalacji - bez druciarstwa i przeróbek."

To napiszemy nową przejrzystą instrukcję.

A może ktoś skorzystał z tej instrukcji od Kaleid'a i mu wszystko działało? Proszę niech da znać.

A jak ktoś miałby zdjęcie swojej kostki od włącznika świateł przeciwmgłowych i mógłby je tu udostępnić to byśmy mogli zobaczyć jak wyglądają przewody i to by też dużo pomogło. Wiadomo pewnie nikomu się nie będzie chciało specialnie do zdjęć demontować, ale może ktoś ma jakieś zdjęcia które kiedyś robił.
KR2YCHO

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 11 lip 2017, o 11:07

KR2YCHO napisał(a):A jak ktoś miałby zdjęcie swojej kostki od włącznika świateł przeciwmgłowych i mógłby je tu udostępnić to byśmy mogli zobaczyć jak wyglądają przewody i to by też dużo pomogło. Wiadomo pewnie nikomu się nie będzie chciało specialnie do zdjęć demontować, ale może ktoś ma jakieś zdjęcia które kiedyś robił.

Ja porównałem swoją kostkę przełącznika do serwisówki, i wg. niej z kostki przełącznika świateł przeciwmgielnych mają wychodzić tak samo oznakowane kolorami przewody jak wg. autora tej rzekomej instalacji. porównałem zasób swoich kabli do informacji w serwisówce i wszystko się zgadza - u mnie brak dokładnie tych, które autor dosztukował. wątpię by ktoś miał inaczej jeżeli miał halogeny seryjnie..
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez KR2YCHO » 11 lip 2017, o 15:34

No to już tym bardziej dziwna sytuacja, jak patrzyłeś do serwisówki i kable się zgadzają z tym co Kaleid napisał.
Dodam jeszcze parę zdjęć może to coś wniesie do tematu, może komuś coś przyjdzie do głowy.

Mianowicie kable które wychodzą/wchodzą do przekaźnika świateł przeciwmgłowych przednich:

Czyli jak juz wiemy chodzi o ten z czerwoną strzałką:
Obrazek

Widok z tyłu tego przekaźnika:
Obrazek
Przewody:
Gruby czerwono czarny
Gruby czerwono biały
Niebiesko czerwony (srebrny)
Jasnozielono czarny (srebrny?)
Czerwono czarny (gdy to tego przewodu ale we wtyczce przy włączniku przeciwmgielnych [o ile to ten sam z pinu 7] przyłożyłem ten przewód jasnozielono czarny z pierwszego punktu instrukcji to przekaźnik przednich przeciwmgielnych tykną, podczas odłączania tego przewodu przekaźnik również tyknął.

Więc wiemy że ten czerwono czarny przewód czyli to będzie pin 7 w kostce (c-02) idzie do przekaźnika przednich przeciwmgielnych
(co nam to daje - nie wiem, ale wiemy że tam idzie :D )

I taka ciekawostka którą zauważyłem - tylko w drugą stronę:
Obrazek
Obrazek

Napisałeś że
ajdahoptc napisał(a):według serwisówki przewód idacy od wlacznika do przekaznika powinien wychodzić z pinu po lewej stronie patrząc na ten obrazek. Autor pomylił się twierdząc, ze pozostaje jeden wolny pin lub u niego ten pin był czymś innym zajęty.. Rzeczywiście zostają już dwa gdy pin-1 polaczy się z pin-5 (ciemnozielono-bialy), to zostaje pin-9 i pin-3, ale autorowi i tak samo wg. serwisówki chodzi o ten z numerem 9

To w takim razie jeżeli kable się zgadzają z tym co napisał Kaleid to skoro napisał on że to jest ostatni wolny pin to być może w tym pinie nr. 3 miał już jakiś kabel którego u nas nie ma, i dlatego u niego pin 9 to był to ostatni wolny pin? Bo rozumiem że u ciebie tez nie ma przewodu w pinie nr. 3 i idąc po instrukcji zostają ci dwa wolne piny tak? bo o tym trzecim ostatnim na samym dole nie rozmawiamy bo jest pusty.

No to są dwie opcje:

1. Jeżeli autor się nie pomylił i rzeczywiście miał tylko jeden wolny pin po zwarciu wcześniej pinu 1 i 5 to znaczy że w pinie 3 miał jakiś kabel którego u nas nie ma.
2. Jeżeli autor się pomylił to jemu też został ten pin numer 3 wolny bez kabla.

A może ma z tym coś wspólnego ten kabelek który podałem jako ciekawostkę? ajdahoptc widzę że orientujesz się w tej serwisówce może dasz radę ustalić od czego jest ten przewód może ma to jakiś związek ze sprawą 8-)?
KR2YCHO

[CJ0] Halogeny

Postprzez Adam&Karola » 12 lip 2017, o 21:30

Widzę temat gorący, nierzadko jest tak, że współczesne zamienniki części różnią się nieco od oryginałów i niestety serwisówka już nie pomaga ale nie dlatego, że jest źle napisana ale z tej właśnie różnicy. Ja do halogenów na razie nie doszedłem ale planuje, na razie rozrząd :)
El Coltitos
Adam&Karola

Auto: Colt 1.3 16V 2002

[CJ0] Halogeny

Postprzez KR2YCHO » 13 lip 2017, o 09:48

Temat gorący bo jest instrukcja - a nie działa :shock:
Wątpię żeby włącznik przeciwmgielnych był zamiennikiem, same halogeny również.
Jedno i drugie wyciągnąłem kiedyś z Colta CJ0 ze złomowiska, więc raczej było to tam fabrycznie, i nie był to współczesny zamiennik.
Tym bardziej że po jego podłączeniu tylne światło działa normalnie tak samo jak działało z włącznikiem jedno pozycyjnym który był fabrycznie.

Włącznik jest, przekaźnik na miejscu, bezpiecznik ten sam co do tylnego i jest na miejscu, halogeny sprawne, to już chyba zostają tylko kable, tylko albo aż. :)
KR2YCHO

[CJ0] Halogeny

Postprzez ajdahoptc » 14 lip 2017, o 01:42

KR2YCHO zgadzam sie całkowicie z tym co napisałeś do mojej ostatniej wypowiedzi, poza uwagą do mojej wiedzy na temat obsługi serwisówki, to po prostu wydrukowałem sobie w pracy kilka manuali i spialem w dwa segregatory lacznie :mrgreen:, bo takie wsparcie jednak sie przydaje, a ja wciąż uczę sie na nich posiłkować, staram się z ich pomoca zrozumieć schemat działania danego instrumentu czy podzespolu. więcej pojęcia ma ktokolwiek inny, np. ludinho1

a co do kolejnego komentarza adam&karola to przelaczniki i halogeny u mnie i z tego co widzę u KR2YCHA sa OEM. to nie w nich tkwi problem tylko w wiazce .. no i kolejna rzecz serwisowka nic nie mowi o zastosowaniu pinu-3 na wlaczniku (kostka polift c-02) swiatel przeciwmgielnych, jedno/dwu-pozycyjnym . wydaje mi sie, ze to może w innych mitsu lub innych markach lub pojazdach stosowany byl ten sam przełącznik i tam pelnil jakas funkcje, może np. sygnał do kontrolki na tablicy rozdzielczej? moze ta kostka u autora miala zwyczajnie uszkodzony przelacznik i tego zeba po prostu nie mial i nie widzial i stad wywnioskowal ze powinien zostać jeden wolny pin lub sugerowal sie serwisowka, w ktorej nie ma pinu-3? Choc na przelaczniku fizycznie istnieje. nie wiem, strzelam.

W kazdym badz razie ten przewod zolto-czerwono srebrny bez pinu z drugiej strony to regulacja wysokosci swiatel w sedanie.
{{serwisowka dla colta/lancera '96 (przedliftowego) PHME9511 electrical wiring workshop manual strona 4-120 (dla europejczyka) i 4-121 (anglik). Kostka b-50 i pin-9. w poliftowej publikacji PHME9511-A czyli colt/lancer '98 schematu nie ma ponieważ został niezmieniony. :mrgreen:}}

@edit
Jak dokupowales przekaźnik w sklepie to go wepnij w miejsce przekaznika klaksonu (pudlo bezpieczników pod maska) dla pewności czy działa, a ten od klaksonu wsadź pod deskę rozdzielcza w miejsce tego od przednich halogenow. Przekazniki parametry w cejotce maja wszystkie takie same wiec wykluczysz tym sposobem możliwa wadliwosc przekaznika.
ajdahoptc

[CJ0] Halogeny

Postprzez KR2YCHO » 14 lip 2017, o 08:32

Acha, czyli nadzieja na zolto-czerwono srebrny przewodu minęła... Sprawdzałem też z innym przekaźnikiem, np. tym od szyb (wcześniej sprawdzając czy działają szyby) szyby działały, ale po przełożeniu tego przekaźnika do gniazda świateł przednich przeciwmgłowych nic to niestety nie dawało. Mimo to że te przekaźniki są takie same to sprawdzę jeszcze z tym przekaźnikiem od klaksonu tak jak mówisz, nic nie zaszkodzi, tym bardziej że na razie innych pomysłów brak.

A Pan ludinho1 to wiem że to elektryk Mitsubishi, prawdziwy, nie żaden podrabianiec 8-)

No dobra to walczymy z tym dalej ;) rozwiązanie jest (mam nadzieję) za blisko żeby odpuścić.
KR2YCHO

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum