Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Klimatyzacja

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Klimatyzacja

Postprzez Stosek » 2 lip 2017, o 15:34

Nie jestem pewnien czy dobry dzial. Jesli nie prosze o przeniesienie tematu do wlasciwego :)
A wiec w zeszlym sezonie skonczyl sie plyn w klimatyzacji. Nabilem ja i klimatyzacja nie chlodzi. Sprezaka i wiatraki sie zalaczyly a obroty silnika wzrosly lecz klimatyzacja nie chlodzi. Co tu jest grane nie wiem sezon temu wszystko bylo ok.
Na coltmanii od 26.12.2015r.
26.12.2015r. - 28.10.2017r. Mitsubishi Colt CJ1A 1.3 12V (4G13) 75KM [PB95]
28.10.2017r. - 04.02.2018r. Fiat Cinquecento Sporting 1.1 8V 55KM [PB95/LPG]
31.01.2018r. - 09.04.2018r Renault Clio I 1.2 8V 55KM [PB95]
Stosek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 26
Auto: Renault Clio I
Województwo: Świętokrzyskie

[CJ0] Klimatyzacja

Postprzez martin1984r » 2 lip 2017, o 20:47

Można sprawdzić na krótko sprężarkę podpinając się pod akumulator ale nie długo. Również sprawdzić przewód od klimy czy robi się chłodny po włączeniu klimatyzacji. Po czym stwierdzasz że sprężarka działa ? że obroty spadają to nic nie znaczy...
martin1984r

Dostał piw: 1
Województwo: Łódzkie

[CJ0] Klimatyzacja

Postprzez Stosek » 3 lip 2017, o 17:55

Sprawdzę to w wolnym czasie dzięki za podpowiedź :)
Mam nadzieję, że 100g freonu, które mi zostawili po spuszczeniu wystarczy żeby sprawdzić to wszystko.
PS: Dla ciekawskich do Colta CJ0 wchodzi 600g freonu :)
Na coltmanii od 26.12.2015r.
26.12.2015r. - 28.10.2017r. Mitsubishi Colt CJ1A 1.3 12V (4G13) 75KM [PB95]
28.10.2017r. - 04.02.2018r. Fiat Cinquecento Sporting 1.1 8V 55KM [PB95/LPG]
31.01.2018r. - 09.04.2018r Renault Clio I 1.2 8V 55KM [PB95]
Stosek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 26
Auto: Renault Clio I
Województwo: Świętokrzyskie

Re: [CJ0] Klimatyzacja

Postprzez Kct » 3 lip 2017, o 19:25

W CJ0 nie ma freonu tylko czynnik r134a :-) 100g to prawdopodobnie za mało żeby klimatyzacja się uruchomiła. Nie pozwoli na to czujnik ciśnienia. Jeżeli pozwolił to nie polecam i tak jej używać bo w układzie będzie za mało oleju żeby skutecznie smarować kompresor, a chłodu i tak z tego nie będzie

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

[CJ0] Klimatyzacja

Postprzez martin1984r » 3 lip 2017, o 19:29

Ostatnio napełniałem to 600g, jeśli nie ma czynnika lub jest bardzo mało to sprężarka też nie ruszy bo czujnik podciśnieniowy na to nie pozwoli. 100g powinno wystarczyć, tylko pamiętaj że jak będziesz podłączał na krótko, jeden do plusa, drugi do uziemienia (jakaś śruba) to na krótki moment bo wywali czynnik.
martin1984r

Dostał piw: 1
Województwo: Łódzkie

[CJ0] Klimatyzacja

Postprzez camillo » 9 lip 2017, o 07:59

Podepnę się do tematu przy okazji. Z tego co wiem nie nabija się klimatyzacji (tak samo jak lodówki aby chłodziła) chyba, że jest nieszczelna i trzeba naprawić :) Jedyne co to co roku wypadałoby najlepiej samodzielnie odkazić układ wentylacji :P

Ponad to czy to normalne, że samochód ledwo rusza po włączeniu klimy ? Rozumiem, że obroty spadają ale aż tak mułowaty ?
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

[CJ0] Klimatyzacja

Postprzez YoPiciowy » 9 lip 2017, o 11:01

Nabija się że względu na nieszczelności, co najmniej raz na dwa lata trzeba skontrolować ilość czynnika. Tak, masz bardzo mało mocy przy ruszaniu, a klima jej dużo zużywa.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum