Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3]Stłuczka - co zrobić.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez proteina » 15 maja 2017, o 07:52

poprawiono zdjęcia, wstawiono prefix - Tovija
Długo nie nacieszyłam się moim Miśkiem po przygodach z mechanikami/blacharzami zaraz po zakupie auta. Stłuczka z prędkością ok 20km/h, przywaliłam w barierkę (siostra położyła na desce rozdzielczej nowy telefon i okulary i podczas skrętu w prawo odruchowo chciałam to złapać i BANG!) Zdjęcia poniżej. Jak myślicie co trzeba wymienić a co da się wyklepać? Wygląda jakbym przywaliła z niewiadomo jaką prędkością, maska zgięła się jak papier.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
proteina

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez tresorex » 15 maja 2017, o 15:36

Maska nowa, zderzak też, nie ma co klepać. Lampy jak mają połamane zaczepy to też nowe bo takie naprawiane mogą parować. A jak wygląda pod maską? Chłodnice całe? Wygląda że mocno pas oberwał.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez proteina » 15 maja 2017, o 17:15

werdykt mechanika : 2 X reflektor + 2 chłodnice + pas przedni komplet góra i dół + zderzak komplet z mocowaniem + maska. Może ktoś ma na sprzedaż? (Wałbrzych-okolice)
proteina

Postprzez Tovija » 16 maja 2017, o 08:19

Stłuczka z prędkością ok 20km/h, przywaliłam w barierkę

Pierwszy raz widzę, aby stłuczka z barierką z prędkością 20 km/h wyglądała jak stłuczka z latarnią przy prędkości raz większej :mrgreen:
Trafiłaś w barierkę na jej rozpoczęciu w sensie tak jakby w słupek ? To była banda ochronna z blachy czy barierka taka biało czerwona jak przy szkołach z mocnej rury ? ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez proteina » 16 maja 2017, o 10:38

Barierka taka metalowa nie wiem z czego i trafiłam tak jakby w słupek. Też nie mogłyśmy uwierzyć w skale zniszczeń zwłaszcza że szczególnie nas nie szarpnęło nawet a auto złożyło się jak harmonika. Mechanik mówił, że szczęśliwie, że w podłużnicę nie trzasnęłam. Jak uda się go poskładać to zamieszczę zdjęcia po operacji :)
proteina

Postprzez andrzej1994 » 16 maja 2017, o 17:29

Oj szkoda colcika, nie chce ciebie martwić ale cena naprawy w warsztacie może przekroczyć wartość auta :(
Same części będą problemem żaden warsztat nie będzie szukał na allegro używek ,a z nowymi jest raczej problem z dostępnością
Jak byś mieszkała w Warszawie mógłbym ewentualnie coś pomóc,doradzić a tak to tak naprawdę jesteś zdana na siebie.
Znalazłem fajny zestaw na allegro pod twój kolor:
http://allegro.pl/colt-97r-zderzak-blot ... 24136.html
andrzej1994

Dostał piw: 1
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1.6 103km
Województwo: Mazowieckie

Postprzez YoPiciowy » 16 maja 2017, o 18:19

Super zestaw Andrzej, szkoda, że do przedlifta ;)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez proteina » 17 maja 2017, o 07:24

Zrobię dziś rundkę po szrotach, zobaczymy może coś znajdę. Szkoda byłoby go złomować, myślę że jakoś go poskładam ale pewnie szukanie części zajmie trochę czasu;/
proteina

Postprzez samanta_colt » 17 maja 2017, o 10:22

Na moje oko naprawa będzie cię kosztowała 2500-3000tys. zł :/ nie baw się w lakierowanie bo wyjdzie drożej szukaj w kolor.
samanta_colt

Auto: CJ0
Województwo: Mazowieckie

Re: [CJ0 1.3]Stłuczka - co zrobić.

Postprzez martin1984r » 2 cze 2017, o 12:02

Przy takiej cenie to lepiej drugiego colta kupić, a ten dawca części...

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
martin1984r

Dostał piw: 1
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum