Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3] Błąd P0110

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez mayk » 17 lis 2015, o 20:22

Od pewnego czasu pojawia mi się błąd silnika, srawdziłem kod błędu i jest nim P0110, ktory brzmi "błąd czujnika temperatury powietrza wchodzącego"
Na początku gasł na jakiś czas, potem zaś zapalał sie znowu. Teraz juz pali się cały czas.
Colt CZ3 silnikiem 1.3 2007r.
Wie ktoś co to może być? nigdzie nie mogę znaleść do kupienia takiego czujnika jakby go w tym aucie nie bylo. Może być to błąd przepływomierza?
NIedawno montowałem instalację gazową, czy może to też byc przyczyna? (gazowni twierdzi, że nie)
mayk

Dostał piw: 0
Województwo: Zachodniopomorskie

CZ3 błąd P0110

Postprzez Tovija » 6 gru 2015, o 20:12

Z tego co wyczytałem w książkach technicznych wynika, że dla silnika 4g15T czujnik temp powietrza w układzie dolotowym jest zintegrowany z przepływomierzem. W książce dla czT jednakże zaznaczone jest wyraźnie, że taki czujnik znajduje się w przepływomierzu dla silnika 4g15T. Jeżeli możesz skombinować sobie skądś przepływomierz do silnika do swojego silnika 1.3 na podmiankę to skombinuj i podmień. Być może że w Twojej wersji silnikowej rówież ów czujnik jeżeli jest, znajduje się w przepływce.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez jack3013 » 22 kwi 2017, o 23:18

Mam taki sam błąd. Mój Colt CZ3 z 2007r. 1.3 70kW 95kM ma kod silnika 4A90. Gdyby ktoś wiedział gdzie jest ten czujnik byłbym wdzięczny.
jack3013

Auto: Colt CZ3 1.3 95 kM
Województwo: Wielkopolskie

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez jack3013 » 23 kwi 2017, o 20:56

Ten błąd mówi o czujniku temp. powietrza jak również o czujniku ciśnieniu powietrza w kolektorze dolotowym. W Colcie jest tylko ciśnienia powietrza - tak mi się wydaje. W dużym sklepie internetowym przejrzałem wszystkie czujniki i wyszło, że jest tylko czujnik ciśnienia powietrza, adaptacja wysokościowa FACET 10.3091 i Czujnik, ciśnieniowa rura wlotowa 10.3091 czyli to samo, Na allegro pooglądałem sobie aukcje ze zdjęciami i znalazłem ten czujnik - jest od góry tuż za przepustnicą w kolektorze dolotowym. Wyciągnąłem wtyczkę, styki wyglądają OK. Skasowałem błąd, zobaczymy. W kolektorze dolotowym chyba jest Układ recyrkulacji spalin EGR, może czujnik przybrudzony. Macie jakiś pomysł, wskazówkę..
jack3013

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez codi » 23 kwi 2017, o 21:08

Ja ten czujnik już wyciągałem i czyściłem i pomagało na jakiś czas tzn na ok 2 lata.
codi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: CZ5
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez jack3013 » 24 kwi 2017, o 07:33

Oczywiście po odpaleniu znowu błąd. Znalazłem 2 części artykułu o diagnostyce tego czujnika - trochę teorii
http://www.autoexpert.pl/technika-i-ser ... z-1,1616,1
http://www.autoexpert.pl/technika-i-ser ... z-2,1654,1
ORAZ FILM JAK CZYŚCIĆ w innym samochodzie, ale jest to taki sam czujnik: https://www.youtube.com/watch?v=xvXZRTOpzj8
Jak czyściłeś ten czujnik? Czy czyści się benzyną ekstakcyjną czy jak gdzieś indziej znalazłem: ręcznie wiertłem 2mm i delikatne skrobanie z bocznej ścianki.
jack3013

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez codi » 24 kwi 2017, o 18:45

Z pierwszym razem robił mi to mechanik i nie wiem nawet nie pytałem. Z drugim razem sam odpiłem wtyczkę, odkręciłem śrubę mocującą i wyciągnąłem czujnik (trochę ciężko idzie) następnie czyszczenie na sucho. Trochę to mozolnie idzie szmatka, patyczki do uszu i tyle, ale po obejrzeniu filmiku który wrzuciłeś zastanawiam się, czy nie wyjąć jeszcze raz i wypłukać w ekstrakcyjnej.
Jest też gdzieś na YT ruski filmik jak koleś w CZ myje przepustnice też jest konkretnie zawalona i poklejona, może to też powodować słabe ciśnienie w dolotowym.
codi
Klubowicz
Klubowicz

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez jack3013 » 25 kwi 2017, o 07:44

Mój czujnik był zabrudzony, zalepiony tłustym czarnym syfem, Nie wiem czy nie przyczynił do takiego stanu lublifikator od instalacji gazowej. Bardzo długo czyściłem cieniutkim nieużywanym pędzelkiem syna ale niestety po czyszczeniu i odczekaniu prawie 1h aby benzyna odparowała mam ten sam błąd. Podłączyłem laptopa i przejechałem się po okolicy, podczas jazdy kasowałem błąd, ale pojawia się ponownie. Nie wiem czy to od benzyny - jest w tym czujniku taka membrana, Czy jak próbowałem z membrany kawałkiem karktki zobaczyć, jej krawędzią delikatnie ściągnąć zabrudzenie...
jack3013

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez jack3013 » 25 kwi 2017, o 09:08

Mam informacje że benzyna ekstrakcyjna jest zbyt agresywna, że guma włożona do benzyny pęcznieje, że są środki inne do czyszczenia szybkoschnące. Umówiłem się z mechanikiem i podłączymy się programem specjalistycznym i powie mi dokładnie, co tak naprawdę nie działa.
jack3013

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez codi » 25 kwi 2017, o 12:56

Zdaje się że są takie środki do czyszczenia elektroniki z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, na bazie izopentanolu. Trzeba głębiej pogrzebać w necie i sprawdzić
codi
Klubowicz
Klubowicz

[CZ3] Błąd P0110

Postprzez jack3013 » 26 kwi 2017, o 23:39

Colt naprawiony, został wymieniony bochater tego postu na nowy - czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym. Mechanik przed wyrokiem podłaczył inny czyjnik od opla - nie mogłem odpalić silnika, ale diagnostyka pokazała nieprawidłowe ciśnienie z czunika, wyeliminowaliśmy w ten sposób uszkodzenie przewodów i kostki.
jack3013

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum