Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Stwardniało sprzęgło ?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez martin1984r » 27 sty 2017, o 01:00

Witam, posiadam colta cj0 z 99 roku wersji GLX. Dziwny mam problem, mianowicie wracając do domu, stwardniało mi sprzęgło i nie wiem co moze być przyczyną? Colta posiadam od maja więc jeszcze nie znam go na tyle dobrze. Dodam ze sprzęgło było wymieniane latem. Czy ktoś mial taki przypadek albo na co zwrócić uwagę?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
martin1984r

Dostał piw: 1
Województwo: Łódzkie

Re: Stwardniało sprzęgło w cj0?

Postprzez martin1984r » 29 sty 2017, o 16:40

Widać ze nikt nie miał takiego przypadku? Odpowietrzyłem układ, dolałem płynu DOT4, sprzęgło nadal twarde, podczas jazdy potrafiło się odblokować i zrobić się miękkie ale również nowy objaw ze zdarzyło się przy wyciskaniu było twarde a przy samym końcu jakby wpadało nie wiem czy to może być wpływ pompki sprzęgła..?

martin1984r

Stwardniało sprzęgło w cj0?

Postprzez cztlbn » 29 sty 2017, o 16:48

Częściej psuje się wysprzrglik jak pompka.
Wg mnie skoro twardnieje to pewnie uszkodzenie mechaniczne. Nic Ci tam nie szumi jak stoisz na luzie bez wcisnietego pedału?
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez martin1984r » 29 sty 2017, o 17:19

Wydaje mi się ze szumu nie ma, latem czasem był. Zablokowałem brechą łapę sprzęgła przy wyprzegliku i pedał nawet miekki ale tez pojawiała sie taka jakby zapas przy końcu. Czy mogło pójść sprzęgło z dociskiem nowe valeo?

martin1984r

Postprzez cztlbn » 29 sty 2017, o 19:32

Z doświadczenia wiem że sprzęgła valeo bywają różne jeśli chodzi o wytrzymałość. Osobiście uważam je za naprawdę słabej jakości. A czy mogło się zepsuć, to nie wiem, mi w bmw padło szybko, a np docisk był kiepski, strzał ze sprzęgła na 2 powodował uslizgi sprzęgła... Czego nie było nawet w starym zajechanym zestawie.
Nie wiem jak z temperaturą u Ciebie, ale u mnie w CZT sprzęgło staje się twardsze w temp ujemnych. Może to wina temperatury?
cztlbn

Postprzez martin1984r » 29 sty 2017, o 19:44

Teraz to jest bez względu na temperaturę, cztery dni temu jechałem i się tak zrobiło. A były ostatnio większe mrozy i nic się nie działo.

martin1984r

Postprzez martin1984r » 31 sty 2017, o 17:53

Wysprzęglik sprawdzony, odkręcony no i widać że wygląda jak nówka. Układ odpowietrzony, na razie bez jazdy próbnej, być może będzie trzeba jeszcze raz odpowietrzyć, aby płyn się ułożył w układzie. Wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć czy się coś zmieniło.
martin1984r

Postprzez cztlbn » 1 lut 2017, o 17:42

Ten układ jest tak prosty, że albo działa albo nie.
Wg mnie kazde uszkodzenie, czy pompki czy wysprzęglika spowoduje miękki pedał a nie twardy.
Bardziej to wygląda jakby wysprzęglik napotykał na opór.
cztlbn

Postprzez martin1984r » 1 lut 2017, o 22:13

Dzisiaj po zrobieniu 25km przez pierwsze 12km było miękko, silnik się nagrzał a później znowu robił się lekko twardy pedał sprzęgła. No wysprzęglik wyglądał jak nowy, zero jakiś zarysowań na tłoczku, gumy też w dobrym stanie oraz sprężyna, może napotyka na opór ale to już na skrzyni chyba, mam złe przeczucie ze to sprzęgło,docisk może...tylko ze tego nie zrobię sam bo nie mam warunków, a to się wiąże z kosztami i reklamacją sprzęgła. Nie mam jak na razie pomysłów jak na diagnozę.
martin1984r

Postprzez cztlbn » 2 lut 2017, o 21:21

Nie wiem, zmień może ten wysprzęglik, na jakiś nawet tani czy używany, bo jak się okaże, że zdejmiesz skrzynie na darmo, to popłyniesz pewnie ze 250-300zł za robociznę. A tak kupisz to za grosze i sam sobie wymienisz, jak pomoże to luz, jak nie to wtedy zostanie pompka lub elementy samego sprzęgła...
Ja bym mimo wszystko zaczął od najtańszego elementu. No chyba że masz źle odpowietrzony układ... I to co wg Ciebie jest twardym pedałem powinno być tak cały czas, a momenty w którym jest miękki są efektem zapowietrzenia.
Na forum tego problemu nie rozwiążesz.
cztlbn

Postprzez martin1984r » 2 lut 2017, o 23:09

Masz jakieś doświadczenie z wysprzeglikiem ze tak obstawiasz? Jakby było zapowietrzone to byłby problem ze wrzucaniem biegów albo ich się nie dało wcale wrzucić. Może i koszt nie duży wysprzeglika ale kupować widząc ze ten wygląda dobrze? wręcz jak nówka w środku.
martin1984r

Postprzez martin1984r » 2 lip 2017, o 17:15

Dziwna sprawa, właśnie "być może" znalazłem przyczynę twardego pedału sprzęgła, przy wysprzegliku łapa, która popycha łożysko oporowe wchodząca w skrzynie za tą gumą prysnąłem białym smarem, po kilku razach wciśnięcia pedał chodził miękko tak jak powinno być, testy dalsze przeprowadze w tygodniu jak auto będzie w użytku i się okaże czy problem się rozwiązał. Poniżej zdjęcie z internetu ale dla potomnych.
https://goo.gl/images/LUs2cU
martin1984r

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum