Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Problem z szarpaniem silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Beata24 » 1 lis 2016, o 14:37

Witam szukałam pomocy co do ustalenia przyczyny szarpania mojego colcika cj0 1.3 z 98r. Po wymianie swiec i kabli było ok przez 6 miesiecy i szarpanie wróciło Kolejny mechanik wymienił swiece na ngk i kable ponoc lepsze nazwe moge znalezc w razie potrzeby i podac ale nie w tym rzecz chodzi o to ze po miesiacu znow zaczeło sie trzesienie autem i brak mocy z głosna praca silnika -po wykreceniu swiec wszystkie z nagarem i 2 zalane Czy moze ktos mi powiedziec w czym jest rzecz czy to aparat zapłonowy czy zle kable i swiece ? Co byscie doradzili Pozdrawiam
Beata24

Dostał piw: 0
Auto: 1.3 CZ3 2005r
Województwo: Dolnośląskie

Problem z szarpaniem silnika

Postprzez ludinho1 » 1 lis 2016, o 19:50

check engine zapala się i gaśnie po chwili ?. do kopułki i palca zaglądał któryś mechanik ?. filtr paliwa kiedy zmieniany ? . jak miałbym strzelać to waliłbym w aparat zapłonowy :) .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Beata24 » 1 lis 2016, o 21:25

Filtr paliwa wymieniany rok temu, check engine nie zapala sie, a do kopulki i palca nikt nie zagladal. Mechanik powiedzial, ze w tym modelu aparat zaplonowy jest wieczny i problem moze tkwic gdzie indziej.
Beata24

Postprzez ludinho1 » 1 lis 2016, o 22:45

to zobacz czy masz żarówkę w ogóle włożoną, a jeśli jest to wymień na sprawną i wtedy być moze się okaże że są błędy. to po 1. po 2 - jak mechanik mógł pominąć kopułkę i palec przy szarpaniu , przecież sprawny zapłon to podstawa. po 3 - aparat w colcie niezniszczalny ???. cienki ten mechanior :lol:
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Beata24 » 2 lis 2016, o 16:29

Siemka Check engine sie zapala przy rozruchu i gasnie a wiec kontrolka ok Zauwazylam ze co jakis czas zalewa swiece jak chlopak mi ostatnio sprawdzal to byly zalane i szarpalo Czyli mozna przypuszczac aparat zapłonowy Jest jakas 100%metoda sprawdzenia aparatu??? czy w ciemno szukac, a sa do kupienia nowe czy trzeba szukac uzywki???
Beata24

Postprzez Rysiek » 2 lis 2016, o 16:57

palec, kopułka, świece, kable to są elementy które daje się zawsze nowe.
potem pojechać na regulacje zapłonu do LEPSZEGO mechanika.

PS. to że mechanik powiedział że zmienił filtr paliwa to nie znaczy że go zmienił.
W colcie temat jest że tak powiem upierdliwy i było już nie raz wałkowane z "bogupożalsiemechanikami" jak to nie potrafili wymienić filtra paliwa, albo ustawić zbieżności z tyłu.

PS. 2
skoro zbiera się nagar na świecy to raczej zapłon, a szarpie własnie kopułka z palcem zaśniedziała.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC

Postprzez Beata24 » 2 lis 2016, o 19:58

znacie jakichs dobrych i polecanych mechanikow w dolnoslaskim ktorzy by sie zajeli tematem regulacji zapłonu
Beata24

Postprzez ludinho1 » 2 lis 2016, o 23:32

można sprawdzić ale trzeba mieć trochę sprzętu i pojęcia . nowy pewnie droższy niż cały colt a używany to mogę pomóc jak będziesz szukać. najpierw wizyta w warsztacie z pojęciem . dolnośląskiego nie znam ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum