Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Spalily sie kable od swiatel, stale wlaczone dlugie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0]Spalily sie kable od swiatel, stale wlaczone dlugie

Postprzez conix » 11 paź 2016, o 12:07

Siema
wczoraj wieczorkiem podczas jazdy w colcie nagle wlaczyly sie dlugie swiatla, wycieraczki i upalila instalacja. Masa dymu, na kablach do lewej lampy przy aku stopila sie cala izolacja, po zgaszeniu swiatel, silnika palily sie swiatla dlugie ktore udalo sie ugasic tylko i wylacznie odpieciem klem na aku lub kabla od lampy (wtyczka tez upalona)
Rozumiem, ze winowajca to jakis przelacznik od swiatel, pytanie wiec gdzie znajde skubanca?

P.S. Kupie dwie wtyczki do lamp.
Pozdrawiam
conix

Dostał piw: 0
Województwo: Opolskie

[CJ0]Spalily się kable od swiatel, stale wlaczone dlugie

Postprzez tresorex » 11 paź 2016, o 12:15

Ja bym podejrzewał właśnie kostki od żarówek w reflektorach. Przez to że trzeba ciągle jeździć na światłach to kostki od temperatury robią się kruche lub się topią. Może to spowodowało zwarcie...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez conix » 11 paź 2016, o 12:53

Tylko dlaczego w takim przypadku nie da się wyłączyć długich świateł? Ciągle się świecą
Na allegro kupię te kostki?
conix

Postprzez tresorex » 11 paź 2016, o 13:20

Kostki kupisz w każdym dobrym motoryzacyjnym.

Może dlatego nie idzie ich zgasić bo po zrobieniu zwarcia stopiła się izolacja i gdzieś teraz kabel dotyka budy...

PS. Miałem podobnie jak wyciągałem akumulator i po ponownym jego włożeniu przytrzasnąłem kabel od świateł. Izolacja się przetarła i robiło zwarcie. Żarzyła się też kontrolka od długich.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez conix » 11 paź 2016, o 13:22

Ok a co ze stopionymi kablami?
Do wymiany czy wystarczy zaizolowac jakoś?
conix

Postprzez tresorex » 11 paź 2016, o 13:44

Zacznij od wtyczki i zobacz czy ona nie robi zwarcia. Jak nadal będzie to poszukaj po kablu. Jak będzie widać spaloną izolację to zobacz czy zaizolowanie coś da. Oby nie padła cała wiązka...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 11 paź 2016, o 16:16

tam jest burdel jak u cyganki w tobołku. do przeglądu cała wiązka bo widać że było rzeżbione. najpewniej złe januszowe połączenia były przyczyną lub jak się często zdarza lużna kość od H4. jeśli w dalszej części okaże się sprawna to do wymiany tylko stopiony odcinek .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Patryk Cj0 » 11 paź 2016, o 22:44

jak światła ci sie palą cały czas to podejrzewam włoncznik swiateł stopiły sie kable tak u siebie miałem ;) wymieniłem na inny i jest dobrze juz
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez conix » 13 paź 2016, o 02:25

Dzisiaj elektryk tam zajrzy, podejrzewam ze swiatla sie palily bo ktorys ze stopionych kabli stykal sie z masa.
Druga sprawa Ludinho w polowie tych 3 przewodow do kostki byly dorabiane kable, po calkowitym sciagnieciu izolacji widac ze ktos to tylko skrecil i nalozyl opaske.
Patryk dzieki za info, byc moze sie przyda i nie bedzie trzeba szukac :D

A jeszcze taka inna sprawa, w drugim colcie po zapaleniu dlugich gasnie jedna lampa, swieci tylko pozycyjne, mozliwe ze zarowka spalila sie "polowicznie"? Zamowilem juz porzadne osramy i nie wiem czy jest sens je zakladac. Jesli zarowka moze spalic sie w polowie, ze tylko dlugie nie swieca to moge zaryzykowac, ale nigdy sie z czyms takim nie spotkalem. Kable, kostka itp. wyglada dobrze, tam sie nic nie przepala, nie ma nic grzebane itd.

Pozdrawiam

P.S Jakos wydaje mi sie, ze te colty 1.6 byly lepiej robione, mamy dwa 1.3 2001r i ciagle cos (to abs sie wywali, to pompa wspomagania padla, to wjezdza w inne auto na czołówe :D), plus rdzy tyle ze masakra, a jeden 1.6 2001r rdza tylko na podluznicach z tylu i to bez tragedii, plus nic sie nie dzieje.
Moze przypadek.
conix

Postprzez ludinho1 » 13 paź 2016, o 18:56

conix napisał(a):Druga sprawa Ludinho w polowie tych 3 przewodow do kostki byly dorabiane kable, po calkowitym sciagnieciu izolacji widac ze ktoś to tylko skrecil i nalozyl opaske.
Jesli zarowka może spalic się w polowie, ze tylko dlugie nie swieca to moge zaryzykowac, ale nigdy się z czyms takim nie spotkalem.

1- masz przyczynę awarii .
2- żarówka H4 ma 2 włókna i może się spalić połowicznie . mijania się spali a długie będzie działać i na odwrót
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez conix » 13 paź 2016, o 21:45

Jutro znajomy elektryk będzie badał wszystko, nie wspomniałem że z pod kiery też dym poszedł więc pewnie szkód trochę będzie ale się naprawi.
Okej, temat uznaje za wyczerpany, po naprawie dorzucę tutaj tylko info nt. Tego co się spalilo.
Dziękuję za wszystkie informacje :D
conix

Postprzez ludinho1 » 13 paź 2016, o 22:21

conix napisał(a): nie wspomniałem że z pod kiery też dym poszedł
niedobrze :| . powodzenia i jak najmniejszych kosztów życzę :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez conix » 23 paź 2016, o 10:22

Jestem na etapie załatwiania wiązek. Udało mi się załatwić już tą zewnętrzna, teraz potrzebuje tej od kierownicy w stronę skrzynki wewnętrznej bezpiecznikow.
Czy ta wiązka ciągnie się aż do tyłu auta?
conix

Postprzez ludinho1 » 23 paź 2016, o 10:48

od kiery do wew. bezpieczników to jest część głównej wiązki wnętrzowej. ona jak pamiętam to leci do tyłu i łączy się z wiązką tylną gdzieś za kierowcą . w dziale zrób to sam są schematy i tam są też wiązki :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez conix » 23 paź 2016, o 11:20

No wlasnie nie laczy sie z tego co mowi ziom od ktorego ja biore, lece do Poznania i bede widzial co i jak :D
conix

Postprzez ludinho1 » 23 paź 2016, o 11:38

łączy się . sprawdziłem i kable idące do kierownicy wychodzą z głównej wiązki wnętrzowej . przebiega ona w poprzek auta pod deską rozdzielczą i leci też na tył tak jak mówiłem. jest to kawał wiązki . być może po odwinięciu izolacji i rozgrzebaniu jej będzie opcja wydostać same kable do kiery. tego nie sprawdzałem.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez conix » 24 paź 2016, o 11:10

Ludinho masz racje, w przedlifcie tak jest. Polift ma jedna cala, wielka wiazke. Temat do zamkniecia, reszte zrobi moj elektryk.
Dzieki za pomoc
[tresorex: ogłoszenia o sprzedaży tylko w dziale giełda!]
conix

Postprzez ludinho1 » 24 paź 2016, o 21:30

i w przedlifcie i polifcie jest trak samo ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez conix » 27 paź 2016, o 22:27

Jak zawsze Ludinho masz racje :D

Dobra, poki temat nei zamkniety to jest problem. Wiazki przelozone, autem wrocilem do domu 20km bez problemu, ale:
-nie dziala radio, nawiew, swieci srs (wszystkie 4 kable od poduszek wpiete, wtyczki wydaja sie ok) i nie dziala centralny zamek. Bezpieczniki sprawdze jutro, ale te w srodku samochodu na pewno sa dobre.
-elektryk nie mogl podlaczyc auta pod kompa, bo na gniezdzie do kompa brak zasilania, po podpieciu zasilania z zapalniczki pali bezpiecznik w jego kompie, po podlaczeniu zewnetrznego zrodla pradu tez komputer nie odpala.

Wtyczki wszystkie wpiete, jakies sugestie?
Calosc przekladalem sam, elektryk tylko lutowal kable do wtyczek w lampach

Cala nowa wiazka w ok stanie, elektryk przejrzal wszystko, na biezaco byl przy robocie takze mysle ze od tej strony jest ok.

Stara wiazka byla nadpalona w bardzo wielu miejscach, oby przyczyna byly te kostki od lamp.

edit

Bezpieczniki cale, moze jakas masa na wiazce jest pod deska, o ktorej zapomnialem? Te dwie w takich plastikach sa przykrecone, z wiazki do radia jest jedna, tez dokrecona.
Nie mam pomyslow. Na 99% podpiete jest wszystko bo wyciagajac stara wiazke, od razu wpinalem nowa zeby nic nie pomylic.
Lampka na suficie tez zdechla, nie wyswietla otwartych drzwi (kable na pewno podpiete przy tych czujkach przy drzwiach)
Moze jakis przekaznik? Dzisiaj jeszcze porownam sobie kilka rzeczy ze swojego colta do tamtego, przekladanego i moze do czegos dojde.
Klima dziala, podswietlenie nawiewow tez, centralki nie ma, ale szyba od strony pasazera chodzi. Pozycyjne swieca, tzn. jedno ale kupie dzis zarowke i zobacze czy drugie tez odpali.

edit 2
Rozebralem wszystko jeszcze raz, wszystko podpiete, a tak jakby jeden obwod (nawiew, lewy postoj, grzanie szyb/lusterek, centralka, lampka na suficie, radio, srs) nie dziala. Wtf? Nie mam pomyslow, masy dobrze dokrecone, bezpieczniki cale.
Co jeszcze moge sprawdzic? Nie patrzylem dzisiaj tylko pod dywan, tam jest jedna masa, ale ona jest dobrze wpieta, kontrolka recznego dziala.
conix

Postprzez ludinho1 » 29 paź 2016, o 19:48

jak bezpieczniki wszystkie całe na 100% to online nie pomogę . przywież go to ci naprawię . tak wiem 350km :lol:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum