Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Check Engine

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez LeSee » 26 wrz 2016, o 18:42

Witam,
Śledziłem forum w poszukiwaniu tematu. Przy ostatniej wymianie żarówek postojowych byłem zmuszony odpiąć akumulator. Po ponownym podpięciu wszystko grało przez kilkanaście kilometrów. Nagle wywaliło CE w aucie spadły obroty ale auto nie gasło. Po ponownym odpaleniu problem zniknął. CE pojawia się teraz notorycznie co kilkadziesiąt kilometrów obroty spadają auto po zmianie biegu ma efekt chwiloej "turbodziury" ;) Czy jest szansa że poruszałem któryś czujnik przy wymianie żarówek bądź coś zrobiłem źle czy po prostu któryś podzespół wymaga interwencji? Robiłem adaptacje kompa nic nie dało. Błędów nie czytałem gdyż mam o tym marne pojęcie.
Dziękuję z góry za jakąkolwiek wskazówkę.
Pozdrawiam :)
LeSee

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez poziom1989 » 26 wrz 2016, o 19:55

LeSee napisał(a):Błędów nie czytałem gdyż mam o tym marne pojęcie.

Ale to podstawa moim zdaniem, moze naprowadzic mniej wiecej co powoduje problem ! tutaj nikt Ci nie odpowie, musisz zrobic diagnostyke komputerowa, wtedy mozna pomyslec co dalej. Bo przyczyn moze byc kilka.
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez LeSee » 28 wrz 2016, o 19:42

Żeby było śmiesznie błędów nie wykazała ani dioda, ani mrugające kontrolki na desce. Próbowałem ja oraz mój mechanik. Brak błędów lub wtyczka diagnostyczna uszkodzona. Check zaświecił się dziś po 20km jazdy na minutę po czym mocno szarpnęło i obroty wróciły do normy. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny... Z samego rana odpalił na dotyk. Po pracy auto nie chciało po odpaleniu utrzymać prawidłowych obrotów i gasło. Czary :/
LeSee

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez poziom1989 » 28 wrz 2016, o 21:33

Musisz sprawdzic tzw. "Parametry bieżące" zacytuje Ci z innej strony:

Nawiasem mówiąc, jeśli chciałbyś dokładniej zbadać stan techniczny swojego silnika, to chwalebną rzeczą byłoby pobranie "parametrów bieżących", podczas jazdy z laptopem diagnostycznym na kolanach. Po czym wydrukować te dane i przeanalizować pod kątem właśnie ciśnień, nastaw elementów wykonawczych i logicznych wskazań czujników. Masz wtedy ogólny obraz sytuacji, a nie tylko, że coś jest nie tak z masą powietrza.

Są szczególnie przydatne, gdy nie świeci się co jakiś czas kontrolka na pulpicie "check engine" i nie ma zarejestrowanych błędów (kodów usterek) w pamięci trwałej sterownika. A mimo to silnik nie jedzie jak potrzeba. Oznacza to, że usterka jest "ukryta", tak jak prawdopodobnie w Twoim przypadku. Komputer nie wie, co się dzieje (brak czujników wokół uszkodzonych elementów, np. w obwodzie recyrkulacji spalin) i dlatego nie daje sygnałów ostrzegawczych, a także nie przechodzi w "tryb awaryjny pracy".

Problem moze lezec w ukladzie zaplonowym, dolotowym oraz nalezy brac pod uwage niektore czujniki. Ciezko stwierdzic, trzeba szukac.
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez YoPiciowy » 29 wrz 2016, o 08:59

Może być padająca pompa paliwa, albo któryś z wtryskiwaczy, komp tego nie wykryje a wygląda jakby mu brakowało paliwa. Może też być mapsensor, albo sama lambda. Na moje coś jest nie tak ze składem mieszanki.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez LeSee » 3 paź 2016, o 21:23

Dziś Colt po 5km wywalił CE i spadły mu obroty. Stan ten utrzymywał się przez kolejne 10km a następnie CE zgasło i wszystko się unormowało. Po paru godzinach odpalił bez przygód. Po 2h miał problem z odpaleniem - palił ale po sekundzie gasł. Pierwszy raz tak mocno czułem paliwo. Wydaje mi się, że powodem jest zalewanie go paliwem czy to przy odpalaniu (raz na jakiś czas) czy podczas jazdy. Jakiś pomysł gdzie szukać winowajcy?
LeSee

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez YoPiciowy » 3 paź 2016, o 23:10

Wykręć świece i zobacz ich stan, jak mocno wciskasz gaz to nie strzela czasem w wydech? Może aparat zapłonowy uszkodzony i tracisz iskrę stąd niespalone paliwo i błąd lambdy o ile to ten. Jak się tak stanie to nie zaszkodzi też wykręcić świec i zobaczyć czy są mokre w paliwie.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez LeSee » 9 paź 2016, o 13:34

Panowie pomocy! Oto winowajca! Co to jest? Ruszanie czerwoną kostką sprawia, że obroty spadają i wywala checka i odwrotnie: silnik chodzi idealnie bez CE.
Obrazek
LeSee

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez Patryk Cj0 » 9 paź 2016, o 13:40

map sensor
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
  • Strona WWW

[CA0 1.3] Check Engine

Postprzez LeSee » 3 lis 2016, o 19:49

Dziękuje wszystkim za pomoc. Po podmianie map sensora Colt chodzi jak nowy :)
LeSee

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum