Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0]zmiana przelozen 5 biegu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez wolak15 » 16 wrz 2016, o 16:36

Mam pytanie czy do skrzyni colta 1.6 mozna włożyć dłuższy 5 bieg albo przelozenie główne? bo zalezy mi zeby jechać z miare niskimi obrotami 140-150.
wolak15

Dostał piw: 0
Województwo: Łódzkie

zmiana przelozen 5 biegu colt ca0

Postprzez kisiello » 16 wrz 2016, o 18:13

jakis magik Ci to moze ogarnie, watpie by ktos z forum probowal :)
w golfach 5 bieg z diesla wsadzaja najczesciej :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez wolak15 » 16 wrz 2016, o 18:24

O tym myslalem bo skoro w golfach i civicach mozna zmieniac przelozenie to czemu nie w colcie, chyba ze mozna zalozyc inna dluzsza skrzynie nie wiem, z galanta/carismy? czy innego mitsubishi
wolak15

Postprzez LHP » 16 wrz 2016, o 23:24

Poczytałem z ciekawości trochę i wychodzi na to że możesz założyć skrzynie z lancera 2.0 diesel o oznaczeniu F5M22-1-FRME
według manuala powinny też pasować skrzynie o oznaczeniach :
- F5M22-1- FDTE
- F5M22-1- FRME
- F5M22-1- FRMA
- F5M22-1- FRMG
- F5M22-1- FDTG
wszystkie z 2.0 diesel kod silnika 4D68 występująca w lancerze CB8A i CB8W

Po symbolach powinna też pasować skrzynia z colta C54A i C64A kod silnika 4D65 oznaczenie skrzyni F5M22-1-FRKC

Wszystkie te skrzynie mają najdłuższe przełożenie główne 3,75 więc w każdej 5 będzie dłuższa niż w oryginalnej skrzyni z colta 1.6 gdzie
FD wynosi 4.0 .
Ale już sama zębatka 5 biegu (z wyżej wymienionych skrzyni ) wychodzi na to że jest taka sama jak w skrzyni z colta 1.6 i w manualu nie znalazłem żadnej skrzyni z której można by zabrać dłuższy tylko 5 bieg.

Wszystko to teoria z manuala raczej przez nikogo nie sprawdzana , Jak dobrze kojarzę to Edgar poskładał sobie kiedyś skrzynie z paroma biegami z C50 a paroma z CA/CJ także wszystko się da ;)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez wolak15 » 17 wrz 2016, o 11:27

Dzięki wielkie :D
wolak15

Postprzez FTOrek » 17 wrz 2016, o 19:34

Jeśli zmienisz skrzynie na taka z głównym 3,75 będziesz się bujał długo do setki.Myślę ,ze wymiana zębatek 5-tego biegu będzie lepszym rozwiązaniem.Jest to możliwe,trzeba tylko takie znaleźć.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum