Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] swap na 1.6

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Tarzan » 28 cze 2016, o 20:39

Czesc. Od razu zaznacze, ze w tym temacie jestem troche zielony.
Ile mniej wiecej kosztowalby swap silnika w CJ0 na 1.6? I czy wystarczy zmiana samego silnika? Wszystko od 1.3 pasuje do 1.6? Najlepiej do tego poliftowego, czy jaki on tam byl, tego 103konnego.
Zalozmy ze wszystko zrobie sam, wiec za mechanika placic nie bede, jedynie za czesci. Drogo? Oplaca sie? No i ile za sam silnik w dobrym, powiedzmy, stanie?
Tarzan

Dostał piw: 2
Auto: CJ0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Kryss » 29 cze 2016, o 10:53

już takich tematów trochę było na forum musisz poszukać.
Jeśli nie masz pojęcia i warunków to lepiej nie podchodź do takiego swapa.
Moim zdaniem przekładka z 1.3 na 1.6 się nie opłaca takie same koszty będą jak zrobisz swapa na 1.8 SOHC
Kryss

Dostał piw: 12
Auto: COLT(CJ0)1,8SOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez bonsao » 29 cze 2016, o 18:25

1,8 SOHC ale z jakiego auta mu proponujesz ? Nie zapominaj że to cj0 .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez omgwtf » 29 cze 2016, o 19:54

z carismy, 4g93 :P swap na 1.6 jest nie oplacalny :P
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Tarzan » 29 cze 2016, o 20:07

generalnie chodzi o to, ze moj silnik swoje juz raczej przejezdzil (295 tys km), oleju pije wiadrami i myslalem, ze skoro mam w niego wpompowac dobrych pare stowek, to moze lepiej kupic ten 103 konny 1.6, powymieniac uszczelki itp i wsadzic juz konkretny motorek do Colta, niz pakowac kase w najslabsza mozliwa wersje
Tarzan

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez bonsao » 30 cze 2016, o 06:14

dobrze ci kolega podpowiada z Carismy 1,8 sohc .Po pierwsze łatwiejszy dostęp .większa moc i tańsza cena . Bo silnik mozna wyrwać w dobrych pieniądzach np.http://olx.pl/oferta/silnik-mitsubishi- ... c769916da0
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Tarzan » 30 cze 2016, o 20:34

Kompletny swap takiego silnika zamknalby sie w 1000zl?
Tarzan

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Kryss » 1 lip 2016, o 08:19

myślę że nie .
Kup silnik komplet uszczelek rozrząd i już jesteś przy tysiaku
a do tego jeszcze pomyśl o sprzęgle ,płyny, filtry , paski i przekraczasz kwotę
Kryss

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Rysiek » 1 lip 2016, o 10:20

Chyba że wsadzisz sztrucla bez remontu, zużytego ale to nie ma sensu wcale.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez bonsao » 1 lip 2016, o 10:59

Rysiek napisał(a):Chyba że wsadzisz sztrucla bez remontu.

A co ty chcesz remontować ?Jaki sens jest kupienie silnika do remontu? Prócz wymiany paska rozrządu który zalecam. chodziasz ja w jednym ze swapów po obejrzeniu paska i konsultacji z byłym właścicielem zostawiłem taki jak był.Jeśli silnik kupisz z całym osprzętem tz. silnik kompletny ze sprzęgłem wiązka komputer i stacyjka z immo to a ja myślę że się zmieścisz w 1000zł
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Kryss » 1 lip 2016, o 11:31

dla mnie to brzmi jak bujanie w obłokach swap za 1000 zł
no cóż zawsze można mieć nadzieje że trafi się "oh ah" okazja i że dawca miał niedawno wymienione podzespoły eksploatacyjne.
W tej kwestii liczysz na czyjeś słowo i na stan wizualny. Byle byś się nie obudził po pół roku z kolejnym remontem silnika bo się okazało że jednak coś nie wytrzymało

Moje zdanie jest takie i to mówię jako osoba która przeprowadzała w swoim samochodzie taką transplantację serca .
Nie licz na to że wyrobisz się w kwocie 1000 zł na swap . Podzespołów których będziesz potrzebował do takiej przekładki nie dostaniesz za takie pieniądze.
Kolejna sprawa musisz wszystko zrobić sam by być jak najbliżej zaplanowanej sumy.
Jeśli to jest Twój maksymalny budżet to Cię przerośnie w którymś momencie i lepiej za tą kwotę napraw obecny silnik
Bądź sprzedaj colcinę dołóż te pieniądze i kup nową

Jest trochę osób które na tym forum robiło coś takiego i Ci powiedzą na co musisz się szykować . Np Rysiek
I nie słuchaj się tych najmądrzejszych którzy dużo gadają a nie próbowali tego robić

Tutaj masz link do mojego wątku tam masz opisane co robiłem i co trzeba zmienić
colt-cj0/mitsubishi-colt-by-kryss-t1912.html

A tutaj do Ryśka
colt-cj0/colt-cj5a-ryska-t2203.html

Jak chcesz zostawić skrzynię z 1,3 to na pewno nie obędzie się z bez kombinacji sprzęgła i koła zamachowego więc koszta.
A zakup skrzyni do odpowiedniego silnika to kolejny wydatek po za Twoim planowanym budżetem
Kryss

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez bonsao » 1 lip 2016, o 14:03

Kryss napisał(a):dla mnie to brzmi jak bujanie w obłokach swap za 1000 zł
Jest trochę osób które na tym forum robiło coś takiego i Ci powiedzą na co musisz się szykować . Np Rysiek
I nie słuchaj się tych najmądrzejszych którzy dużo gadają a nie próbowali tego robić

Rozumiem że to aluzja .to do mnie pierw się dowiedz bo ja już mam kilka za sobą zresztą popytaj moderatora łodzkiego Dymano on widział w jakich samochodach robiłem swapy. Ale to tak bo mi zarzucasz nie prawdę. Ja uważam że można się zmieścić w tej kwocie kupując rozbitka lub wszystkie graty potrzebne od jednego właściciela .Oczywiście zgadzam się z tobą że to wszystko będziesz robił sam ,jeśli chcesz oddać do mechanika to lekka ręka wyjdzie koło 1600-2000zł jak nie więcej . Silniki Carismy to nie ciepły bułeczki niestety nie sprzedają się tak szybko.więc można coś wyrwać w dobrych pieniądzach . Tylko trzeba szukać,szukać pisać i targować się tylko nie z handlarzami bo oni na tym zęby zjedli.wiec nie wiele urwiesz. dla przykładu podałem link do silnika bo widzę ze się już długo sprzedaje. Tylko jak nie masz choć trochę pojęcia o mechanice to się nawet za to nie zabieraj bo wszystko cie przerośnie.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez zubrin » 1 lip 2016, o 14:12

też mysle że takim silnikiem w 1000zł spokojnie sie zmieścisz to nie jest V6 z FTO lub 2.5 z galanta co musisz 1500 do 2000 dać za silnik
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Rysiek » 1 lip 2016, o 15:15

Ja tam się nie chce kłócić robiłem większość sam. Silnik za 500slupek części których brakło za 500 i płyny za 500 rozpiska dokładną mam w temacie. Potem robiłem jednak dla św spokoju mały remont ale nie o tym.

Fakt pewnie się da. Bonsao ja tam nic Ci nie zarzucam. Ale nawet jak wyrwie okazję i nie wie jak to zrobić to już się nie zmieści. A jak trafi na sztrucla to już w ogółe popłynie.
Rysiek

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Kryss » 1 lip 2016, o 21:07

Bonsao wierzę że masz w tym doświadczenie .
Ale pomyśl na zdrowy rozsądek . Nigdy do końca nie jesteś pewien silnika który kupisz . Ja miałem przypadek taki że po tygodniu od uruchomienia silnika jeden cylinder miał za niską kompresję co wiązało się z konkretnym remontem . Zawsze jak coś takiego robisz trzeba być gotowym na dodatkowe wydatki niż zakładamy . Zawsze coś jeszcze wyjdzie po drodze .
Tez spotkałem się z różnymi opiniami ze trzeba kupić to ,tamto ze tego tak się nie da ze to ma być tak i to się wypowiadali niby znawcy a na końcu okazało się coś innego .
Mówisz jeszcze ze za tysiąca kupisz w zestawie sprzęgło z 1.8 sohc które akurat nie pasuje do skrzyni z 1.3. Trzeba liczyć się z tym ze tutaj musisz kombinować i kupić coś innego .
Wiązka i komputer ok można iść tez tą droga ... ale jeszcze musisz mieć do tego inna aparaturę zapłonową i przepływomierz kolejny wydatek który nie jest konieczny . Komp aparat i wiązka może być z 1.3.
Kolejna sprawa na pewno będzie trzeba silnik zalać świeżym olejem i zmienić filtry oraz zalać płyn do chłodnicy juz tutaj masz kolejne wydatki których nie uwzględniłeś . To trzeba zrobić .
Świece przewody następna rzecz . Jak bym nie liczył na to co trzeba wydasz więcej .
Wyrwanie okazji jak sama nazwa wskazuje za często się nie trafia jak i również okazja może się przerodzić w skarbonkę

Jak pisałem wcześniej to jest moje zdanie ze 1000 zł to za mało . Możesz wziąć je pod uwagę albo olać Twój wybór ale niech założyciel wątku wie ze to nie jest tak proste jak się wydaje i minimalnym nakładem jest duże prawdopodobieństwo że się nie uda
Kryss

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez zubrin » 1 lip 2016, o 21:37

dlatego trzeba kupić zestaw, a nie słupek i potem graty do niego bo tak to 3 razy przepłacasz
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Kryss » 1 lip 2016, o 22:04

Ale jak kupisz zestaw jak skrzynia z 1.3 nie pasuje do sprzęgła z 1.8 sohc .
Trzeba dać inne sprzęgło .
Albo też i inne kolo zamachowe
No chyba ze planujesz tez i dać skrzynie z 1.8 ale to w tedy na pewno przekroczysz budżet i nie jestem pewien pół osi czy będą pasować z 1.3
Kryss

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Tarzan » 1 lip 2016, o 23:21

W sumie chyba nie ma sensu swapowac, skoro ten jezdzi na gazie prawie za darmo. Moze lepiej pomyslec o naprawie mojego silnika?
Przejechane ma prawie 300 tysiecy i pije mase oleju (spala, ale jakis maly wyciek tez jest, bo silnik od spodu w jednym miejscu byl lekko mokry). Co do wymiany? Pierscienie, uszczelka pokrywy zaworow i cos jeszcze?
Tarzan

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez bonsao » 2 lip 2016, o 07:08

No i chłopaka wystraszyliście . Remont kapitalny silnika wyjdzie nie wiele taniej niż swap . A i to loteria bo nie wiadomo na jakich gratach i czy czasem po tym remoncie tez nie będzie apetytu na olej ..
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] swap na 1.6

Postprzez Rysiek » 2 lip 2016, o 11:20

Polosie zależy od Carismy ale 1gen gdi pasuje.
Sam mam teraz skrzynie z gdi właśnie.
Na polosiach 1.3.

To nie tak że chcemy straszyć tylko rozgrzebanych tematów po forach i garażach jest najwięcej właśnie. Kiedy już przyjdzie rzeczywistość.

IMO. Jeśli silnik Ci pada wymaga remontu a auto lubisz swapuj. Ale przygotuj się na trochę więcej a zawsze może się uda że pójdzie mniej pieniędzy.

Pozdro swapy są fajne :-D
Polecam Żanet Kaleta

Ps. Mnie też wszyscy straszyli kiedyś, i w sumie dobrze.
Doliczyć można też koszt narzędzi jak ktoś nie ma odpowiedniego klucza itp.

Na przykład dynamometryczny jak śruby głowicy zmieniałem przy remoncie
Rysiek

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum