Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] drgania podwozia

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez szalakal » 11 cze 2015, o 23:59

Jako że jutro jadę do mechaniora na diagnozę mojego problemu chciałbym go tu opisac to może komuś pomogę , otóż telepanie czuć u mojego miśka dosyć wyraźnie dopiero przy 120km/h ale około 80 już słychać "tyrkotanie" , dzwięk jakby trybków , przy skrętach większych różnic nie widać , przy stałej prędkości ok 85 już zaczyna troszkę rzucac podwoziem , felgi i końcówki są wykluczone , koła wyważone , zbieżność ustawiona , luzów nie ma ale na postoju na upartego coś tam można znaleźć , podejrzewam półoś aczkolwiek w temacie mojego auta koledzy podpowiadaja że jest to maglownica , jutro się okaże
Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną.
szalakal

Dostał piw: 3
Auto: Colt V CJ0
Województwo: Nie dotyczy

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez Bartła » 12 cze 2015, o 08:55

No jestem ciekawe co tam wyjdzie
Bartła

Dostał piw: 11
Auto: Volvo 850
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez szalakal » 12 cze 2015, o 09:10

no właśnie wróciłem , kolo wybadał że półośki są do wymiany , oprócz tego mówi że wyciekaja amortyzatory także też do wymiany , ale ... zauważyłem że nie do końca jest przekonany , cóż wymienimy zobaczymy ale to by dawało zmysł bo po ustawieniu zbieżności objawy stuków troszkę złagodziły , lecę zamawiać , temat pozostawmy otwarty
szalakal

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez szalakal » 20 cze 2015, o 13:38

w następnej fazie wymienione drążki kierownicze (końcówki już nowe) i amortyzatory ale klepanie trochę mniej lecz pozostało , problem nie rozwiązany , badamy dalej
szalakal

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez myszon » 30 paź 2015, o 10:40

i co wyszło bo nie dokończyłeś tematu?
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez szalakal » 24 maja 2016, o 17:05

nie ukończyłem bo przez zimę to właściwie tylko hamulce wymieniłem z przodu klocuszki z tyłu okładzinki , na zimowych stalach numero 13 nic groźnego się nie działo ale jak na wiosnę "przezułem" na 15 alu z dystansami to zaczęło się ... Do 40km rytmicznie coś buczało od prawego koła , na początek poszły pod lupę opony , zamiana stron itd , buczenie dalej wyje :roll: fele też w porzo więc albo łożysko (15%szansy) albo półośka (85%) , półoś by wyjaśniała wcześniejsze "walenie" oraz buczenie- rytmiczne , łożysko by tak nie robiło. Dziwne że zaczęło się dopiero po zamianie kół na większe.
Co się z tym wiąże mam pytanie , jakie rozmiary , jak szukać , czego omijać i na co uważać przy wyborze półosi do mojego cj1o. Na pewno obecność ABS bo przez głupotę jedna już w piwnicy leży :mrgreen: ilość zębów abs 43 , a ile w reszcie zębów ? 26/25 ? Czy w 1.6 jest taka sama półoś ?
szalakal

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez ludinho1 » 25 maja 2016, o 18:39

szalakal napisał(a):Co się z tym wiąże mam pytanie , jakie rozmiary , jak szukać , czego omijać i na co uważać przy wyborze półosi do mojego cj1o
po co ci rozmiary półosi ?. szukać zwyczajnie tak jak każdej innej części , niczego nie omijać , na nic nie uważać . po prostu kupić półoś z colta CJ 1.3-1.6 .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] drgania podwozia

Postprzez Gregg » 25 maja 2016, o 20:44

Jak na zimowych 13 było ok, to stawiam na walnięte opony, albo alusy...na bank ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
  • Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum