Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO] piasta, swap 4x100 na 4x114

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez ajdahoptc » 19 kwi 2016, o 18:31

Siema.

Jak w temacie.

Da rade w cj po lifcie, wymienić piasty standardowe 4-100 na 4-114? Widzialem 5-xxx a alumy mam z nie swoim rozstawem srob i wolałbym wymienić piasty niz kupić nowe alu.
ajdahoptc

Dostał piw: 6
Auto: CJ
Województwo: Śląskie

Postprzez tomchuck » 19 kwi 2016, o 23:05

możesz założyć z carismy. ale trzeba to sprawdzić...
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez tresorex » 20 kwi 2016, o 08:30

I od razu trzeba wymienić tarcze hamulcowe pasujące pod zacisk ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez eddie19 » 20 kwi 2016, o 10:23

A gdyby założyć dystanse zmieniające rozstaw?
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez ajdahoptc » 24 kwi 2016, o 08:17

No wlasnie dystanse zmieniające rozstaw to najlepsza opcja. Pytanie brzmi jak szeroki ma prawo byc dystans by auto przeszlo przegląd. Szpilki w cj maja prawie 3cm, nieco ponad 1". Nowa alufelga powiedzmy ze będzie 17", 7j, et 35. Jak tu teraz obliczyć niewiadomą, która jest moim polem manewru montowania adapteru tak, by kolo nie wychodzilo poza obrys auta?
ajdahoptc

Postprzez bonsao » 24 kwi 2016, o 10:42

To ja napisze od siebie ja zmieniłem przednie zwrotnice 4x114 (tyle że ja i tak miałem w colcie c50 ten sam rozmiar) z volvo s40 pasują są takie same jak w Mitsubishi Carisma , Space Star. Oba te auta volvo i carisma były produkowane w tej samej fabryce w Holandii .Tylko nie wiem czy w CJ0 podpasuje długości drążków kierowniczych ale podejrzewam ze tak. zresztą podjedziesz na jakiś szrot ze swoją zwrotnicą i ob lukasz i porównasz tą z carismy lub volvo s40/v40 Jedna uwaga w carismach występował też rozmiar 4x100 i chyba 5x114,3. Tak samo jest z hamulcami w Carismach i volvo jest rozstaw jarzma 130mm z przed liftem występowały tarcze 256mm a po liftowych już 280mm . Mocowanie amorka też takie same . Jeszcze jedna różnica po liftowych zwrotnice mają inaczej mocowania zwrotnicy tak że szukaj tych z przed liftowych .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez ajdahoptc » 28 kwi 2016, o 06:14

A gdybym tak zastosowal zwykly adapter /dystans zmieniający rozstaw? Np. 15 mm na kazde kolo z 4x100 na 4x114 i po dokręceniu dystansu do piasty PRZYCIAL nadmiar srub wystajacych z dystansu po jego przykreceniu tak by zostaly tylko 114? Zabieg nieprofesjonalny, wiem, ale czy mi kolo nie odpadnie w trakcie jazdy, przez bicia, w wyniku eksploatacji, czy co? Sruba ma prawie 30mm, to dużo za dużo na adapter jeżeli ma to zdawać stan techniczny. Tak mysle.
ajdahoptc

Postprzez ludinho1 » 28 kwi 2016, o 08:21

niektóre carismy mają 4x114. np. msx i do tego tarcza 256mm/24mm. w cari 5x114 nie ma .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez honor » 28 kwi 2016, o 17:15

Tarcza w carismie poliftowej 281mm, zacisk ten sam, jarzmo inne.
honor

Dostał piw: 9
Auto: Space Star 1.6
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum