Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Duuuże spalanie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.3] Duuuże spalanie

Postprzez grzechu9009 » 7 kwi 2013, o 16:02

Witam wszystkich coltmaniaków :)

Mam problem z moim lancerem (1997, 1,3; 12v 4G13) od pewnego czasu spalanie wzrosło (w zeszłym roku jak pogoda była podobna z małą różnicą że był wtedy początek marca miałem to samo, lecz z czasem się poprawiło). Postanowiłem podłączyć autko do laptopa za pomocą programu EvoScan :) narysowało wykres, podało liczby i niby wydaje się wszystko ok, ale... nie jestem specjalistą i stąd moje pytania, mianowicie:

- czy za pomocą tego programu można zdiagnozować przyczynę wysokiego spalania lub chociaż dojść gdzie mniej więcej szukać przyczyny?
- czy ktoś z forumowiczów ma może LOGI z Evoscana dla silnika 4G13 (takie przykładowe, zbliżone ideałowi) żebym mógł porównać je ze swoim wykresem?
- czy może ktoś mógłby rzucić okiem na moje LOGI gdybym umieścił je na forum i wyrazić opinię na ich temat?

Liczę na odpowiedź w temacie lub na PW :)
Pozdrawiam :)
grzechu9009

Dostał piw: 0
Auto: Lancer
Województwo: Świętokrzyskie

Duuuże spalanie 4G13

Postprzez ozzy89 » 7 kwi 2013, o 16:30

Po pierwsze jakie masz spalanie ? ;) jakie odcinki robisz, w jakich warunkach i jakim stylu ? Logi z evoscana dobrze ogarnia Lipa ;) jednak to co w nich będzie warte uwagi jeśli chodzi o spalanie, to IMO tylko odczyt z sondy lambda.
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Duuuże spalanie 4G13

Postprzez grzechu9009 » 7 kwi 2013, o 23:04

Wcześniej jak zalałem za 50 zł to zrobiłem ze 120 km, teraz ledwo 70 więc koło 15 litrów :D niestety krótkie odcinki ok 3km. Sonda pracuje w prawidłowym zakresie od 0,1 do 0,9V :( jak troszkę pogazowałem w garażu to kurtkę dwa dni wietrzyłem, nawet moja kosiarka w sezonie tak nie smrodzi :) na pewno za bogata mieszanka.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Screen z odczytu sondy na wpół rozgrzanym silniku (jakieś 60st na chłodnicy)
grzechu9009

Duuuże spalanie 4G13

Postprzez Tovija » 8 kwi 2013, o 08:23

Kolego po pierwsze primo:
Zalej pełny bak, zrób 100 kilometrów i dolej ponownie - wtedy bedziemy wiedzieć jaki jest faktyczne spalanie bo tak na zasadzie ze zalalem za 30 zł i kiedys robilem tyle a teraz tyle to troche kiepsko z precyzją takiego wyliczenia ;)
Po drugie primo:
Jeździsz 3 km odcinki w okresie zimowym - dla mnie to jużwyczerpuje temat jeżęli chodzi o przyczyny wysokie spalanie ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Duuuże spalanie 4G13

Postprzez Schizo » 8 kwi 2013, o 08:38

Już z racji przejeżdżania krótkich odcinków masz większe spalanie, bo przez większy kawałek drogi silnik nie jest rozgrzany i Jedziesz na ssaniu :)
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Duuuże spalanie 4G13

Postprzez grzechu9009 » 8 kwi 2013, o 09:25

Tovija napisał(a):Po drugie primo:
Jeździsz 3 km odcinki w okresie zimowym - dla mnie to jużwyczerpuje temat jeżęli chodzi o przyczyny wysokie spalanie ;)

Tyle że jak za oknem było ok -15 na tym samym odcinku miałem spalanie po przeliczeniu 9/100.

A czy evoscanem da się sprawdzić stan wtrysków? Czy np nie leja za dużo? Czy może na to mieć wpływ filtr paliwa lub (nie jestem pewien czy tak to się nazywa) wężyk powrotu paliwa? Może to paliwo wcale nie powraca? :P

Pogoda zaczyna się poprawiać, może samo się naprawi jak w zeszłym roku :D

Wiem że dużo pytań i po głowach chodzi wam pytanie czemu nie pojedziesz do mechanika? Nie pojadę bo auto jest mi potrzebne codziennie :) a zresztą wolę popytać bo może ktoś miał podobny problem i konkretnie wypowie się co wymienił żeby nie okazało się ze mechanik wymienił części za 300zł a np wystarczyło wymienić tylko jedną za 30 i też by hulało :)
grzechu9009

Duuuże spalanie 4G13

Postprzez oko_81 » 8 kwi 2013, o 12:56

Przy odcinkach 3 km to takie spalanie jest normalne.
Zatankuj do pełna zrób jakąś trasę i zatankuj znowu do pełna i sprawdź ile spala.
Bo szukasz dziury w całym.
Evoscan nie sprawdzi stanu wtrysków.
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum