Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Z30 1.3] Czasem na krótko zapala się kontrolka chłodnicy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez hawli » 1 mar 2016, o 17:15

Cześć,
Mam problem z Coltem 1.3 95KM 2010r.
Czasem podczas jazdy na kilka sekund zapala się czerwona kontrolka płynu chłodniczego i jednocześnie żółta kontrolka silnika.
Podczas gdy się świecą silnik szarpie lub gaśnie, ospale reaguje na dodanie gazu.
Mam fabryczną instalację LPG, ale sytuacja występuje zarówno na benzynie jak i na gazie.
Występuje zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku, zazwyczaj podczas ruszania/przyśpieszania.
Czasem też kontrolki świecą się przez kilka sekund po uruchomieniu silnika.
Poziom płynu chłodniczego jest prawidłowy.
Znajomy podpowiedział mi abym na zimnym silniku odkręcił korek chłodnicy i zobaczył, czy poziom płynu jest prawie na równo z górną krawędzią wlewu w chłodnicy. Tak nie było, a przy ściskaniu węża idącego do chłodnicy słyszałem tylko syczenie powietrza. Płynu dolałem przez korek bezpośrednio do chłodnicy, ściskałem przewód, wtedy leciały bąbelki, i dolewałem ponownie i tak w kółko aż sądziłem że więcej nie wejdzie. Niestety następnego dnia pod korkiem chłodnicy znów było pusto - czynności powtórzyłem.
Jednocześnie nie wiem czy poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym się podnosi - zaznaczę dziś chyba jakimś markerem i będzie wiadomo.
Nie ma widocznych wycieków, oleju silnikowego nie przybywa.

Czy możliwe jest że jest np. uszkodzony czujnik temperatury i czasem wariuje?
Zaopatrzyłem się w adapter obd na bluetooth i będę zapisywał parametry jazdy i temp. płynu chłodniczego - być może to coś wyjaśni.
Proszę o porady cóż to może być :)
hawli

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Tovija » 1 mar 2016, o 18:41

Przede wszystkim przeskanuj ECU za pomocą Torque Pro albo OBD Master'a na włączonym zapłonie i zczytaj błędy.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez hawli » 1 mar 2016, o 19:00

Ach, nie napisałem że byłem u znajomego i podłączył go pod kompa w warsztacie i nie bylo żadnych błędów.
A poza tym Torque Pro też twierdzi że nie ma żadnych błędów.
hawli

Postprzez hawli » 1 mar 2016, o 21:01

Dziś dwa razy czerwona kontrolka + żółta silnika w ciągu 10km.
Później już się zaświeciła sama żółta kontrolka silnika i udało się złapać błąd: P0170.
Co ciekawe po zgaszeniu stacyjki i odpaleniu błąd nie został zapamiętany.
hawli

Postprzez Tovija » 1 mar 2016, o 21:30

Błąd P0170 oznacza, że zaburzone jest AFR czyli stosunek paliwo powietrze, ponoć takie problemy może powodować MAF lub MAP sensor. Czy w 1.3 jest przepływomierz ?
Sprawdz czy dolot nie zasysa lewego powietrza. Jeżeli jest przeplywomierz zobacz w jakiej jest kondycji on i wtyczka która do niego idzie. Odłącz przepływomierz i zobacz jak zareaguje na to samochód.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny