Mam problem z Coltem 1.3 95KM 2010r.
Czasem podczas jazdy na kilka sekund zapala się czerwona kontrolka płynu chłodniczego i jednocześnie żółta kontrolka silnika.
Podczas gdy się świecą silnik szarpie lub gaśnie, ospale reaguje na dodanie gazu.
Mam fabryczną instalację LPG, ale sytuacja występuje zarówno na benzynie jak i na gazie.
Występuje zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku, zazwyczaj podczas ruszania/przyśpieszania.
Czasem też kontrolki świecą się przez kilka sekund po uruchomieniu silnika.
Poziom płynu chłodniczego jest prawidłowy.
Znajomy podpowiedział mi abym na zimnym silniku odkręcił korek chłodnicy i zobaczył, czy poziom płynu jest prawie na równo z górną krawędzią wlewu w chłodnicy. Tak nie było, a przy ściskaniu węża idącego do chłodnicy słyszałem tylko syczenie powietrza. Płynu dolałem przez korek bezpośrednio do chłodnicy, ściskałem przewód, wtedy leciały bąbelki, i dolewałem ponownie i tak w kółko aż sądziłem że więcej nie wejdzie. Niestety następnego dnia pod korkiem chłodnicy znów było pusto - czynności powtórzyłem.
Jednocześnie nie wiem czy poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym się podnosi - zaznaczę dziś chyba jakimś markerem i będzie wiadomo.
Nie ma widocznych wycieków, oleju silnikowego nie przybywa.
Czy możliwe jest że jest np. uszkodzony czujnik temperatury i czasem wariuje?
Zaopatrzyłem się w adapter obd na bluetooth i będę zapisywał parametry jazdy i temp. płynu chłodniczego - być może to coś wyjaśni.
Proszę o porady cóż to może być