Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] swap z 4g13 na 4g93 POMOCY

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez maniek0808 » 7 lut 2016, o 17:00

Witam, nie wiem czy pisze w dobrym dziale, jesli nie to proszę o poprawke.

Otoz zakupilem kompletny swap z Mitsu Mirage 4g93. Stad moje pytanie. Mam u siebie 1.3 12v i czy moja wiazka podejdzie ? Chodzi mi konkretnie o ta która idzie na kabine a głównie na IMMO. Zakupilem silnik z cala wiazka az.do.momentu siedzen.kierowcy i pasazera i mam nadzieje ze nie bede musial tego wyrzucac wszystkiego. Moze po prostu da sie jakos przerobic sama kostke immo ?
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć serią!
maniek0808

Dostał piw: 11
Auto: Cj0 4g93
Województwo: Mazowieckie

Postprzez piorun » 8 lut 2016, o 20:58

kabinowej nie potrzebujesz zmieniać więc twoje imo zostaje , kwestia tlko dołożenia kabelka do kostki przy liczniku i pociągnięcie do kostki przy ecu do działania obrotomierza
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez maniek0808 » 8 lut 2016, o 21:35

Tzn ktore immo zostaje ? Z 1.3 czy z 1.8 ?
Ogolnie mam wiazke i spod maski i ta ze srodka az do tylnych siedzeń, licznik i caly kompletny silnik
maniek0808

Postprzez piorun » 11 lut 2016, o 15:32

przecież piszę ci że kabinowa zostaje, w niej jest immo. podpatrz z pod licznika którego kabelka ci brakuje i przełuż go z tej drugiej do swojej. Opisałem ci to samo co w poprzednim poście może już 3-ci raz się nie zapytasz. powodzenia
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez FTOrek » 11 lut 2016, o 15:53

Witam.Jeśli zostaje immo 1,3 a ECU będzie z 1,8 to silnik odpali?
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez maniek0808 » 11 lut 2016, o 20:12

Ustalilem że moja wiazka może zostać, immo, kluczyk ecu.
Muszę tylko z silnika 1.8 wyjac cewki a zastapic je aparatem zapalonowym.z mojego 1.3
maniek0808

Postprzez ludinho1 » 11 lut 2016, o 20:18

jasne że nie odpali silnika na immo 1.3 a ecu 1.8. albo podmiana kompletu, albo puszczać to na aparacie zapłonowym, albo rzeżba w kablach żeby nie wymieniać całej wiązki kabinowej a tylko obciąć i odpowiednio połłączyć kostkę zasilającą do sterownika immo. są inne i mają różną ilość pinów więc tutaj by trzeba pokminić nad papierami czy da radę w ogóle;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez FTOrek » 11 lut 2016, o 20:58

maniek0808 napisał(a):Ustaliłem że moja wiązką może zostać, immo, kluczyk ecu.
Muszę tylko z silnika 1.8 wyjac cewki a zastapic je aparatem zapalonowym.z mojego 1.3

Juz któryś raz słyszę ,ze można odpalać silniki 1,6 1,8 na ECU z 1,3.Czy przy swapch chodzi nam o to, aby silnik odpalić ,czy żeby prawidłowo pracował ?Jeśli jakie jest ECU nie ma znaczenia to po cholerę te Japonce ich tyle naprodukowali?
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez Rysiek » 11 lut 2016, o 21:38

Tak chodzi. I ogólnie prawidłowo chodzi.Tylko regulacja na paliwie jest potrzebna :-)
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum