Witam, wiem ze temat walkowany wielokrotnie i mam nadzieje ze temat nie zostanie usuniety. Licze tez na to ze ktos z was mi pomoze i napisze jasno krotko i na temat.
A wiec tak: Lada dzien zakupie silnik kompletny ze skrzynia wiazka, ogolnie caly swap potrzebny do uruchomienia auta. Silnik będzie z Carismy 1.8 16v 115KM. Obecnie mam 1.3 75KM Stad moje pytania:
1.Jak najprostszym sposobem ogarnac te sprzeglo, zamach, docisk itp? Chodzi mi jak to ogarnac najprosciej? Czy trzeba cos dokupwoac czy przetoczyc lepiej?
2. Jak sprawa z licznikiem? Od czego pasuje? (niby u siebie mam obrotomierz).
Chodzi mi o to abyscie doradzili jak najlatwiej to zrobic? bo jednak chce zrobic caly swap a zeby skrzynia zostala 1.3.
Witam.Colt jest 75KM-przedlift,czyli silnik 12v. Carisma (silnik 16v)-myślę,ze licznik nie będzie pracował.Oczywiście mogę się mylić.Niech znający temat się wypowiedzą.
Pasuje tylko byle by nie przerabiać otworu na rozrusznik zastosować trzeba metalową flanszę z 1.3 ( jeśli oczywiście skrzynia jest z silnika 12V) P.S. co do misy zawsze pisałem że nie trzeba zmieniać ale nikt nie chciał słuchać
A koledzy możecie podać przybliżony całkowity koszt takiej zabawy?(razem z heblami i zawiasem) i jak to wygląda później z osiągami, na jakim poziomie jest przyspieszenie?(może jakiś filmik?)
Faktycznie nie doczytałem, sorki. myślałem że chodzi o 1.8 dohc, bo tam misa inna a u nas sohc to tak dostępny jak cyborg w Polsce. Zresztą moim zdaniem to jak swapować to na coś mocnego.
ja się może Huaweija znam, ale 6a12 w FTO też ma od spodu samą blachę bez tej amelinowej osłaniającej skrzynię. ? a z siódmej strony przecież: wzmocnienie skrzyni amelinowe z 1.3 nie podejdzie bo ma inny minimalnie rozstaw - przy silniku 1.8 od 1.8 już wejdzie, ale nie spasuje na skrzynie 1.3 bez robienia nowych otworów, ergo stwierdziłem nie ma to sensu.
zrobiłem już moim swapem 7k km w tym pl - uk i uk - pl, i skrzynia nie urwana, za to narzekam na to że nieco krótka w trasie
Nic sie nie urwie, fto fabrycznie nie ma żadnego wzmocnienia przy misce. także dlaczego miałoby sie coś dziać w 1.8 ? Przykręca sie skrzynię na te "górne" śruby powyżej miski, a te poniżej są tylko do zaślepki. jedyna siła jaka działa w miejscu łączenia silnik/skrzynia, to siła skrętna. nawet jakby ktoś to skręcił na 3 śruby to nic sie nie stanie.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu. Prezes FTO Club Polska
Ze w FTO,Eclipse i innych starszych modelach jest górne mocowanie a dołem jest blaszka to fakt.Pytanie jest dlaczego w nowszych, nawet w Coltach 1,3 zastosowano wzmacniającą dostawkę dołem a w gdi zmieniono miskę?Jest to dodatkowy element,wiec myślę ,ze to nie dla oszczędności Japonce dołożyli.Swap można zrobić na wiele sposobów.
U mnie jest coś podobnego skrzynia z 1.3 silnik z gala 1.8 ten mocniejszy 126 koni i jeździ znakomicie zestaw sprzęgła pasuje od gala 1.8 lub 2.0. Jeśli chodzi o skrzynie nie wiem jak jest w cj ale w ca jest dość krótka i fajnie współgra z tym silnikiem. Przejechałem już dobre 23tys i tylko musiałem wymienić sprzęgło z góry mogę powiedzieć sam je zajechalem zbyt dynamiczną jazda.