Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3] Check engine

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CZ3] Check engine

Postprzez paulinka1929 » 7 sty 2016, o 23:26

Cześć
Mam Colta Cz3 2006, gaz 1.3, wersja MOTION od pewnego czasu zapala mi się check, byłam już u 3 mechaników, u pierwszego wymienione cewki, świece i wtryskiwacze od benzyny, check zniknął na okres ok. tygodnia, później znowu się zapalił. U ostatniego mechanika wyregulowano (podparte) zawory po tym zabiegu check nie dawał o sobie znać ok. pół roku. Dziś znowu check - opis błędu ciągle ten sam "wypadanie zapłonu na 2 cylindrze". Proszę o pomoc, bo może ktoś z was miał podobną sytuację.Dodam , że czasem podjeżdżając na luzie mi sam gaśnie, ale nie jest to ciągłe zjawisko.
Pozdrawiam
Paula
paulinka1929

Dostał piw: 0
Auto: Colt Cz3
Województwo: Łódzkie

Check /engine

Postprzez eddie19 » 8 sty 2016, o 00:14

Byłaś u zwykłych mechaników czy u gazownika też? Ogólnie CE jest normalne mając LPG, ale skoro gaśnie to trzeba coś wyregulować. :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Check /engine

Postprzez jageer » 12 sty 2016, o 17:22

Nie, CE nie jest normalne przy LPG, tak samo jak pobieranie oleju.... Nie wiem, skąd wam to się wzięło.
Dzieje Ci się to np. jak jest wilogotno, lub coś w ten deseń? Ewentualnie przy dłuższej jeździe >140 kmh? Ja miałem problem z poluzowaną wtyczką czujnika położenia wałum, a też mechanicy mówili "cewka"... Ale na szczęście nie wymieniłem :)
jageer

Dostał piw: 1
Auto: Colt VI 1,3

Check /engine

Postprzez Tovija » 12 sty 2016, o 17:49

U ostatniego mechanika wyregulowano (podparte) zawory po tym zabiegu check nie dawał o sobie znać ok. pół roku.

Ciekawe na czym polegała "regulacja" tych niby podpartych zaworów w silniku z hydraulicznymi popychaczami :D
Wymiane popychaczy z marszu odrzucam oczywiscie :D
Dużo kosztowała ta "regulacja" ? :mrgreen:
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Check /engine

Postprzez paulinka1929 » 17 sty 2016, o 15:33

300zł - regulacja zaworów ( czyli mam rozumieć, że zostałam oszukana?), faktycznie gaśnie z reguły przy "wilgotnej" pogodzie, a check zapalił się pierwszy raz w trasie po 400 km. W chwili obecnej Check samoistnie zgasł, teraz przy podłączeniu pod komputer pojawił się komunikat "zła mieszkanka paliwa". Nie wiem już co jest :(. Dalej gaśnie przy podjeżdżaniu w zasadzie zapalają się kontrolki akumulatora i oleju ( czyli standardowo jak przy odpalaniu) ale jak dodam szybko gazu odpalił się ponownie. Już nawet myślałam o wymianie wtryskiwaczy od gazu ale to już poważniejsze koszty.
paulinka1929

Check /engine

Postprzez tomchuck » 17 sty 2016, o 17:17

Jeśli CE zapala się tylko na gazie, jak i inne problemy- gaśnięcie, nierówna praca silnika, a na benzynie jest ok, to jest to kwestia regulacji parematrów sterownika lpg. Jeśli odwiedzisz dobrego gazownika to problemy znikną.
CE absolutnie nie ma prawa zapalać się przez to że auto pracuje na lpg!
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Check /engine

Postprzez paulinka1929 » 17 sty 2016, o 18:20

Tovjia- co do hydraulicznych popychaczy (skonsultowałam) na pewno ich nie mam. Ale dzięki z poradę. ;)
tomchuck - jeśli chodzi o regulację, to wiem, że już mi wzbogacali mieszankę ( może nie koniecznie z dobrym skutkiem), spróbuje jeszcze jakiś dłuższy czas na benzynie pojeździć zobaczę czy będzie lepiej. Dzięki wielkie za pomoc ;)
paulinka1929

Check /engine

Postprzez tomchuck » 17 sty 2016, o 18:35

Jeśli CE na gazie zapala Ci sie podczas dłuższej jednostajnej jazdy lub na postoju, to dodaj wtedy kilka razy gazu, lub jak jedziesz przyspiesz dosyć znacznie, zwolnij, powtórz... jesli CE zniknie to będzie właśnie błąd mieszanki. Prosta sprawa, Ale wymaga trochę kombinacji przy kalibracji sterownika. niech gazownik przejedzie sie tym autem z podpiętym laptopem, a nie tylko zmienia wartości na postoju w warsztacie jak to zwykle robią :)
Też z tym walczyłem u siebie w colcie.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum