Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Ogólnie] Wyciąganie wgniotów

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Gruby » 21 gru 2015, o 14:11

Cześć, jak w temacie. Potrzebuję informacji odnośnie tego, czym najlepiej wyciągać wgnioty z: Dachu, klapy tył i pasa tylnego. Podobno są jakieś przyrządy do tego, ale nie każdy ma dobrą opinię. Dlatego pytam was o to, w jaki najlepszy domowy sposób powyciągać w/w wgnioty? Urządzenia przeznaczone do tego też wchodzą w grę, aczkolwiek te sprawdzone, które dobrze sobie radzą z takimi rzeczami :)

/edit, zmieniłem tag tematu na ogólny - Fador
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Nr kontaktowy 695-367-235
Gruby

Dostał piw: 13
Auto: Coltie CA1A <3
Województwo: Pomorskie

Postprzez Tovija » 21 gru 2015, o 15:12

Jak masz dojście od wewnętrznej strony to sprubować możesz najpierw gumowym młotkiem.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez Gruby » 21 gru 2015, o 21:58

No właśnie tu jest lipton, bo wgnioty są przy samych listwach dachowych. Co innego, gdyby to było na środku. Tutaj mam z obydwu stron, gdzie się dało, to jeszcze za poprzedniej jego kadencji powybijałem. Teraz pozostały te najgorsze, czyli przy listwach, etc. Ciężko mi to ogarnąć, a śrubokręta nie będę wciskał, bo zamiast wyciągnąć wgniot, to uwypuklę blachę :)
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Gruby

Re: [Ogólnie] Wyciąganie wgniotów

Postprzez Matejo » 24 gru 2015, o 11:43

A spruboj sprezonym powietrzem zamrozic najpierw a potem suszarka do wlosow odrazu nagrzac robilem tak i wiekszosc sgniotek sama odskoczyla
Obrazek
Matejo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 3
Auto: Renault Clio 2
Województwo: Dolnośląskie
  • Strona WWW

Postprzez Gruby » 24 gru 2015, o 17:05

Od wewnętrznej strony, tak?
Obrazek
Gruby

Postprzez YoPiciowy » 24 gru 2015, o 17:40

A nie odwrotnie? Najpierw nagrzac a potem schlodzic szybko?
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez Gruby » 25 gru 2015, o 06:03

Kwestii blacharskiej nie ogarniam. Tylko właśnie tak mi się zdaje, że trzeba zrobić tak, jak pisze Piciowy ;)
Obrazek
Gruby

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum