Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Check, dusi się i gaśnie na rozgrzanym silniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kiekusek » 27 gru 2013, o 19:25

Właśnie dziś stwierdziłam, że mieszkam chyba na końcu świata skoro mam w pobliżu tylko takich fachowców :(
Tak mam taki biały prostokąt :)
Będę bardzoooo wdzięczna za pomoc i oczywiście zwrócę na konto wszystkie koszty
kiekusek

Dostał piw: 1
Auto: Carisma 2001
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 27 gru 2013, o 22:19

daj namiary. ogarnę i wyślę to jutro ale doleci do ciebie najprawdopodobniej we wtorek niestety ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 12:45

Witam wszystkich serdecznie :D .
Posiadam Colta 94r GLi 75KM
Mam podobny problem opisywany w tym temacie,mianowicie zapala się check auto gaśnie na niskich obrotach na przykład przy redukcji biegu,choć możliwa jest w miarę płynna jazda ,czuć spadek mocy po jakimś czasie szarpnie, check gaśnie wszystko wraca do normy,i sytuacja się powtarza :( nie ma różnicy czy ciepły czy zimny ,przejechałem już prawie 700km na tej bolączce . Oczywiście zaraz jak się zapalił pojechałem do mechanika i tu zaczynają się problemy . Nikt nie może się połączyć z komputerem(wszyscy mieli nowsze programy nie obejmujące starego japońca) byłem już w sumie w 6 miejscach i każdy mówił że nie mam oprogramowania do tego modelu. Znalazłem Pana który ma starsze programy ale też się nie połączył bo nie miał modelu z 94r zasugerował na początek wymianę sondy :cry: . Nie chce tego naprawiać metodą prób i błędów a tracę nadzieje że ktoś zdiagnozuje problem pod komputerem :roll: wiec zwracam się z prośbą o pomoc tutaj,może ktoś ma jakiś pomysł :?:
stachu965

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 20 lis 2015, o 16:24

zrob-to-sam/bledy-ecu-t741.html
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ala » 8 gru 2015, o 10:53

Witam!
Mam podobny problem z moim coltem 1.3 95 rok. Rano odpala bez problemu, po lekkim rozgrzaniu zapala się check engine i auto zaczyna cie lekko dławic. Aparat zapłonowy po regeneracji, kupiłam tez komputer na allegro, niestety bez zmian, nowe świece, sonda lambdy... Problem wciąż istnieje, dioda świeci się bez przerwy, silnik po rozgrzaniu nie che odpalić, czuć paliwo, po wyciągnięciu listwy wtrysków silnik odpala od razu .
Proszę o jakieś wskazówki ;)
ala

Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez ludinho1 » 8 gru 2015, o 11:05

Najpierw zapraszamy do przeczytania regulaminu , następnie do działu "Przedstaw się " a potem ci powiem że aparat zapłonowy mógł zostać "średnio" zregenerowany i to co piszesz wskazuje na czujnik położenia wału który masz w module zapłonowym a moduł w aparacie zapłonowym :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ala » 8 gru 2015, o 17:25

no dobrze a dlaczego nie mogę wymrygac bledow? gdzieś już pisali ze to ecu padło, czy to możliwe?
ala

Postprzez ala » 8 gru 2015, o 17:32

dodam jeszcze ze przy odpaleniu do momentu rozgrzania silnika leci ciemny dym z rury wydechowej :/
ala

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum