Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Czujnik wentylatora chłodnicy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez woody » 8 paź 2015, o 17:44

W moim 1.6 wentylator chodzi non stop, chyba, że odłączę kostkę z czujnika. Jakim kluczem go odkręcę i jaki czujnik mam kupić (1992r) bo już jeden zły kupiłem i nawet kostki nie da się wpiąć. Pozdro
woody
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Auto: Colt

Postprzez Kct » 8 paź 2015, o 18:56

Odkręcisz kluczem nasadowym przedłużanym (16mm albo 17mm, nie pamiętam)
Płynu nie musisz spuszczać, podłóż cos sobie, jak szybko wyjmiesz i włożysz nowy to wyleci z 10-20ml płynu tylko
Czujnik do CA0 wygląda tak (TS10327 DELPHI, to ten bloku silnika):
Obrazek

Jak chcesz to mam taki czujnik w pełni sprawny, używany, oddam niedrogo, ale to odezwij się na PW
Możesz też sprawdzić czy na pewno Twój jest uwalony:
Obrazek
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez figi » 8 paź 2015, o 20:31

Chyba nie najlepiej podpowiadasz koledze bo to jest czujnik temperatury przy termostacie. CZujnik wentylatora w chłodnicy wygląda tak:

Obrazek

Numer oryginału: MB605079
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Alkanick » 8 paź 2015, o 21:31

Do wentylatora w CA4A jest taki co figi podaje. Mam taki czujnik na półce bodajże dobry, wymieniłem bo myślałem że padł a okazało się że kabel był przerwany.
Woody pokaż foto tego ori czujnika co tam siedział najlepiej, wtyczka i od boku.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Postprzez woody » 9 paź 2015, o 09:41

Kct ten sam czujnik kupiłem i nawet wtyczka nie chce się wpiąć więc odpada. Nie mam opcji na zrobienie teraz zdjęcia tego czujnika, ale z tego co pisze figi będę musiał kupić ten drugi czujnik. Wydaje mi się, że odkręca się go kluczem 21 lub 22
woody
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 9 paź 2015, o 10:24

Tu raczej przyczyną jest przekaźnik w skrzynce pod maską. On tak działa, że jak się popsuje to uruchamia wentylator żeby się silnik nie zagrzał. Znajdź przekaźnik z napisem FAN i zamień go z jakimś innym i zobacz czy wentylator przestanie chodzić i czy się załączy na postoju.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez zubrin » 9 paź 2015, o 10:55

TAK sprawdz przekaznik to jego wina
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

Postprzez woody » 17 paź 2015, o 17:50

Podmieniłem przekaźnik i bez zmian. Czujnik już kupiłem, tylko nie mam klucza 22 przedłużanego i nie wiem jak się za to zabrać.
woody
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 18 paź 2015, o 08:14

kiedyś jeszcze na starym forum była bajera że jak się bezpiecznik spali to też wiatrak będzie śmigał. ciężko mi było w to uwierzyć dawno temu ale teraz wiem że to jest spokojnie do wykonania na prostym przekażniku 2 torowym NO/NC. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez woody » 26 paź 2015, o 20:25

Wina padniętego czujnika, zakupiony ten, który podał figi i wszystko gra! Dzięki za pomoc.
woody
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kordian » 29 maja 2016, o 18:06

Zauważyłem u siebie że wolno spada temperatura po wyłączeniu silnika, dzisiaj zorientowałem się że wentylatory chłodnicy nie pracują a co ciekawe to wskazówka temperatury nie pokazuje że podczas jazdy się nagrzewa zbytnio bo zawsze jest gdzieś poniżej połowy. Jeżdżę głównie krótkie trasy do 5km i nie wiem czy ten wentylator powinien już od razu działać po włączeniu silnika czy jakąś dłuższą trasę trzeba zrobić.
Kordian

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 75 km

Postprzez Alkanick » 29 maja 2016, o 18:57

W byłym CA4A i teraz w GTi też nigdy nie pokazywało dosłownie połowy na zegarach (teraz w GTi się zmieniło bo wymieniałem czujnik i po prostu inaczej pokazuje ale tak naprawdę nic się nie zmieniło).
Jak chcesz sprawdzić czy włącza się wentylator i nie żal Ci paliwa to zostaw auto z odpalonym silnikiem na 20 minut może ciut więcej i zobaczysz czy się włączy.

Edit. Z tego co wiem są osobne czujniki temp. jeden podaje stan na zegar a drugi inny do komputera.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Postprzez tresorex » 30 maja 2016, o 08:53

U mnie w CA 1.6 wentylator włączał się najczęściej podczas postoju w korku i to na kilka sekund. Po odpaleniu na zimnym nigdy nie chodził. Dopiero jak temperatura była wyższa niż połowa. Wskazówka zawsze stała idealnie w połowie skali. Przez 5km może się nie nagrzać na tyle żeby było w połowie. Jak robisz dłuższą trasę to też jest poniżej? Jak w dłuższej też jest poniżej połowy to może masz popsuty termostat i woda ciągle jest puszczana przez chłodnicę.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez Kordian » 5 cze 2016, o 19:46

tak ciągle jest trochę poniżej połowy jak już się nagrzeje a w korkach za dużo nie stoję więc może wszystko jest ok. Zastanawia mnie jak jest u innych ze stygnięciem silnika i co pokazuje na blacie wskazówka, po jakim czasie np w temp 20 stopni wraca do poziomu z zimnego silnika bo u mnie to ok 2 godziny a w zimę jak jest 0 stopni to i godzina wystarczy.
Kordian

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 75 km

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum