Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Ca0] Słaby hamulec.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez wolak15 » 8 paź 2015, o 23:24

Witam mam problem z moim coltem a konkretniej z hamulcami. jak rozebralem tylne hamulce i odpowietrzyłem złozyłem wszystko jak nalezy stracił hamulec. ogólnie z tyłu i tak nie hamuje (nie wiem czemu prawdopodobnie pompka nie daje ciśnienia) ale teraz z przodu tez mam słaby hamulec. objaw taki : moge wciskać mocno pedał zaprzeć się na nim (jest twardy nie wpada) a samochod i tak ledwo hamuje ze 100 to juz wogole nie hamuje. przy ok 30 dopiero blokuje koła gdzie wczesniej przy 70 wciskalem hamulec i blokowało przód
wolak15

Dostał piw: 0
Województwo: Łódzkie

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez ryba_84 » 9 paź 2015, o 09:12

Moze nieszczelne serwo lub brak podcisnienia do serwa?
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez tresorex » 9 paź 2015, o 09:21

Albo przerdzewiały przewody hamulcowe koło zbiornika paliwa. Masz bębny czy tarcze z tyłu?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez zubrin » 9 paź 2015, o 09:28

korektor siły hamowania padł, jak pompa daje opór na pedale a koła nie hamują to on się popsuł
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez wolak15 » 10 paź 2015, o 22:33

Z tyłu są bębny odpowietrzalem ale jak wcisne pedał to druga osoba jest wstanie przekręcić bęben ręcznie. a z przodu słabo hamuje tak jak wyżej napisalem pedał twardy a hamulec dopiero przy 40 jestem w stanie zablokować koła. stało sie to po odkręceniu rurki od cylinderka z tyłu
wolak15

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez ryba_84 » 11 paź 2015, o 23:27

A jest roznica w twardsci pedalu gdy silnikjest odpalony a po kilkukrotnym wcisnieciu pedalu gdy silnik nie jest odpalony?
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez wolak15 » 14 paź 2015, o 14:58

w twardości nie ma natomiast w wysokości jest. po odpaleniu i kilkukrotnym wciśnięciu hamulca pedał wpada 1/3 wysokości niżej
wolak15

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez zubrin » 16 paź 2015, o 09:55

jak robiłeś tył rozkręciłeś ręczny? trzeba najpierw założyć szczęki poustawiać a następnie naciągać ręczny
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez wolak15 » 16 paź 2015, o 19:50

Zdjąłem szczęki. założyłem nowe podregulowałem tym rozpierakiem by szczeki nie obcierały o bęben. żeby był minimalny luz odkreciłem odpowietrznik odpowietrzyłem i tyle. nie wiem co ma ręczny do pompki hamulca i pedału hamulca
Ostatnio edytowano 16 paź 2015, o 22:48 przez wolak15, łącznie edytowano 1 raz
wolak15

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez zubrin » 16 paź 2015, o 19:55

dlatego tył nie hamuje ;) jak odkręciłeś odpowietrznik???
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[Ca0] Słaby hamulec.

Postprzez wolak15 » 16 paź 2015, o 22:49

Normalnie :D kluczem. jedna osoba "pompowała" hamulec ja potem odkręcałem i przykręcałem i tak kilka razy.
-ciągle nie wiem co ma linka od ręcznego przecież ręcznym sie nie hamuje na codzień (Chyba ze linka od ręcznego ma wpływ na hamulec ), na mój gust jest padnięta sekcja na pompie hamulcowej i pompa nie zbiera ciśnienia .jeśli chodzi o tylny hamulec.
wolak15

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum