Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3 1.3] Po skręcie kierownica nie odbija

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Kate » 2 gru 2014, o 16:34

Ale wiecie co... im dłużej jeżdżę, tym mniej mi to przeszkadza ;) Teraz najbardziej wnerwia mnie widoczność, muszę bardzo uważać, żeby jakiegoś pieszego nie zgarnąć ;)
Kate

Dostał piw: 0
Auto: CZ3 1.3 2005
Województwo: Lubuskie

Re: [CZ3 1.3] Po skręcie kierownica nie odbija

Postprzez terminus » 2 gru 2014, o 20:22

Przywykniesz, auto nie winda, trza myśleć co się robi...
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez stefsky » 19 gru 2014, o 21:23

Kate mam ten sam problem. Jeżdżę na co dzień bardzo wieloma samochodami i nie spotkałem jeszcze takiego przypadku, żeby jazda na wprost była tak wymagająca jak w colcie mojej żony. Wygląda to tak, że skręcamy kierownicę o np. centymetr w lewo i tak zostaje, a auto przy wyższej prędkości błyskawicznie zjeżdża z pasa ruchu. Korekta w prawo o centymetr, kierownica znowu zostaje w tym położeniu i auto po sekundzie chce wjechać do rowu. Trzeba włożyć trochę siły, żeby tą kierownicą o ten centymetr obrócić i przejechanie paru kilometrów prostymi odcinkami jest bardzo męczące. Nie wyobrażam sobie jechać tym samochodem dalej niż za miasto.
Co ciekawe auto było sprowadzone z Niemiec i stało trochę zimą nim je kupiliśmy. Na postoju również kręci się lekko i przyjemnie.
Też myślałem, że to zbieżność, ale była ok.
Auto jest bezwypadkowe.
Na forum w UK wyczytałem, że to może być czujnik skrętu, lub czujnik siły skrętu (różnie jest opisywany), ponieważ jest to wspomaganie całkowicie elektryczne.
stefsky

Województwo: Śląskie

Postprzez Kate » 27 gru 2014, o 19:55

no to widać colty mają ten problem dosyć często..... ale najczęściej wydaje mi się uszkodzenie tej maglownicy, także trzeba będzie wymienić zapewne.... :(
Kate

Auto: CZ3 1.3 2005
Województwo: Lubuskie

Postprzez DeMaDeS » 3 sty 2015, o 19:24

czy ktoś orientuje się jak na maglownicy reguluje się luz? w wielu innych samochodach jak kierownica przestaje wracać wystarczy poluzować w.w śrubę. Zazwyczaj jest dociągana by zlikwidować stukanie z maglownicy, plusów niewiele a minus konkretny - kierownica przestaje wracać. Jeszcze bywa pogięta maglownica po wypadku...
DeMaDeS

Dostał piw: 1
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez sma » 7 paź 2015, o 14:14

W moim CZ3 sytuacja jest dokładnie taka sama. Kierownica nie wraca; miasto pełne dziur, po każdej dziurze auto ciągnie w róże strony. To mój pierwszy samochód od bardzo dawna, więc szybciutko się do tego przyzwyczaiłam (z myślą, że tak ma być) i generalnie sprawa mi nie przeszkadza, jednakże ciekawi mnie, czy poradziliście sobie z tym problemem? Skoro wiele aut tak ma, może taki urok tych modeli?

Walczyć czy zostawić?

-----------------------------------------------------

Jednak mi przeszkadza :evil:
Idę poluzować tę śrubę na maglownicy.
sma

Auto: Colt CZ3 1.3 (2006)
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez erisdar007 » 21 maja 2016, o 23:13

Przepraszam, że odkopuję taki stary temat, ale mam identyczny problem w swoim Colcie. Kierownica na postoju chodzi super, podczas jazdy strasznie ciężko się kręci i praktycznie nie wraca do zerowej pozycji. Wiem, że elektroniczne wspomagania są specyficzne, ale chyba nie powinno być aż tak ciężko :). W aucie zbieżność ustawiona, wymienione końcówki i tuleje drążków kierowniczych , sworznie. Podejrzewam łączniki stabilizatora, mogą być zbyt mocno dokręcone ( grzebałem przy nich przed ustawianiem zbieżności ), ale czy to może mieć taki wpływ ?? Szczerze wątpię. Jak jest z tą maglownicą w CZ3 ? Jest jakaś śruba regulująca luz którą można by na próbę popuścić ?
Czy któremuś z Was mających ten sam problem udało się go rozwiązać ? Jeśli tak to podzielcie się swoimi rozwiązaniami.

Pozdrawiam i przepraszam za odkopywanie starego tematu :)
erisdar007

Województwo: Małopolskie

Postprzez cwiekol » 2 lis 2016, o 23:35

witam,
ja również odgrzebuję.. mi również kierownica nie odbija. Co i jak sobie mogę sprawdzić sam by zdiagnozować przyczynę tego stanu rzeczy i ewentualnie naprawić pod domem?
ewentualnie gdzie polecacie się udać na diagnozę/naprawę w Krakowie lub najbliższych okolicach?
cwiekol

Województwo: Małopolskie

Postprzez kendziro » 29 paź 2018, o 13:06

Siemka. Ja powiem tak. Kupiłem colta CZ3. Przy jeździe próbnej zauważyłem że kierownica nie odbija, wiec pytam właściciela czemu tak sie dzieje. Niestety noe potrafił odpowiedzieć, a że autko fajne to stwierdziłem, że podjade zobaczyć innego colta i się przejadę. Znalazłem w komisie, podjechałem zobaczyc i się przejechać. Kierownica też nie odbijała. Wiec stwierdziłem że tak jest w tych autach i kupiłem tego co oglądałem wcześniej :)
kendziro

Dostał piw: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez szwagrotron89 » 1 cze 2021, o 20:07

Cześć! Jestem nowy na forum i mam Colta od 7 maja 2021. Też mam "problem" z ściąganiem to w jedną to w drugą stronę. Na początku walczyłem z kierownicą a teraz już mniej :P . jak odkupiłem auto od poprzedniego użytkownika to na początku nie wyczulem tego jednak z czasem zauważyłem, że przy jeździe na wprost muszę co chwilę korygować tor jazdy to w prawo, to w lewo. Byłem ustawić zbieżność i jest znacznie lepiej jednak problem nie zniknął. Jechałem na autostradzie dzisiaj i też co chwila korygowanie toru jazdy. Nie mogę sobie jechać na luziku... Itak jak inni użytkownicy pisali "ten typ tak ma", że kierownica nie wraca na swoje miejsce i musimy jej pomóc.

Z tego co wyczytałem w internecie w różnych miejscach i na innych forach:
-nierówne ciśnienie w oponach (u mnie sprawdzone i to nie to)
-można zamienić przednie opony miejscami i sprawdzić jeśli ciągnie w drugą stronę to wina opon/kół
-zbieżność ( u mnie ustawiona jest ok)
-amortyzatory z tyłu plus sprężyny sprawdzić czy stan jest ok
-zwiększone opory toczenia - trzeba podnieść auto i na sucho zakręcić kołami jeśli są opory to może łożysko lub zaciski hamulców.
-ustawienie geometrii (nie wiem czy można przy belce skrętnej i kolumnie mcperhsona to ustawić.. czytałem, że wymiana np wahacza przedniego na nowy jedynie)
-łożysko amortyzatora do wymiany
-krzywa zwrotnica
-jeszcze maglownica lub jej listwa
-wspomaganie elektryczne

Czy coś jeszcze co pominąłem? Pomóżcie to u siebie będę szukać.
szwagrotron89

Auto: Mitsubishi Colt 2006 1.3
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez szwagrotron89 » 1 cze 2021, o 21:27

wyczytałem w internecie, że problemem jest najprawdopodobniej przekładnia kierownicza/maglownica i zbyt duże luzy na niej. Prawdopodobnie będę musiał regenerować przekładnię... :/
szwagrotron89

Postprzez szwagrotron89 » 1 cze 2021, o 21:29

https://regent24.pl/porady/#diagnoza-usterki
szwagrotron89

Poprzednia strona