Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] zapieczone hamulce a hamowanie lewą nogą

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez pz » 5 paź 2015, o 09:40

Witam witem, Wczoraj byłem na KJSie w Wyszkowie i uczyłem się hamowania lewą nogą :D efekt - chyba zapieczone tloczki. Klocki cały czas ocierają o tarczę. Nie było by nic w tym dziwnego, że się zapiekły gdyby nie to, że tydzień temu były gruntownie przeczyszczone (tak przynajmeniej powiedział mechanik- nie było mnie przy tym :/)

pytanie brzmi czy któś ma doświadczenia z przegrzanym układem hamulcowym? Czy to normalne, że klocki po serwisie/czyszczeniu odrazu się zapiekły.

Kupił bym hamulce z gti - czy tam też mogę mieć taki problem? Najlepiej to bym kupił zaciski dwu-tłoczkowe, ale aż się boję patrzeć na cene :)
pz

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] zapieczone hamulce a chamowanie lewą nogą

Postprzez vorian » 5 paź 2015, o 10:04

Przegrzalem juz heble nie raz i nigdy mi sie z tego powodu nie zapiekly. Prawdopodobnie zapiekly sie u Ciebie prowadnice zacisku, wystarczy rozebrac zacisk, oczyscic, przesmarowac i będzie ok. Co do hamulca z gti, za tyle samo siana mozna dorwac dwutlczki z sigmy/fto. Do tego tarcza od mini coopera, przewody od volvo 440 i wszystko pasuje p&p. Cena? Zaciski do 200zl sa do dostania. Do tego doliczyc nalezy standardowa cene nowych tarcz, klockow i przewodow. Dwutloki juz duuzo Ciezej przegrzac, hebel duuzo pewniejszy w akcji no i bez abs' u bardzo latwo zblokowac kola.
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v

Postprzez Rysiek » 5 paź 2015, o 11:09

jak założy z galanta zaciski dwutłoczkowe to nie trzeba dorabiać przewodów (końcówka banjo), reszta się zgadza, a jak kupi tarcze z Mini Clubmana to będzie miał 280mm zamiast 276mm
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez vorian » 5 paź 2015, o 13:44

Z clubmanem sa czasem problemy ze tarcza ociera minimalnie o zacisk i trzeba toczyc. Z cooperem 276mm jest idealnie czyli tarcza jest rowno z klockiem, wiec tarcza 280mm nic nie da. Tych dodatkowych 2mm klocek nie obejmie i z czasem zuzywania tarczy bedzie sie robil prog przy rancie. A co do dwutlokow z galanta prawda ze nie trzeba zmieniac przewodow lecz nalezy zwrocic uwage coby wziac te z dobrym rozstawem srub na jarzmie, bo byly chyba 2 rodzaje.;)
vorian

Postprzez Rysiek » 5 paź 2015, o 13:53

tak,przecież sam przerabiałem ten temat i mam taki zestaw :)

ociera lekko, bo materiał jarzma jest niedokładnie odlany wystarczy przeszlifować jarzmo lekko papierem.
276mm nie daje pełnego styku z klockiem i to na klocku robi się rant zamiast na tarczy, właśnie brakuje co najmniej 2mm, dla tego szukałem czegoś bardziej dopasowanego.

udzielałeś się w tym samym temacie, więc od siebie dam info, że teraz jak będę zmieniał tarczę na jakieś porządniejsze nacinane itp nie będę ich już toczył tylko popracuję nad szwem odlewu jarzma po lewej stronie (prawe jarzmo u mnie jest ok) i będzie git :)

wystarczy szukać z gala po lifcie i się trafi rozmiar (btw. dwa rozmiary jarzma, ale zacisk jest ten sam w obu przypadkach dwutłoczków)

a do autora tematu, sam mam tylne z CA0 GTI i kupić do nich reperaturki to słaby temat... ;/
Rysiek

Postprzez vorian » 5 paź 2015, o 14:47

To ja juz nic nie wiem. U mnie w CJ 2003rok tarcza 276mm brembo i zaciski z sigmyz klockami brembo ze zmienionymi przewodami na te z volvo sa IDEALNIE. Tarcza jest ideolo zlicowana z klockiem tj caly klocek zbiera ładnie tarcze pod kraniec. Nic nie wystaje, jak by z fabryki tak wyszedl. Moze te dwutloki z sigmy minimalnie sie roznia od tych z galanta, moze z pozoru sa takie same ale jednak jest roznica jakas drobna. Ja mowie na wlasnym przykladzie jak to sie u mnie sprawdza. Ciekawa sprawa swoja droga:)) jak widac jest wiele sposobow na dwutloczki :D
vorian

Postprzez Rysiek » 5 paź 2015, o 16:41

no dla tego wtrąciłem swoje trzy grosze, w każdym razie do PZ (autora tematu) kombinuj albo w te albo we wte oba sposoby działają.
I nie kosztują wiele -> zaciski dwutłoczkowe czy to Sigma czy to Gal w dobrym stanie kupisz za 250-300zł\

PS. to nie koniecznie może być wina zacisku i różnic Sigma/Galant poza podejściem przewodu, ale też i wys jarzma, może faktycznie w sigmie były dwa rożne albo co bo nie tylko u mnie tak było z klockami przy 276mm
Rysiek

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum