Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Cao 1.6] spadające obroty.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez wolak15 » 28 wrz 2015, o 17:30

Witam mam problem z moim coltem 1.6 glxi po uruchomieniu na zimnym silniku trzyma obroty ok 2000 (musze mu wdepnąć w gaz bo nie odpali [źle podłączona pompka paliwa]) po parunastu sekundach obroty spadają do 1000 mija sekunda dwie spadna do 600/700 i silnik zgaśnie. jak sie dobrze nagrzeje to trzyma obroty ok 600-700 i silnik sie lekko trzęsie [drobne wibracje chyba z powodu za niskich obrotów]. próbowalem resetować komputer uczyć go wolnych obrotów nic nie pomogło. wymieniałem cała listwe wtryskową bo myślalem ze to wina zatkanych wtryskiwaczy. ale to nie pomogło, przy kręceniu kierownicą na lpg obroty rosna o ok 100/150 obr i ogólnie są równe silnik nie gaśnie nie trzęsie sie, a na benzynie ciągle są takie same [mimo kręcenia kierownicą]. żeby uruchomić samochód musze trzymać non stop noge na gazie az przerzuci na gaz.
wolak15

Dostał piw: 0
Województwo: Łódzkie

Postprzez LHP » 28 wrz 2015, o 19:12

Za obroty w tym silniku odpowiada silniczek krokowy znajdujący się w dolnej części przepustnicy. Ale jeśli dobrze rozumiem Twój problem to wystarczy że podkręcisz wolne obroty na przepustnicy. Od góry jest taka plastikowa śruba na krzyżak , odrobinkę w lewo i będziesz miał wyższe wolne obroty na ciepłym silniku :)
Chodzi o ta śrubkę :)
Obrazek
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez wolak15 » 28 wrz 2015, o 19:40

Kręciłem tą śrubą ale doczytalem ze trzeba jeszcze któraś wtyczke połączyć z masą i dopiero tym kręcić. zacząłem czyścić silnik krokowy i dziś go uszkodziłem urwałem takie piny +/i co są pod plastikową wtyczką od niego i nie zabardzo wiem jak to naprawić. da sie jakoś wyjąć cały ten silnik i to pokleić ?
wolak15

Postprzez Alkanick » 28 wrz 2015, o 20:22

Wiecie co ja się zastanawiam czy to nie jest czasem bujda ta informacja z podpinaniem do masy tej brązowej wtyczki co jest koło zbiorniczka ze spryskiwacza na ściance grodziowej. Ewentualnie może coś jest nie tak w obu naszych Coltach.
W GTi i w CA4A Reksia podpinałem tą wtyczkę do masy i ustawiałem obroty na odpowiednie i wszystko jak najbardziej podczas ustawiania było OK.
Po zgaszeniu silnika i odpięciu masy oraz ponownym uruchomieniu silnika czy to w GTi czy CA4A obroty i tak zachowywały się inaczej, były całkiem inne jak przy ustawianiu.
Musiał byś to sobie sprawdzić, ja na pewno jeszcze będę sprawdzał nie raz.

To jest ta brązowa wtyczka na środku przyklejona taśmą izolacyjną do reszty kabli:

Obrazek
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Postprzez LHP » 28 wrz 2015, o 21:01

To złącze trzeba masować przy ustawianiu kąta wyprzedzenia zapłonu, przy ustawianiu obrotów jak dla mnie to nie ma sensu gdyż ta śrubka w przepustnicy fizycznie zwiększa się lub zmniejsza kanał którym przelatuje powietrze przy zamkniętej przepustnicy także nie widzę tu żadnego związku ze sterownikiem silnika :)

wolak15 jedyne co to możesz wyciągnąć całą przepustnice i wtedy powalczyć z silniczkiem krokowym , sam jutro będę rozbierał swój bo skaczą mi obroty jak bym miał ostry wałek założony :D z 1k na 2k rpm i tak sobie pływają cały czas :)
LHP

Postprzez Alkanick » 28 wrz 2015, o 21:27

LHP napisał(a):To złącze trzeba masować przy ustawianiu kąta wyprzedzenia zapłonu, przy ustawianiu obrotów jak dla mnie to nie ma sensu gdyż ta śrubka w przepustnicy fizycznie zwiększa się lub zmniejsza kanał którym przelatuje powietrze przy zamkniętej przepustnicy także nie widzę tu żadnego związku ze sterownikiem silnika :)

Wiesz miałem dopiero się zająć takimi próbami "co się stanie jak to zrobię tak a to tak" :D W sumie to co piszesz by się zgadzało a pamiętam że w nie jednym temacie czy to na Coltmani czy na innych forach tak to pisywali "przy kręceniu śrubą przepustnicy tamto złącze trzeba zmasować" dla tego też pewnie i autor tematu o tym wspomniał, mylne informacje :D

Edit: 777 post ehh wolałem jak było 666 :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Postprzez ludinho1 » 28 wrz 2015, o 21:48

książka serwisowa nakazuje złącze zmasować do ustawienia obrotów. strony 13-113 , 13-21 , 13-22
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez wolak15 » 18 paź 2015, o 21:49

Nic to nie pomaga. dopóki sie porzadnie nie nagrzeje spada z obrotów i gąśnie (tylko na benzynie) przez jakieś 10sec po przerzuceniu na gaz też spada z obrotów musze wciskać gaz z 10-15 sec po czym obroty sie normują.(tylko na gazie) przewody podciśnienia silnik krokowy ok. jak jest zimny obroty są o ok 500 wyzsze niż na ciepłym
wolak15

Postprzez wolak15 » 20 paź 2015, o 12:22

Ma ktoś jakiś pomysł. co to może być... nawet ostatnio odpalic go nie moge kręce po 10 razy rozrusznikiem i trzymam gaz w podłodze bo inaczej nie odpali
wolak15

Postprzez LHP » 20 paź 2015, o 15:13

Jeśli w colcie nie wiadomo co się zepsuło te prawie pewne że to aparat zapłonowy :D a tak na poważnie to próbowałeś mrugać błędy ?? świeci się w ogóle kontrolka Check Engine ??
LHP

Postprzez wolak15 » 20 paź 2015, o 22:39

Wymigiwałem i wyskoczył problem z czujnikiem spalania stukowego i układem paliwowym. wtryskiwacze wymieniałem,filtr paliwa a pompa paliwa dobra bo skoro na nagrzanym silniku jest w stanie natłoczyć paliwa do powiedzmy 6 tys obr na trójce to na luzie też natłoczy
dodam ze strzela w wydech przy dodawaniu gazu zanim sie nagrzeje.
wolak15

Re: [Cao 1.6] spadające obroty.

Postprzez Kct » 20 paź 2015, o 23:30

Zapłon ustawiony na 5 stopni?
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse