Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] 4G13 i 4G15 niepasująca uszczelka pod pokrywą

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez camillo » 17 wrz 2015, o 22:58

Witam,

dziś byłem na warsztacie samochodowym bo do wymiany mam uszczelkę pod pokrywa silnika. Kupiona przez internet bo od razu większe zamówienie a tu lipa bo teoretycznie w katalogu powinna pasować a tu nie pasuje. Za szeroka i za długa a z tyłu oznaczenie 4G15 a ja posiadam CJ0 14G13 z tego co się orientuję (cj0 1.3 75km 99r to 4G13). Prosiłem o sprawdzenie czy aby napewno przed wysyłką czesci beda pasowały a tu zonk. Powiedzcie czy Uszczelka 440054P CORTECO (z tyłu naklejka z oznaczeniem 4G15) powinna pasować do mojego colta czy faktycznie źle dobrana bo już sam nie wiem skoro w internecie jest napisane ze niby powinno pasować do cj0 glx od 1996 do 2003r?
Pozdrawiam
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

CJ0 4G13 i 4G15 niepasująca uszczelka pod pokrywą

Postprzez omgwtf » 17 wrz 2015, o 23:20

o ile jest za szeroka i za długa? gdy miałem 1.3 pod maską i musiałem wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów to musiałem ją siłą wciskać w pokrywę by weszła... a wielkość różniła się tylko o kilka mm
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez camillo » 18 wrz 2015, o 08:36

Właśnie próbowaliśmy gdyby ją siłą wcisnąć to by się podwineła w połowie a musi idealnie przylegać.

Właśnie dzwoniłem do 2 hurtowni z częściami i pytałem o ten problem. Faktycznie wersja 4G15 czyli colt z silnikiem 1.5 to inna uszczelka mimo ze wyglada identycznie to rozmiarowo co innego i nie ma prawa pasować. Wersja 4G13 do mojej wersji na szczescie jest dostepna i zaraz lece odebrać bo bez samochodu niczego nie zalatwie i jestem uziemiony :)

Na przyszłość dla osób które będą miały problem z wyborem uszczelki albo dopasowaniem :)

Pozdrawiam i dzięki
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez eddie19 » 18 wrz 2015, o 16:08

Jak kupowałem uszczelkę do CA1A to musiałem w końcu z pokrywą pojechać i z gościem dobraliśmy odpowiednią, bo katalogi swoje, a prawda swoje ;) Na szczęście mam taki fajny sklepik :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez Tovija » 18 wrz 2015, o 20:57

Ja zamawiałem do 4g13 trzykrotnie uszczelkę pokrywy zaworów w różnych sklepach motoryzacyjnych i zawsze pasowała.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez bonkesku » 5 paź 2015, o 15:56

Polecam na przyszłość all parts, zawsze bez problemów z montażem, wszystko tak jak należy ;)
bonkesku

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CJ1A 98r
Województwo: Lubuskie

Postprzez ludinho1 » 5 paź 2015, o 21:19

to się bonkesku zdziwisz bo właśnie mi sprzedali niepasującą uszczelkę pokrywy i nie tylko to ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum