Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Kontrolka poduszki powietrznej

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez slowdzerson » 25 mar 2013, o 20:15

Witam:)
Mam taki problem.
Zaświeciła mi się kontrolka od poduszki powietrznej i nie chce zgasnąć jest to Colt CZ 2009 rok.
Co możne być tego przyczyna?
Ostatnio bylem na myjni samo obsługowej i to po tej myjni mi się zaświeciło... Jest możliwe ze coś tam zamarzło czy coś....?
Czy nie unikniona wizyta u mechanika?
Pozdrawiam.
slowdzerson

Dostał piw: 0

Kontrolka poduszki powietrznej.

Postprzez zubrin » 25 mar 2013, o 20:18

może przy sprzątaniu w środku poluźniła się wtyczka od poduszki w siedzeniu
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez terminus » 25 mar 2013, o 20:18

Niedawno miałem to samo. Obawiam się że bez podłączenia do komputera się nie obejdzie jak będziesz miał fart skończy się tylko skasowaniem błędów jak nie to wymianą czujnika. Ja kupiłem używany kosztował mnie stówę.

Jeszcze tak przy okazji na to że się jakiś kabel poluzował bym nie liczył, to wszystko jest tak zrobione że tam sie nic nie poluzuje po prostu nie fart.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez slowdzerson » 25 mar 2013, o 20:20

Może być tak jak piszecie, może być ta wtyczka, bo często sprzątam w środku odkurzaczem zwykłym domowym, czyli wjeżdżam pod siedzenie.
Ale myślę ze może być tez taka opcja:
Zauważyłem, ze nad lewym kole nie mam tam takiej klepki (nad prawym jest) i trochę chlapie mi tam pod pokrywę silnika, a nad lewym kołem mam tam chyba komputer albo nie wiem co to, może siec bezpieczników, taka mala skrzyneczka i możliwe ze to zamokło i dlatego wystąpił jakiś błąd.... Jak myślicie?
slowdzerson

Postprzez terminus » 25 mar 2013, o 20:20

Uwierz mi, zacznij od komputera, niestety...
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez gajor » 3 kwi 2013, o 10:17

slowdzerson napisał(a):Może być tak jak piszecie, może być ta wtyczka, bo często sprzątam w środku odkurzaczem zwykłym domowym, czyli wjeżdżam pod siedzenie.
Ale myślę ze może być tez taka opcja:
Zauważyłem, ze nad lewym kole nie mam tam takiej klepki (nad prawym jest) i trochę chlapie mi tam pod pokrywę silnika, a nad lewym kołem mam tam chyba komputer albo nie wiem co to, może siec bezpieczników, taka mala skrzyneczka i możliwe ze to zamokło i dlatego wystąpił jakiś błąd.... Jak myślicie?

Kolo, koniecznie zainwestuj w tą jak to nazywasz "klepkę", bo popadniesz w koszty jak szlag Ci trafi(od soli) okablowanie elektryki reflektora. Ktoś pewno żarówkę wymieniał i źle zahaczył klapkę, albo ktoś Ci ją zajumał. Mnie podpieprzyli w serwisie, na placu :evil: A kontrolka - wycieczka do serwisu, bo to nie renault, czy inszy samochód na "F";
gajor

Dostał piw: 2
Auto: był Colt CZT, teraz Madzia mps

Postprzez terminus » 8 kwi 2013, o 08:35

Ostatnio zaszalał mi włącznik STOPu, a raczej po prostu została źle zapięta wtyczka przez "service", komentarz mojego brata: trzeba było kupić Clio, wiedziałbyś czemu klniesz elektrykę....
Nadmienię że brat większość życia jeździ Renault, ostatnio ma w stajni C4 i twierdzi że wszystko poza francuzami to głównie do wożenia gnoju na pole się nadaje, ze szczególnym wskazaniem na niemockie, te "premium" też...
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez eddie19 » 8 kwi 2013, o 15:10

Po tym jak miałem megane stwierdziłem, że to się nawet do wożenia gnoju na pole nie nadaje, bo się rozpadnie po drodze ;) Pozdrów brata :D
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez pawel.mayor » 26 sie 2013, o 22:41

Witam,

Mam taki sam problem i chciałbym podpytać, czy problem został rozwiązany?

Pozdrawiam
pawel.mayor

Auto: COLT CZ3 DID 95HP 2006
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez marjab21 » 23 wrz 2013, o 21:22

Witam
Mam problem kupiłem Colta rok=2005 - nie zapala sie kontrolka poduszki powietrznej kierowcy -poduszka pełna nie była wystrzelona -na komp nie można zresetować błędu może coś innego -dzięki
Wszystkie inne kontrolki beż zarzutu.
marjab21

Województwo: Łódzkie

Postprzez ozzy89 » 23 wrz 2013, o 23:35

nie jestem pewien jak jest dokładnie rozwiązany system SRS w CZ, ale sprawdziłbym czy pod fotelami są jakieś wypięte wtyczki
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez codi » 8 sie 2017, o 17:13

Odkopie temat
Dziś i mnie dopadło podjechałem na pocztę paczki nadałem wskakuje do auta odpalam tu ZONK, niezgasła kontrolka od poduchy :shock: .
Dojechałem do domu profilaktycznie odpiąłem akumulator, obejrzałem przewody pod siedzeniami wyglądają ok. Włączyłem/wyłączyłem poduszkę pasażera, niby kontrolkę reaguje zapala się i gaśnie. Zapomniałem dodać że w nic nie uderzyłem.
Wiecie gdzie dokładnie znajdują się te czujniki od poduszek z przodu może tam coś się urwało.
codi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: CZ5
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: [CZ] Kontrolka poduszki powietrznej

Postprzez terminus » 3 wrz 2017, o 19:06

Za zderzakiem, tam gdzie nie ma do nich dostępu...

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 3 wrz 2017, o 22:04

O tu tu:
Obrazek
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Re: [CZ] Kontrolka poduszki powietrznej

Postprzez terminus » 6 wrz 2017, o 11:01

W moim swego czasu po prostu padł, ale widać to dopiero na komputerze diagnostycznym.

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zell798 » 15 maja 2018, o 10:55

Witam, w moim Mitsubishi Colt Z30 odpięłą się jedna wtyczka od poduszki powietrznej pod fotelem pasażera, oczywiście zaświeciła się kontrolka. Rozumiem że bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie aby skasować kontrolkę.
Mam tylko pytanie ile taka usługa powinna kosztować? (W moich stronach bardzo ciężko o uczciwych serwisantów)
zell798

Auto: Mitsubishi Colt VI
Województwo: Małopolskie

Postprzez zell798 » 15 maja 2018, o 11:17

Podam taki przykład a propo mechaników, pojechałem do autoryzowanego warsztatu AC STAG, samochód nie przechodził na gaz. Okazało się że jest przegnity kawałek przewodu. Gość nawet nie wymienił całego przewodu tylko obciął i wlutował nowy (wszystko miał na wierzchu pod maską, nic nie musiał odkręcać). Za tę fachową usługę praktycznie zero jakiegokolwiek wkładu (kawałek izolacji lutownica, cyna lub coś podobnego nie znam się). Rozumiem że za wiedzę trzeba płacić ale nie 370zł za wlutowanie kawałka kabla. Patologia
zell798

Postprzez tresorex » 15 maja 2018, o 12:05

Sam odczyt błędów ze skasowaniem to około 50-70zł.

Czy w CZ można kasować błędy jakimś darmowym programem z kablem OBD? Bardziej opłaca się kupić kabel na allegro za 20-30zł i samemu zrobić.

Ana te 370zł to Cię nieźle naciągnęli. Rozumiem że była np diagnostyka za 50zł + 30 minut roboty za 100zł/h i razem 100zł za naprawę. Chyba że tej usterki szukali kilka godzin... Zmieniłbym warsztat na Twoim miejscu :rolleyes:
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez zell798 » 15 maja 2018, o 12:21

Mam kabel OBD ale poduszek powietrznych o ile mi wiadomo nie kasuje. Więcej tego warsztatu nie odwiedziłem.
zell798

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum