Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ] Jak najłatwiej wymienić uszczelniacz półosi w skrzyni

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez ludinho1 » 22 cze 2015, o 10:28

Witam proszę o jakieś porady w sprawie tego uszczelniacza. Sprawa dotyczy CJ1A 96r manualna skrzynka. Posypał się uszczelniacz długiej półosi i cały przegub wewnętrzny jak i okolica jest upaprana olejem ze skrzyni. Muszę to jak najszybciej ogarnąć. Jak to najprościej zrobić żeby za dużo tam nie rozpinać. Wiadomo jak potrafią być zapieczone przeguby w piaście i o zgrozo chciałbym tego uniknąć. Myślałem żeby odkręcić mcpherson ze zwrotnicy i końcówkę drążka kierowniczego i łomem wybić ze skrzyni cały zestaw. dobry to pomysł? Nie będzie póżniej problemu z wbiciem całego zestawu? bo jedynie mógłbym pukać w przegub zewnętrzny wtedy. Po wybiciu powinienem mieć chyba taki manewr żeby sobie odsunąć na tyle żeby mieć możliwość wymiany uszczelniacza? co o tym myślicie?
aha i czy pozwoli na taki manewr nie wypięty sworzeń wachacza?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez browar24 » 22 cze 2015, o 15:06

Wymieniałem nie dawno w innym samochodzie , bez wybicia sworznia się nie obeszło. Po wybiciu w przypadku dłuższej półosi musiałem ją wcześniej wyciągnąć z przegubu przy zwrotnicy, a następnie łomem oddzielić od skrzyni (twardo siedziała przy skrzyni). W sumie nie było dużo zabawy z tym, ale druga osoba do pomocy jest potrzebna, żeby zwrotnicę odchylać. Przy wybijaniu sworznia na początku można go huknąć młotkiem (takim 1 kg +/) i zobaczyć, czy nie wyleci jak nie no to trzeba podłożyć najlepiej drugi młotek po przeciwnej stronie od miejsca uderzania w sworzeń i powinien wylecieć (ew jeszcze łomem można trochę popodważać). Pozdrawiam

ps. jak tam z tymi moimi zaworami? znasz odpowiedz na moje pytanie? ;)
browar24

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

Postprzez ludinho1 » 22 cze 2015, o 15:18

nie chce mi się napewno wyciągać półosi z przegubów i dlatego kombinuję jak wywalić komplet ;) . ze zwrotnicy przegub też zazwyczaj nie ma zamiaru wyjść :o . więc najlepiej to by było wyciągnąć całą zwrotnicę razem z przegubami i półosią i tak to sobie wymarzyłem hehe :D . jak już bym wybił sworzeń wachacza i odkręcił mcpera i magiel to wtedy mogę centralnie wyciągnąć wszystko.
jeśli chodzi o wyjęcie sworznia to w niego bym nie bił tylko w zwrotnicę jak już. a z twoim tematem to wszystko com wiedział tom napisał :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez browar24 » 22 cze 2015, o 15:23

ludinho1 napisał(a):jeśli chodzi o wyjęcie sworznia to w niego bym nie bił tylko w zwrotnicę jak już.

albo po prostu wahacz :D

Ja to robiłem w MG ZR i bardzo fajnie półoś wyszła z przegubu. Najlepiej wjechać na kanał/ew podnośnik i zabrać się po kolei za rozkręcanie, może nie trzeba będzie wszystkiego odkręcać, żeby ją wyciągnąć.
browar24

Postprzez ludinho1 » 22 cze 2015, o 15:30

coś ty pogniesz wachacz. jak odczepiać sworzeń czy magiel ze zwrotnicy to TYLKO tłuc w zwrotnicę żeby odpuścił :) . najgorsze że ja ani nie mam kanału ani podnośnika . warunki spartańskie tylko są do dyspozycji :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez browar24 » 22 cze 2015, o 15:36

Nic nie pogniesz młotkiem 1kg. Nie uderzasz też z całej siły. To CI powiem kolego, że ciężko bez jednej z tych dwóch rzeczy. Ja to na kanale robiłem. Na podnośniku to nawet tym łomem nic nie zrobisz. Chyba, że auto na bok...
browar24

Postprzez ludinho1 » 22 cze 2015, o 15:53

tak myślałem żeby go podnieść z przodu i zabezpieczyć ustawić na pieńkach czy jakichś pustakach :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum