Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Wyciągnięcie przycisku disp z wyświetlacza radia

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez bart99 » 30 gru 2013, o 22:37

Po przeczytaniu tematu na mitsumaniakach: (http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic. ... 51#1263651) postanowiłem sam pogrzebać i zobaczyć jak to wygląda w CZ. Wynika z tego że wystarczy stworzyć przycisk który będzie zawierał rezystor o danej wartości. Po rozkręceniu wnętrze różni się od tego z Space Star'a. Połączenie płytki głównej z ekranem jest wykonane przy pomocy takich kostek łączących a nie taśm. Ilość pinów zgadza się po jednej jest 5 po drugiej jest 6.
Obrazek
Zakupiłem rezystory o wartościach 5,1k 6,2k 6,8k 7,5k 8,2k. Połączyłem tak jak na schemacie i przykładałem po kolei do zaznaczonych styków. Chęć do działania wykazywał tylko jeden.
Obrazek
Dla rezystorów do 6,2k zmieniałem minuty na zegarku, a od 6,8k mogłem zmieniać godziny :). Reszta pinów nie wykazywała żadnej reakcji. Spróbowałem zwiększyć opór i połączyłem dwa rezystory dając opór 12,6k jednak tu nic nie reagowało.
Nie jestem elektronikiem, ale jeżeli ktoś z użytkowników CZtki jest to byłbym wdzięczny gdyby zerknął na ten wyświetlacz. Wydaje mi się że rozwiązanie z tym przyciskiem będzie podobne jak u kolegi z mitsumaniaków, sprzęt wydaje się niemal identyczny, a mi udało się wzbudzić ale nie to co trzeba :lol: . Można dzięki temu uwolnić się od ori radia które jest delikatnie mówiąc słabe, a dla tych co mają lepszy sprzęt możliwość przeskakiwania między opcjami, bo szlag trafia z tym zmienianiem na postoju :? .
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez dawlat » 11 maja 2015, o 08:55

Może dostanę złotą łopatę za odkopywanie tematów, ale czy cokolwiek ruszyło się w kierunku rozwiązania opisywanego tu problemu?

Pozdrawiam:)
dawlat

Dostał piw: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez dawlat » 22 cze 2015, o 11:49

Skoro nikt się nie kwapił do odpowiedzi to sam wziąłem miernik i co nieco pogrzebałem. Podszedłem do tego z zupełnie innej strony i dało to ciekawe rezultaty :). Otóż na kostce która jest do obsługi sterowania przy kierownicy posprawdzałem sobie piny, a nóż okaże się że przycisk DISP będzie działał jak przycisk stykowy dwóch pinów. No i moja radość była wielka gdy moja hipoteza się potwierdziła :) . Dokładnie to trzeba zewrzeć podłączenie masy radia z dolnym pinem, 4. od lewej strony (Opis niezbyt szczegółowy ale chwila pracy z miernikiem i powinno to rozwiać Wasze wątpliwości :) ). W weekend postaram się wrzucić zdjęcia z montażu :). Pozdrawiam :)
dawlat

Dostał piw: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez bart99 » 3 sie 2015, o 17:32

Witam, możesz to rozpisać bardziej szczegółowo (fajnie jakbyś fotki jakieś pokazał). Ja od pewnego czasu mam zblokowany przycisk A na wyświetlaczu wykałaczką i mogę sobie zmieniać opcję w trakcie jazdy kosztem estetyki rozwiązania :D.
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum