Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3]Brak podświetlenia rejestracji

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez alientomek » 20 mar 2015, o 23:26

W moim poprzednim colcie tablica nigdy się nie świeciła, teraz mam nowego i mam nadzieję że to nie standardowa usterka.
Wie ktoś może który bezpiecznik odpowiada za podświetlenie tablicy rejestracyjnej? Szukałem w instrukcji obsługi ale nic nie znalazłem. Oby to był bezpiecznik. Czy jako laik mogę jakoś sprawdzić stan instalacji ?
alientomek

Dostał piw: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 21 mar 2015, o 17:13

żarówki wymieniłeś? . nie ma bezpiecznika osobnego od tablicy
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez alientomek » 21 mar 2015, o 20:47

Tak żarówki wymieniłem :) czy te lampki są podłączone dalej do jakieś kostki, ma sens rozbierać tył czy cała instalacja do wymiany ?
alientomek

Postprzez ludinho1 » 21 mar 2015, o 23:42

czyli rozumiem ze nie masz napięcia w oprawkach. może nie łączy kostka
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Patryk Cj0 » 22 mar 2015, o 21:24

może przeczyść styki od żarówek często śniedzieją bo dostają wilgoć
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez alientomek » 12 kwi 2015, o 16:06

Jako że nie świeci też tylna lampa przeciwmgielna postanowiłem sprawdzić jak to wygląda. Po zdemontowaniu tylnego plastiku dostałem się do przewodów. Poniżej widać kostkę która najprawdopodobniej doprowadza prąd do tablicy i światła przeciwmgielnego.
Obrazek
Pytanie, w kostce są 3 przewody. Czy nie powinny podawać napięcia na przekręconym kluczyku ?
Światła tablicy chyba od razu po przekręceniu kluczyka powinny działać ? Czy dopiero na włączonym silniku ?
Jak sprawdzić czy sama kostka jest dobra ? Ustawiłem miernik tak samo jak do sprawdzenia napięcia na akumulatorze.
Na zdjęciu poniżej widać pozostałe lampki ( postojówki ) i kostka która była podłączona z tą powyżej.
Obrazek
alientomek

Postprzez ludinho1 » 12 kwi 2015, o 19:32

podświetlenie tablicy się włącza razem ze światłami pozycyjnymi. kluczyk i silnik nie potrzebny :).

czerwony to plus 12V do lampy a zielony z białym to plus 12V do lampek rejestracji a czarny to wiadomo masa :)
Ostatnio edytowano 13 kwi 2015, o 08:12 przez ludinho1, łącznie edytowano 1 raz
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alientomek » 12 kwi 2015, o 21:43

Postanowiłem edytować wczorajszy wpis, wczoraj byłem już zbyt "zmęczony".
W tej kostce z tyłu wystają 3 druty. Czy jeśli włączę światła pozycyjne + ewentualnie przeciwmgielne powinna podawać napięcie ? Jakie 12 V ? I jak to pomierzyć, tak jak akumulator ?
Jeśli kostka działa to reszta instalacji nie jest trudna do zrobienia, natomiast jeśli to wina tej kostki - będzie problem i chyba oddam auto w ręce elektryka.
Jeśli jeszcze ktoś wie do których z tych 3 drucików przyłożyć sondy pomiarowe ( tak to się nazywa ? ) będzie ekstra.
alientomek

Postprzez alientomek » 15 kwi 2015, o 12:14

Oki, jest w miarę dobrze...
Zacznę od tego że źle mierzyłem te przewody. Kolega doradził by jedną sondę przyłożyć do wtyczki, drugą do czegoś metalowego.
Tak we wtyczce jeden przewód z trzech podaje 12V.
I chyba tak ma być. Po przeczyszczeniu wszystkich bezpieczników ( tych po prawej od silnika ) zaczęła świecić jedna lampka oraz światło przeciwmgielne. Ta druga żarówka chyba jest połączona szeregowo ? Inna sprawa że znalazłem urwany drucik. Trochę późno już było wczoraj ale w sobotę pewnie ogarnę resztę. Dzięki.

- Po podłączeniu druciku wszystko świeci.
Nie musiałem demontować tyłu ale jeśli ktoś kiedyś będzie to robił... Wykręcacie 2 śrubki i podnosicie do góry, żaden zaczep się nie urwał ! Przy montażu zwróćcie uwagę na boki aby dobrze weszło :)
Temat do zamknięcia.
alientomek

Postprzez ludinho1 » 17 kwi 2015, o 15:28

temat nie do zamknięcia , bo być może ktoś będzie miał podobny problem i może mieć jakieś pytania :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alientomek » 21 kwi 2015, o 15:26

spoko 8-)
alientomek