Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Naprawa/czyszczenie mechanizmu zamka centralnego

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez Mefi100 » 29 mar 2013, o 23:44

Witam
miałem problem z centralnym opisany w tym temacie
http://www.coltmania.fora.pl/elektryka- ... k,956.html
po krotce najpierw działał tylko z jednej strony potem jak mu sie chciało na samym końcu nie działał w ogóle. podobno nie da sie naprawić bo nie ma co czyścić doszedłem do wniosku skoro nie działa to nic nie ryzykuje bo gorzej już nie będzie
Sorki za jakość zdjęcia ale zorientowałem sie za późno że coś z tego będzie i miałem tylko telefon pod ręką
opis dotyczy seryjnego centralnego montowanego w CJ0 96r

1. Demontujemy tapicerkę i tak dalej żeby sie dostać do bebechów demontujemy cięgna

2. odpinamy kable , odkręcamy śrubki zamka i jedna poniżej od szyny prowadzącej szybę, wyciągamy zamek odkręcamy śrubkę od mocowania cięgna blokady

3.cienki śrubokręt i mały młotek chodzi oto ze cały mechanizm jest szczelnie zamknięty (wieczko sklejone) należy wbić śrubokręt w łączenie i oderwać klejone wieczko

5. Podnosimy delikatnie wieczko uwaga na wieczku zostanie kolo zębate a w środku sprężyna musi być trochę naciągnięta (mnie zajęło trochę kombinowanie jak ona ma być zamontowana bo wyskoczyła mi)

Obrazek

zębatka ze sprężyną ma w środku półokrągły plastik na dole zahaczona jest sprężyna owijamy ja tak żeby weszła do środka drogi koniec może leżeć na przegrodzie

6. mamy cały mechanizm wyciągamy silnik odginamy mocowanie plastyku rozkładamy silnik i fundujemy szczotką kąpiel w benzynie na łożysko trochę smaru i składamy silniczek

7. możemy przesmarować na nowo smarem zębatki

8. odtłuszczamy łączenie wieczka benzyna jak przeschnie nakładamy klej (ja użyłem poxipolu jednak 10 minut trzeba trzymać ściśnięte żeby dobrze przylegało)

9. nakładamy wieczko (jeżeli wyskoczyła sprężyna to wkładamy ja nazad i układamy wsjo w korpusie jednak wieczko obracamy o około 180 stopni tak żeby przy obrocie plastik od wewnętrznej strony naciągnął sprężynę

Obrazek
na pokrywie jest przegroda musi ona być zahaczona o sprężynę w kole zębatym

Obrazek
zahaczamy ta sprężynę i przekręcamy tak żeby ja naciągnąć

Obrazek
teraz trzeba przytrzymać

10. smarujemy klejem i ściskamy do wyschnięcia montujemy i gitara
najlepiej zaopatrzyć się w dwa trzy ściski
Mefi100

Dostał piw: 1

Postprzez frytha » 21 maja 2013, o 10:46

Mam podobny problem. Zrobiłem wszystko tak jak mówiłeś, przesmarowałem każdy ruchomy element i, o dziwo, siłownik zaczął działać ciężej niż przed całym procesem :( Wymiana wisiała w powietrzu więc warto było spróbować - zawsze to jakieś doświadczenie.
frytha

Dostał piw: 0
Auto: Colt 1,3 benzyna GLX 98r
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum