Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Witam, muszę wymienić w swoim CA sprzęgło, kupiłem już kompletne, lecz mimo obeznania z mechaniką nie robiłem jeszcze tego :/ A więc czy mógłby ktoś mi objaśnić jak ta sprawa wygląda w CA? Chciałbym wiedziedzieć jak to zrobić, jakie są zabiezpieczenia, co i jak trzeba wykręcić. Może już ktoś to robił i mógłby jakiś poradnik dać...?
Generalnie to jest tylko kilka rzeczy o ktorych trzeba pamietac, np wyjmujac poloski ze skrzyni nie uszkodzic uszczelniaczy lub odrazu zakupic i wymienic na nowe, olej jak nie byl wymieniany to tez zmienic, zakladajac skrzynie trzeba ustawic dobrze kat i wysokosc, silnik podeprzec podczas wymiany zeby nie zawisl i czegos zebys nie uszkodzil, pamietaj o zdjeciu wydechu z wieszakow przed opuszczaniem silnika i skrzyni
Postaw samochod na kobylki, zdejmij oba kola przednie, odlacz aku, odkrec poloski, piasty od amortyzatorow, koncowki drazkow kierowniczych, sposc olej ze skrzyni, wyjmij poloski, zdemontuj wszystkie elementy ktore stoja na przeszkodzie do dobrania sie do ciegien zmiany biegow, srub trzymajacych skrzynie do bloku, zdemontuj wysprzeglik, odkrec rozrusznik, odkrec i zdemontuj "crossmember" sorki zapomnialem polskiej nazwy podeprzyj skrzynie na drugim lewarku odkrec poduszke skrzyni od mocowania, zostaw poduszke silnika od strony rozrzadu, opusc lekko skrzynie i silnik aby zribic miejsce do zdjecia skrzyni, odkrec skrzynie, zdejmij skrzynie, odkrec sprzeglo, jak trzeba to zablokuj kolo zamachowe, zamontuj i wycentruj sprzeglo, przykrec odpowiednim momentem dokrecania, potem skladasz w odpowiedniej kolejnosci jak demontowales, jak nie jestes pewien co i jak to rob zdjecia lub zapisuj co gdzie i jak, ja zawsze wykrencona srube wkrecam w miejsce gdzie siedziala, zapobiega to zgubieniu lub pomyleniu srub, uwaga sruby skrzyni i rozrusznika sa roznej dlugosci, i z roznych stron!
Jak wymieniałem u siebie sprzęgło nie mając o tym zielonego pojęcia wyciągałem tylko jedną półoś(tą od strony pasażera) przy montażu skrzyni było mi łatwiej ja ustawić w odpowiednim miejscu ale gdybym miał 2 ręce więcej pewnie by mi tylko przeszkadzała Ogólnie nic trudnego do zrobienia także powodzenia
Serio jak LHP dał radę i ja również to zrobisz to lajtowo Ja miałem tylko problem z tym że nie wiedziałem o pierścieniach na końcach półosi i zastanawiałem się czemu nie chcą wyjść a wystarczy wybić. Pamiętaj wcześniej zlej sobie olej i go wymień przy okazji (API GL4 NIE INNY!!!!!) i na zapas kup simeringi, po zamontowaniu jedna zaczęła mi ciec Jeszcze jedno zanim będziesz przykręcał nową tarczę i docisk to sobie je wycentruj jakąś tulejką albo śrubą tak co by potem skrzynia bez problemu siadła Normalnie przepaska na czoło karate cios hu..jaaa i do ataku
Możecie przybliżyć sprawę pierścieni na końcach półosi ,uszczelniaczy półosi i simeringów. Jakieś fotki ,linki bądź cokolwiek co pomoże ujrzeć te elementy. Jaki czas operacji? Sprzęgło jakie chcę nabyć to aisin. Podzielacie moje zdanie?
Te pierścienie to blokady przed samo wypadnięciem półosi ze skrzyni (jeśli się mylę proszę o zmieszanie z błotem) wystarczy lekko podważyć jakąś breszką albo majzlem puknąć młotkiem i półoś wyskoczy ze skrzyni.
O coś takiego:
tylko tu pierścień jest zdjęty nie zdejmujcie go nie ma sensu go ruszać. Z powrotem jak będziecie wsadzać półoś wystarczy nacelować wieloklinem i na sam koniec dobić lekko tak żeby wskoczyło na miejsce.
Ja w swoim CA0 mam tej marki Simeringi:
Zapraszam do tematu BeWu pod koniec 45 strony ma dobre zdjęcia:
W moim wypadku ciężko określić czas operacyjny bo przy wymianie sprzęgła zrobiłem zwarcie na akumulatorze i stopił się kabel od czujnika w chłodnicy, cały dzień szukałem dla czego mi się płyn w chłodnicy gotuje
Seryjnie były montowane Aisin u mnie teraz siedzi Valeo i nie narzekam jak na miejską jazdę.
Przy dźwigniętym samochodzie z przodu ustawionym na koziołkach bez kół wykręcam: Dwa dolne mocowania wahacza od strony skrzyni, Przewód hamulca, Zdejmuję opaski z osłon gumowych przegubów przy skrzyni, Odkręcam drążek po stronie kierowcy od piasty, Odkręcam dwie śruby trzymające piastę do mc persona, Przerwa na kiepa i kawusie, Całe zawieszenie wek od strony skrzyni, Wywalam macpersona i osłonę plastykową tą z boku, Odręcam downpipa od kolektora i opuszczam wydech, Podnośnikiem asekuruję silnik pod miską, Wywalam belkę poprzeczną tę z dwoma mocowaniami do skrzyni, Od góry wszystko co nad skrzynią wypad(filtr powietrza aku,sprzęgło hydrauliczne,cięgła biegów) Rozrusznik wek, Wszystkie śruby na około kołnierza skrzyni popuszczam, Górne mocowanie skrzyni wykrecam całkowicie, Opuszczam do dołu cały zespół silnik i skrzynię, Wywalam całkiem wszystkie śruby na około kołnierza skrzyni, Szarpiąc rozdzielam skrzynię od silnika opuszczając ją pod samochód, Ttripoidalne przegóby pólosiek wyskoczą z przegubów przy skrzyni, Zabieram się za wymianę sprzęgła, Przy składaniu tego musisz mieć kogoś do pomocy by złożyć skrzynie z silnikiem.najgorszy jest etap trafienia wałkiem zdawczym skrzyni w otwór zębaty tarczy sprzęgła.Równocześnie patrząc aby półoś od strony pasażera weszła do przegubu po stronie napędu.Wszystko robiłem sobie sam w cejocie.brata tylko poprosiłem o pomoc do spięcia skrzyni z silnikem.Kapkę trzeba się nagimnastykować.Wyciskanie na klatę poćwicz przy skrzyni się przyda.Skręcasz wszystko w odwrotnej kolejności.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want." Mike Tyson