Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Lusterka elektryczne na elektryczne i podgrzewane

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Lusterka elektryczne na elektryczne i podgrzewane

Postprzez kuberson » 26 lut 2015, o 17:57

Cześć. Wiecie może jak wygląda wymiana lusterek elektrycznych na elektryczne z podgrzewaniem ? Jest to wymiana Plug&Play czy jest to bardziej skomplikowane ? Do wtyczki dochodzą u mnie chyba 3 kabelki Obrazek
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 31
Auto: Colt CA0 1.6
Województwo: Łódzkie

[ CAO ] Lusterka elektryczne na elektryczne i podgrzewane

Postprzez Danielo » 26 lut 2015, o 18:13

Podgrzewanie to dwa czarne przewody które trzeba dołożyć. Te 3 co masz to sterowanie samym silniczkiem.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kuberson » 27 lut 2015, o 09:40

Czyli kostkę instalacji też musiałbym wymienić zgadza się ? Gdzie musiałbym podłączyć te 2 kable, które bym dołożył ?
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 27 lut 2015, o 11:08

Wtyczka może zostać. Można albo dołożyć piny w istniejącą kostkę albo po prostu poprowadzić osobna dwa przewody z auta przez drzwi do lusterek. Ja niedługo będę to robił w galancie, nie długo czyli pewno tydzień dwa to Ci mogę fotki porobić bo kostki identyczne. Generalnie to nie ma znaczenia które to będą piny w kostce bo z drugiej strony tez będziesz montował to Ty na nowo :). Dalej w aucie to trzeba by sprawdzić na schemacie ale to raczej pod przewody od tylnej szyby podgrzewanej. Możliwe ze możną prosto pod przełącznik ale wydaje mi się ze można być od tego osobny przekaźnik za przełącznikiem.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kuberson » 27 lut 2015, o 16:04

Danielo napisał(a):Wtyczka może zostać. Można albo dołożyć piny w istniejącą kostkę albo po prostu poprowadzić osobna dwa przewody z auta przez drzwi do lusterek.

Piszesz albo, albo. W obydwóch przypadkach trzeba ciągnąć kable z kabiny do drzwi bo w wiązce ich chyba nie ma prawda? Pozostaje kwestia podłączenia. Przy lusterku dokładamy 2 piny do kostki tej co mam ( rozumiem, że są w niej wolne miejsca, skoro piszesz, że ta kostka może zostać ? ), a z drugiej strony podłączamy pod podgrzewanie tylnej szyby i po sprawie ? Będę wdzięczny za szczegółowy opis i zdjęcia z montażu tego bajeru u Ciebie :)
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 27 lut 2015, o 16:26

Jak zwykle pisanie w biegu :)
Wiec tak, przewody od podgrzewania do lusterek poprowadzić przez drzwi musisz, wybór masz tylko czy użyjesz tej kostki co masz czy poprowadzisz obok kostki zwykłym przewodem.
Kupiłeś całe lusterka podgrzewane i masz wtyczkę czy same szkła? bo pinów mogę przy okazji poszukać i Ci wyśle listem to sobie wepniesz do wtyczki, tylko potem przedłużyć przewód.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kuberson » 27 lut 2015, o 17:04

Chciałbym zrobić to jak należy i podłączyć lusterko kostką. Zamierzam kupić takie lusterka, ale przełożyć z nich wkłady do swoich.
Obrazek
Czy przypadkiem ta kostka przy lusterku nie jest większa od tej z drzwi ?
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 27 lut 2015, o 17:37

Wiec jak kupisz takie lusterka to przekładasz wkład i czarne przewody. Miedzy wkładem a czarnymi przewodami jest jeszcze mała wtyczka ale to nie ma większego znaczenia, chodzi o to żeby przy wyjmowaniu wkładu nie wyrwać przewodów i zaraz za wkładem jest ta złączka. I to w sumie tyle w samych lusterkach, wtyczka taka jak na zdjęciu powinna być w starych lusterkach, chyba ze były inne wtyczki ale ja się tylko z takimi spotkałem. Możesz to sprawdzić dla pewności, najwyżej całą wtyczkę CI wyśle :).
Następnie najtrudniejszy temat czyli przeciąganie przewodu z drzwi do auta przez harmonijkę.. to najbardziej mecząca część operacji, ja za każdym razem jak to robię to się zarzekam ze nigdy więcej :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kuberson » 27 lut 2015, o 18:14

Dzięki wielkie Danielo. bardzo mi pomogłeś, piwko dla Ciebie :)
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum