Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Cj0 1.3 16V] Trzeszczący alternator...

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dzordz » 12 lut 2015, o 22:34

Cześć, mam mały problem od paru dni, tzn. wydaje mi się że to z alternatora albo gdzieś z okolic dochodzi trzeszczenie, i to dosłownie. Głównie po odpaleniu zimnego silnika, w miarę rozgrzewania odgłosy zanikają ale nie całkowicie. Dlaczego obstawiam że to alternator , bo gdy włączam mu obciążenie, wentylator, światła, ogrzewanie tylnej szyby to "trzeszczy" jeszcze bardziej, gdy obciążenie wyłączam to słabnie lecz nie całkowicie, dlatego obstawiam że to coś z alternatorem ale nie jestem pewien.
Macie jakieś sugestie??? Pewnie za jakiś czas coś się rozleci bo to się nasila :)
Pozdrawiam.

Ps. Przypomniało mi się jeszcze że pasek zaczyna mi coraz bardziej i częściej piszczeć, głównie przy rozruchu i zwiększaniu obciążenia, może to też któraś rolka, tylko która(alternator czy wał???). Pasek wymieniany rok temu!!!
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

Cj0 1.3, 16V Trzeszczący alternator...

Postprzez ludinho1 » 12 lut 2015, o 23:05

objawy znajome. wystarczało prawidłowo naciągnąć pasek :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez dzordz » 12 lut 2015, o 23:11

Hej, pasek naciągnięty na maksa, bardziej się boję że coś rozwalę!
dzordz

Postprzez ludinho1 » 12 lut 2015, o 23:16

widocznie za mocno jest. ;) . przerabiałęm to na swoim alternatorze i byłem przekonany że pasek mam dobrze i też chciałem altka rozkręcać a okazało się że jednak było żle i piski się skończyły. :). a nawet chyba pasek wymieniłem na nowy i wtedy udało się go odpowiednio naciągnąć. więc najpierw popróbuj różne naciągi a jak nie pomoże to pokuś się jeszcze o zmianę paska.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dzordz » 12 lut 2015, o 23:30

Wiesz, tylko że ja tak śmigam od roku, wcześniej było dobrze, pasek piszczał tylko przy rozruchu, pasek naciągany na kilka sposobów, mniej lub bardziej naciągany i bez zmian tzn. im bardziej luźny tym bardziej piszczał. Teraz doszło to trzeszczenie przy większym obciążaniu jest bardziej słyszalne...
dzordz

Postprzez ludinho1 » 12 lut 2015, o 23:41

w sumie jak pasek za mocno naciągałeś to mogłeś zepsuć łożysko w alternatorze. ale ja bym na twoim miejscu kupił nowy pasek . wiele nie kosztuje ;) . a jak nie pomoże to przyjedż na mazowiecki spot to ci dam altek na testy :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dzordz » 12 lut 2015, o 23:53

Heh, może być że to łożysko , jutro podskocze do mechanika jak będzie czas to się obada, jak to łozysko to od razu niech obada cały alternator , szczotki , luty itp. .
Ludinho1 mam pytanie, bo coś mi się wydaje że miałeś trochę części na sprzedaż, miałbyś może rolki do mojego Colta???
pzdr
dzordz

Postprzez ludinho1 » 13 lut 2015, o 08:12

w tej sprawie zapraszam na pw. tam mi wyjaśnisz co to są rolki :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez adas07072a » 13 lut 2015, o 16:05

w poprzednim samochodzie mialem podobne objawy. naciagalem i luzowalem pasek nic nie dalo w koncu stanal altek i okazalo sie ze lozyska stoja
adas07072a

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12v

Postprzez dzordz » 13 lut 2015, o 16:29

Kurde, nie wiem co się dzieje , dzisiaj miałem po robocie podjechać do mechanika aby sprawdzić co się dzieje, kurde od tygodnia, dziś pierwszy dzień jak ręką odjął , zobaczę co się będzie działo na dniach, może tam coś się ułożyło,sam nie wiem. Od kilku dobrych dni codziennie to samo , odpalam auto, na zimnym trzeszczy w okolicach alternatora, póżniej cichnie ale nie ustaje i tak w kółko, dzisiaj spokój...Będę obserwował co się dzieje i dam znać, może to chwilowa cisza...?
Dzięki za podpowiedzi!!!
Pozdro.

Ps. Sprawdziłem ładowanie i jest wszystko oki!
dzordz

Postprzez bonsao » 13 lut 2015, o 18:25

A u mnie przy podobnych objawach okazały się winny paski a był rok temu zakładane nówki .Dobrze że w internecie znalazłem aby unikać pasków Conti-tech które piszczą i trzeszcza już w pudełku ,a już miałem oddawać alternator do regeneracji.A tu wymiana na bosha jak ręką odjął
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum