Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CAO 1.3 12V] Sonda lambda

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez adrian198877 » 3 sty 2015, o 13:27

[CAO 1.3 12V] Witam wszystkich coltomaniaków,mam pytanie w sprawie sondy lambda ilu pinowa ona jest w tym modelu colt cao 1.3 12v GLXi 75km 95 rok. Autko więcej pali,dużo więcej ponieważ ktoś wyrwał od niej wtyczkę :)pewnie zepsuta i poprzedni właściciel poszedł na łatwiznę a nie mam pojęcia na ten temat bo autko mam od dwóch miesięcy.Ile kosztuje taka przyjemność i gdzie najlepiej kupić.Pozdrawiam
adrian198877

Dostał piw: 0
Auto: CA1A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Gruby » 10 sty 2015, o 18:34

Szukaj na szrotach, ew. kup nową - ale to już koszta i koszta. Najtańsza - 50 zł, ale raczej długo nie pociągnie. 150zł na pewno długo wytrzyma - firma DENSO. Mój palił w mieście 13L, teraz pali blisko 8-9 Litrów. Ale nie robiłem sondy. Zdjąłem zaślepkę od wtrysków, aby wyleciało trochę syfu i auto zdecydowanie mniej pali. Nie mniej jednak wiesz czym jest przyczyną u Ciebie, więc lepiej kupić nówkę i mieć na dłuższy czas ;)
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Nr kontaktowy 695-367-235
Gruby

Dostał piw: 13
Auto: Coltie CA1A <3
Województwo: Pomorskie

Postprzez adrian198877 » 17 sty 2015, o 14:51

Też tak sądzę żeby kupić nówkę,przynajmniej będzie spokój na dłuższy czas. Dokładnie spalanie u mnie jest w tych samych granicach hehe.Firma DENSO powiadasz a pytanie jeszcze mam ile pinów jest na niej bo przeglądając internety raz są dwa raz cztery i się pogubiłem :) Pozdrawiam
adrian198877

Postprzez ludinho1 » 17 sty 2015, o 16:16

4
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez adrian198877 » 18 sty 2015, o 14:23

Dzięki za podpowiedź :D zaraz zamawiam
adrian198877

Postprzez adrian198877 » 12 lut 2015, o 19:03

Witam ponownie :) sonda jest zamontowana już od dwóch tygodni i zauważyłem,że pali jeszcze więcej hehe chyba że mam dziurawy zbiornik:) albo ktoś mi spuszcza ukradkiem,wlałem 31 litrów drogocennego paliwka i zrobiłem 207 km.Czyli na stówkę prawie 15! Czy złe podłączenie kabli ma na to wpływ ? Sam tego nie robiłem tylko znajomy wymienił.
adrian198877

Postprzez MarcinZ » 12 lut 2015, o 20:27

zle podlaczenie kabli ? to kupiles bez wtyczki ? duzo jak na male auto , a jaka jazda i gdzie .
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt

Postprzez Kct » 12 lut 2015, o 21:28

MarcinZ napisał(a): to kupiles bez wtyczki ?

:roll: nawet denso jest bez wtyczki sprzedawana
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez adrian198877 » 12 lut 2015, o 23:22

No właśnie zakupiłem sondę denso jest bez wtyczki bo lutuje się ją do starej którą miałem wyrwaną przed poprzedniego właściciela,znajomy poprostu poszedł po kablu a z tego co mówił różniły się kolorem od pierwotnej instalacjii.Tylko skąd takie spalanie,przed wymianą palił w granicach 11-12 zależy jaka noga ciężka a po podłączeniu i pierwszym tankowaniu gdy zapaliła się rezerwa wlałem 31litrów i tylko 207km nakręciłem.Sonda dodam nówka może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem.Co mogło by być jeszcze przyczyną zwiększonego spalania w takim stopniu.Pozdrawiam
adrian198877

Postprzez siwy1296 » 13 lut 2015, o 14:28

zdecydowanie zle podlaczona sonda. Ewentualnie odepnij klemy zewrzyj i poczekaj 5 minut. Naucz go obrotów. Może w pamięci zapisał się błąd od sondy gdzieś. Tyle mi przychodzi do głowy. Niech ci ktoś z forum powie jak dokładnie podłaczyć sonde (który przewód jaki kolor) :)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez ludinho1 » 14 lut 2015, o 12:44

z instalacji auta : biały i czarny to grzałka , czerwony to zasilanie , czarno żółty to powrót do ecu. sonda nie ma czarno żółtego tylko czarny. więc mamy dwa czarne i trzeba wiedzieć który z sondy jest który. jak jest kostka to pikuś ale u ciebie jej nie było wogóle? przewody zlutowane na sztywno ? .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez adrian198877 » 14 lut 2015, o 16:11

Uuuuu nie było żadnej kostki,nic,wyrwana.W sondzie Denso tej której kupiłem nie ma bo to uniwersalna sonda do różnych modeli,podpina się ją pod starą wtyczkę (której nie miałem bo była wyrwana). Dlatego znajomy poszedł po kablu.To muszę wejść pod auto i sprawdzić dokładnie kolory kabli lub zrobię parę zdjęć.Tak były dwa czarne w sondzie i teraz mnie to lekko zdenerwowało,zrób sobie sam będziesz wiedział więcej jednak się sprawdza :)
adrian198877

Postprzez adrian198877 » 28 lut 2015, o 18:34

Obrazek Obrazek
tak są połączone i nie wiem który czarny jest który z instalacji auta wychodzą za wtyczką pod blokiem dwa czarno-szare,czerwono-szary i biało-szary,z sondy dwa czarne,biały i niebieski sonda denso dox-0119 i nie ma schematu oznaczeń kabli
adrian198877

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum