Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Duże spalanie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Maux » 3 lut 2015, o 18:46

Witam serdecznie

Posiadam colta 1998r silnik 1.3 benzyna i silnik spala na 100 km około 11 litrów co wydaję się dużym i dość dziwnym zdarzeniem ponieważ średnio nie powinien tyle palić. Co może być tego problemem ? Ktoś sie już z czymś takim spotkał ?
Maux

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez siwy1296 » 3 lut 2015, o 21:00

Trasa czy miasto ? Zalezy jak jezdzisz. Moj pali kolo 9-10 w zimie przy dosyc dynamicznej jezdzie ;)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Tomi » 3 lut 2015, o 21:10

Jak miałem CJ-tkę 1,3 to zimą w mieście też paliła mi 10-11 (raz doszedłem chyba nawet do 13, ale to po zabawach na śniegu z zaciągniętym ręcznym ;))l. Niestety te silniki nie należą do nowej, paliwooszczędnej generacji.
na Coltmanii jakoś od połowy 2009... Tęskni za Coltem od 2012...
Tomi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: Fiesta / Outback
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Maux » 3 lut 2015, o 21:24

Posiadam go od listopada zeszłego roku. Spalanie nawet dochodziło do 12/100 myślałem że to przez to że nowy nieznany mi samochód i dlatego takie spalanie. Głównie jeżdżę po mieście.
Maux

Dostał piw: 0

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez WojtaZ » 3 lut 2015, o 21:47

Jestem pod wrażeniem tych wyników o.O U nas co prawda zimy prawie brak ale moje 1.6 w mieście nie przekracza teraz 8 litrów (dość krótkie odcinki, miasto). Może mam delikatniejszą nogę :D ale nie wydaje mi się że się wlokę po ulicach :D
WojtaZ
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 9
Auto: Mitsubishi Colt CJ4A '96

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez ludinho1 » 3 lut 2015, o 22:07

waha po czwóraku to jest dobra okazja żeby zalać do pełna i sprawdzić spalanie. :D . ale mam wrażenie że około 10l wciąga po mieście te marne 1.3 bo niby beznyna tylko do zagrzania silnika a co chwila muszę dolewać ;) . ogólnie śmigam na elpegu i w mieście bierze 10-11 a w trasie 8,5 rekord :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez eddie19 » 3 lut 2015, o 23:16

No 1.3 tak spala.. Mi dochodziło do 12 litrów po mieście, za to w trasie zszedłem do 4.5 litra. 1.6 za to w mieście nie przekroczyło mi 9 litrów :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Bartła » 6 lut 2015, o 12:48

Z całym szacunkiem ale gadacie głupoty aż boli... Mam 1.3 od dwóch lat i nigdy spalanie nie przekroczyło mi 10 niezależnie od tego jak jeżdżę. Zawsze to było w granicach 8 max!!! Zima nie zima, lato, wiosna, deszcz, śnieg, nie ważne, palił do 8/100. Teraz też mam ten problem, że zaczął palić ok 10 i po wizycie u mechanika mam parę diagnoz a jedna z nich to prawdopodobnie sonda. Wymieniałem wydech i jeśli mechanik wykręcił sondę i zaczął w nią pukać młotkiem to potłukł w środku i teraz jest ból, bo nie wyskakuje CE a sonda nadaje się do wyrzucenia. Także nie stawiajcie na to, że jest zima i dlatego tyle pali :) mi w tamtą zimę przy zajebiście dużym śniegu palił 7.5 :D
Bartła

Dostał piw: 11
Auto: Volvo 850

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Xiao7 » 6 lut 2015, o 14:08

Spalanie zależy od wielu czynników nie tylko pora roku wpływa na to.
Gdzie jeździsz, jak jeździsz, na jakich obrotach zmieniasz biegi. Głupia eko jazda którą nauczają teraz na prawku i trzeba ją zaliczyć na egzaminie uczy ludzi nieprawidłowego zmieniania biegów. Do każdego auta trzeba eko jazdę dostosowywać oddzielnie, szczególnie na wysokoobrotowych silnikach a takowe są w japończykach.
Obciążenie (masa przewożona w samochodzie), otwarte okna, ukształtowanie terenu (w górzystym terenie gdzie jest sporo podjazdów).

Temperatura otoczenia i odległości od punktu A do B. Przy zimnym silniku komputer z automatu uruchamia ssanie przez co na krótkich odcinkach gdzie silnik nie zdąży się rozgrzać spalanie idzie w górę.

Stan filtrów, świec, przewodów wysokiego napięcia, oleju jak również sama jakość paliwa ma bardzo duży wpływ na spalanie.

No i na koniec nie zapominajmy że dla CJ-ki silnik 1,3 jednak jest za słaby, w wielu przypadkach silnik 1,6 jest bardziej ekonomiczny bo ma większy moment obrotowy przez co nie trzeba tak wysoko wkręcać obrotów.

Bartła... z całym szacunkiem ale mam wrażenie że jednak się mylisz co do spalania swojego Colta. Posiadasz wersję z kilmą (a tak przynajmniej wynika z twoich postów) a włączona klimatyzacja sama w sobie podnosi spalanie średnio od 0,5 do 1 litra. Jeśli ja swoim szaraczkiem z 96 roku jeżdżąc po Warszawie w korkach potrafię wycisnąć 9 litrów (nie mam klimy) to Ty tym bardziej przy klimie będziesz miał takie spalanie.
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez siwy1296 » 6 lut 2015, o 14:59

Popieram ze spalanie 7.5 w zimie jest nierealne. Mi najmniej przy bardzo ekonomicznej jezdzie na odcinkach 3-5 km (caly czas na ssaniu praktycznie) wciagnal lekko ponad 9. Jak jezdze normalnie czasem depnr jak mnie burak jakis wkurzy to spali ponad 10 na tak krotkich odcinkach. Fakt na trasie jak sie nie szaleje spali stosunkowo malo ale po miescie w zimie 1.3 to 9-10 trzeba sie liczyc
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez ludinho1 » 6 lut 2015, o 18:47

zdecydowanie. silnik 1.3 jest na tyle marny że musi swoje żłopnąć. ja bym określił spalanie tego silnika po mieście tak: 8-12 no może 11 w zależności od tych wszystkich pierdół :D . 7,5 na pewno jest do osiągnięcia ale mniej to już nie sądzę , nie wierzę :D
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Bartła » 6 lut 2015, o 22:53

No mam klime fakt, ale nie używam jej w ogóle ;) wiecie nie chce, żeby wyszło, że piszę tak po prostu z dupy moje wypowiedzi i żeby się z Wami pokłócić, tylko wynika to z moich obserwacji po prostu. Porównuje wynik spalania z zeszłego roku i roku jeszcze poprzedniego.
Xiao masz bardzo dużo racji, że spalanie wynika od wielu czynników. Ja po prostu mówię co się dzieje u mnie. Jeżdżę po mieście (naszej pięknej stolicy) ale jeżdżę też dużo poza miastem gdzie nie ma korków i po prostu dla mnie jest nierealne spalanie w tym aucie rzędu 10l/100. Po prostu nie miałem tak nigdy i podejrzewam, że coś jest nie tak. Zobaczymy jak będzie po wymianie sondy i prawdopodobnie rozrządu, wtedy się podziele obserwacjami.
Również zdziwiło mnie to, ponieważ zazwyczaj jak tankowałem 10l to potrafiłem na nich zrobić 120-140km. Teraz zatankuję 12l i robię 120-130 :/. Stąd też moje spostrzeżenia :)
Bartła

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez eddie19 » 6 lut 2015, o 22:59

A cały czas wiernie tankujesz na tej samej stacji to samo paliwo ?

Przy 1.3 miałem taką różnicę, że na 100 oktanach z Shella spalanie było o 1-1.5l mniejsze niż na 95 z mojej stacji.
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez dzordz » 6 lut 2015, o 23:46

Co do walki z wysokim spalaniem, wcześniej pisałem jak to wygląda u mnie, wymieniłem lambdę , trzy razy podpinałem kompa, kontrola spalin i wiecie co, zero usterek, błedów, nieprawidłowości. Wszystko sprawdzone , co się dało łącznie z poszukiwaniem wycieków paliwa po drodze... Parę dni temu znowu wyszło mi około 11 litrów na stówkę po mieście. Ten typ tak ma, robię trasę do pracy dokładnie 4,8 km, 70% trasy jadę na trzecim biegu, bo nie mam gdzie się rozpędzić. Natomiast teraz zrobiłem trasę w jedną stronę 360 km plus 80 km na miejscu po trasach górskich, razem 440 km, zatankowałem pod korek i wlazło 29 litrów, czyli około 6,5 litra na 100 km, myślę że nie jest najgorzej. Natomiast jazda po mieście to masakra ze spalaniem...
Ps. Powiem wam że jakość paliwa w na stacjach paliw w Łodzi pozostawia wiele do życzenia, mam porównanie, bo tankując u rodzinki i robiąc podobne trasy po mieście spalanie spadło znacznie...
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez Bartła » 7 lut 2015, o 00:44

Eddie, tak tankuje zawsze na tej samej stacji. Nawet po tych spadkach cen zaszalałem i zatankowałem na shellu (drożej chyba się nie da :P ) i spalanie było podobne. Zobaczymy, może po prostu po przekroczeniu magicznych 18lat postanowił colt pić więcej ale jak wymienie parę rzeczy to zobaczymy jak będzie.
Bartła

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez *MysterY* » 7 lut 2015, o 15:11

u mnie spalanie w zimę na krótkich odcinkach i "przygazówkach" wychodzi w okolicy 9-9,5 l/100 Dowód: http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/66911
Obrazek
*MysterY*
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Colt Cj4A ClouSport
Województwo: Łódzkie

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez ludinho1 » 7 lut 2015, o 17:22

fajna aplikacja :) . to na telefon czy na kompa jest?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Duże spalanie

Postprzez *MysterY* » 9 lut 2015, o 23:34

i na kompa i na telefon :)
Obrazek
*MysterY*
Klubowicz