Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ1A] błąd P1102

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 21 sty 2015, o 17:58

Siemanko,
Około tygodnia temu zapalił mi się "check" w Colciszonie. Ale po przejechaniu ok.20 km zgasł.
Po 2-3 dniach to samo, z tym że już "check" nie zgasł.

Pojechałem podłączyć go pod kompa i wyszło cuś takiego:
P. 11.02 czujnik

Co to może być za czujnik ? Albo wgl co to za błąd ?
Nigdzie nie moge tego znaleźć, pomożcie :(

/poprawiłem tytuł - Fador
Rem3

Dostał piw: 1
Auto: Colt CJ0 1,3 GL
Województwo: Lubelskie

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez ludinho1 » 21 sty 2015, o 18:36

jakim sprzętem to było czytane? czemu nie zostało sprecyzowane jaki to czujnik? w książce serwisowej od cejotki nie kojarzę tego typu błędów.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 21 sty 2015, o 19:20

Ha... i tu jest dobre pytanie, jutro zadzwonię i się spytam co to za sprzęt był bo nie zwróciłem uwagi. Dam znać jutro.
Rem3

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez ludinho1 » 21 sty 2015, o 19:47

11 to sonda lambda a że są 2 to może to właśnie oznacza drugą sondę . tak sobie wymyślam teraz :D . a swoją drogą to co to za usługa że nawet nie umiał powiedzieć jaki jest błąd. To że czujnik to wiadomo , raczej ameryki ten majster nie odkrył :) .
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez MarcinZ » 21 sty 2015, o 20:03

Rem3 napisał(a):Siemanko,
Około tygodnia temu zapalił mi się "check" w Colciszonie. Ale po przejechaniu ok.20 km zgasł.
Po 2-3 dniach to samo, z tym że już "check" nie zgasł.

Pojechałem podłączyć go pod kompa i wyszło cuś takiego:
P. 11.02 czujnik

Co to może być za czujnik ? Albo wgl co to za błąd ?
Nigdzie nie moge tego znaleźć, pomożcie :(

/poprawiłem tytuł - Fador
no jaki czujnik polozenia ,walu na pewno .
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez eddie19 » 21 sty 2015, o 20:08

Gdyby był błąd czujnika położenia wału to Colt nie powinien odpalać, bo grozi uszkodzeniem silnika.
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 21 sty 2015, o 22:20

Silnik odpala, śmiga nic mu nie dolega. ;)
Rem3

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez ludinho1 » 21 sty 2015, o 22:29

ty masz 1.3 16V 82km ? jak tak to może być że inne kody błędów :) .
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez vorian » 21 sty 2015, o 23:06

z informacji znalezionych w googlach błąd dotyczy "Fuel and Air Metering" a dokładnie DTC P1102 ma opis "Traction control ventilation solenoid Circuit fault" . Co mnie dziwi bo w CJ'tkach nie ma kontroli trakcji. Mimo wszystko liczba 11 na początku napewno oznacza coś z dolotem/paliwem. Może gdzieś lewe powietrze łapie? rurka podciśnienia jakaś może pęknięta?
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez MarcinZ » 21 sty 2015, o 23:09

eddie19 napisał(a):Gdyby był błąd czujnika położenia wału to Colt nie powinien odpalać, bo grozi uszkodzeniem silnika.
pierwsze slysze wogole ,mialem uszkodzony czujnik walka i walu w e39 i nie dzialo sie nic oprocz tego ze przy uszkodzeniu walka nie palila , a walu ,nie miala mocy i problem z paleniem byl rowniez .
MarcinZ

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 22 sty 2015, o 03:12

Hmm... dolot założony jest stożek wraz z dolotem który nie jest fabryczny, ale raczej odpada bo mam go ponad 1,5 roku i był spokój, przejże go jutro czy nigdzie lewe powietrze nie jest łapane + jeszcze filterek na odmę był założony.

Silnik to 75 konna jednostka przedliftowa tak więc szukanie z polifta o ile jest jakaś różnica w błędach jest bezcelowe trochę.
Rem3

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 22 sty 2015, o 03:17

eddie19 napisał(a):Gdyby był błąd czujnika położenia wału to Colt nie powinien odpalać, bo grozi uszkodzeniem silnika.
MarcinZ napisał(a):pierwsze slysze wogole ,mialem uszkodzony czujnik walka i walu w e39 i nie dzialo się nic oprocz tego ze przy uszkodzeniu walka nie palila , a walu ,nie miala mocy i problem z paleniem byl rowniez .

sęk w tym że silnik pali, nie dławi się ogólnie w dobrej kondycji. Tak więc czujnik położenia wału jak i wałka rozrządu odpada. Bo byłby jakieś objawy tego. Bardziej zastanawiające jest to że jak 1 raz sie zapalił to zgasł po ok. 20km. czyt. "check"
W ciemno postawiłem wtedy na sondę lambda. Ale de fakto nie wiedziałem czy trzeba ją rozpiąć czy też kombinować z jakąś używką. Ale z kolei jakby to była lambda to więcej by palił a pali w granicach 8,5L jeżdżąc po mieście. A właśnie czy można rozpiąć wgl lambdę i czy to nie zwiększy spalania o te "książkowe" 15-20 % ?
Rem3

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez ludinho1 » 22 sty 2015, o 08:36

Rem3 napisał(a):Hmm... dolot założony jest stożek wraz z dolotem który nie jest fabryczny, ale raczej odpada bo mam go ponad 1,5 roku i był spokój, przejże go jutro czy nigdzie lewe powietrze nie jest łapane + jeszcze filterek na odmę był założony.

Silnik to 75 konna jednostka przedliftowa tak więc szukanie z polifta o ile jest jakaś różnica w błędach jest bezcelowe trochę.
to zrób zworę na OBD2 i sam sobie przeczytaj błąd błyskami :)

MarcinZ napisał(a):pierwsze slysze wogole ,mialem uszkodzony czujnik walka i walu w e39 i nie dzialo się nic oprocz tego ze przy uszkodzeniu walka nie palila , a walu ,nie miala mocy i problem z paleniem byl rowniez .

nic się nie działo oprócz tego że nie paliła :D . weż przeczytaj co ty piszesz w ogóle :lol: . jak colt ma uszkodzony czujnik położenia wału to nie odpala.

/Reg. pkt. 4.4 - ''Jeśli chcesz coś dopisać do swojego postu, użyj opcji edytuj - masz na to 48 godzin."/
/GERO/
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez vorian » 22 sty 2015, o 10:21

Rem3 napisał(a):
sęk w tym że silnik pali, nie dławi się ogólnie w dobrej kondycji. Tak więc czujnik położenia wału jak i wałka rozrządu odpada. Bo byłby jakieś objawy tego. Bardziej zastanawiające jest to że jak 1 raz się zapalił to zgasł po ok. 20km. czyt. "check"
W ciemno postawiłem wtedy na sondę lambda. Ale de fakto nie wiedziałem czy trzeba ją rozpiąć czy też kombinować z jakąś używką. Ale z kolei jakby to była lambda to więcej by palił a pali w granicach 8,5L jeżdżąc po mieście. A właśnie czy można rozpiąć wgl lambdę i czy to nie zwiększy spalania o te "książkowe" 15-20 % ?

Lambde odpiac mozna, ale w jakim celu? Zapisze sie blad lambdy, bedzie przelewał silnik i bedzie palił jak smok.
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez MarcinZ » 22 sty 2015, o 11:29

jak colt ma uszkodzony czujnik położenia wału to nie odpala.

ciekawe ............
MarcinZ

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 22 sty 2015, o 21:19

znalazłem coś takiego :

P1102 MAF Sensor In Range But Lower Than Expected

Przetłumaczy ktoś ?
Rem3

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez ludinho1 » 22 sty 2015, o 22:21

chłopaku zrób mostek na obd2, policz błyski i będzie czarno na białym . czemu nie chcesz samodzielnie sprawdzić błędu? ;) .
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 31 sty 2015, o 03:03

O dziwo... pomogło założenie fabrycznego dolotu i reset kompa, błąd już się nie wyświetla i narazie wszystko gra.

Ps. Colcik zaczął kichać na niskich obrotach przy 2 biegu, ale na to już myślę inny wątek bo podejrzewam znowu coś z aparatem zapłonowym ;s
Rem3

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez ludinho1 » 31 sty 2015, o 10:26

żeby twoja radość nie okazała się przedwczesna , to powiem ci że jak przyczyna błędu nie została usunięta to po resecie on powraca po jakimś czasie. stożek raczej nie mógł być przyczyną błędu. więc niestety błąd się pojawi niebawem znowu a tamten majster podał ci kod błędu z kosmosu skoro nikt z forum nie słyszał o takim kodzie w colcie CJ. ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ1A] błąd P1102

Postprzez Rem3 » 31 sty 2015, o 16:27

Tu z forum nie słyszał, ale Mitsumaniaki słyszały ;)
Rem3

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum