Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Malowanie

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[OGÓLNIE] Malowanie

Postprzez Olek1222 » 27 mar 2013, o 10:02

Patrzac na swojego Colta, doszedlem do wniosku ze jego czerwony kolor nie jest juz tak czerwony jak byc powinien:)ostatnio widzialem taki fajny czerwony brokatowy lakier Obrazek Very Happy" i chcial bym pomalowac swojego na nowo:) nie wiecie ile taka przyjemnasc kosztuje?? i czy mogl bym zrobic to samemu, a jesli tak to jak?? bo kompletnie sie na tym nie znam Obrazek Jesli ktos ma jakies ciekawe koncepcje niech mi podpowie Obrazek Very Happy"
Olek1222

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

MaLoWaNie Colta :) jak.........

Postprzez witoo » 27 mar 2013, o 10:02

jezeli sie na tym nie znasz to lepiej nie probuj Obrazek zlewki itp nieprzyjemnosci zwiazane z malowanie. poza tym cieniowanie.... woogle lakierowanie to wbrew pozorom nie łatwa sztuka Obrazek Sad" a co do koloru z brokatem slyszalem ze bardzo fajnie wyglada, ale podobno lepiej kupic lakier osobno i brokat tez osobno (ale taki do farb lakierniczych bo inne sa za grube i nie przejda przez pistolet
witoo
Klubowicz
Klubowicz

Auto: Colt

Postprzez Monia » 27 mar 2013, o 10:03

ja własnie maluje tz. malarz-blacharz mi maluje a jak wyjdzie się okaze, ale tak jak Witoo myślę zebyś dał do fachowca...
Monia

Postprzez witoo » 27 mar 2013, o 10:03

Monia:
http://www.allegro.pl/item190720502_mit ... zesci.html
http://www.allegro.pl/item192018769_mit ... zesci.html
witoo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Monia » 27 mar 2013, o 10:03

Wito dziękuje Ty wdzieczny chłopcze :) ale juz do jednego gościa dzwonilam, auto sprzedaje w całości ale jako ze czesci, a tem na tym innym to widacze maska przesunieta:/ ale jak by co to dawaj kontakty jeszcze!!
Monia

Postprzez Olek1222 » 27 mar 2013, o 10:04

a nie wiecie ile wzial by za takie malowanie lakiernik (oczywiscie calego auta), oczywiscie chodzi mi o sama robocizne, bo lakiery juz sam bym kupil:) slyszalem ze biora ogolnie 150 zl od elementu ale jak calosc to chyba taniej....
Olek1222

Postprzez Monia » 27 mar 2013, o 10:04

niestety ja nie wiem ile biorą za taką usługe, postawiłam auto i zapytałam czy w 1000zl się zmieści z malowaniem i potwierdził koles więć auto zostało...a jak to wyjdzie się okaże... z tym ze ja dachu i tylniej klapki nie będe malowac.

a coś wsominałes o tym lakierze z "brokatem" to po malowaniu auta się daje czy w trakcie czy jak?:>
Monia

Postprzez Kampi » 27 mar 2013, o 10:05

Podejrzewam że za malowanie całego wezmą około 1500-2000, bo przy takim manewrze trzeba wymontować praktycznie wszystko z samochodu, a szyby zakleić.

Wg mnie ten brokat to nic innego jak proszek dodawany do lakieru czyli popularnie: metalic. U mnie jest właśnie taki lakier i jak dobieraliśmy do mojego miśka to gość w mieszalni dosypał do tego jakiś specjalny proszek.

Swoją drogą trudno się to lakieruje. Lakierowaliśmy błotnik do mojego Colta, ale niestety minimalnie różni się od oryginalnego, bo tam jeszcze dochodzi wartwa lakieru bezbarwnego, a my go zapomnieliśmy kupić...
(swoją drogą odłazi mi z całego samochodu lakier bezbarwny-ochronny, wie ktoś może jak temu zaradzić?)
Kampi
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu

Dostał piw: 33
Auto: CJ4A
Województwo: Mazowieckie
  • Strona WWW

Postprzez Monia » 27 mar 2013, o 10:05

ja bym przykleiła taśmą przeżroczystą :) zART, NIESETY NIE WIEM :(
Monia

Postprzez Olek1222 » 27 mar 2013, o 10:06

Kampi raczej musial bys go scierac i jeszcze raz od nowa nakladac bezbarwny lakier, tak mi sie wydaje...a z tym lakierem brokatowym to tak jak mowisz miesza sie go z kolorem, ale to nie jest jak zwykly metalik:) hm.. a pod uwage biorac cene czyli 1500-2000 to raczej mnie nie stac:( ...
Olek1222

Postprzez jelon » 27 mar 2013, o 10:15

Mam znajomego lakiernika. Jak będę wiedział to wam dam znać. O ile wiem to mówił mi kiedyś można pomalować całość, tylko musi być cały rozebrany do gołej blachy, łącznie z wyciągnięciem silnika. Podłużnice też muszą być pomalowane jakbyś chciał później sprzedać. Stąd wymontowanie silnika. Co do brokatu i ceny musiałbym się dowiedzieć, ale taka impra raczej nie jest tania.
jelon

Postprzez witoo » 27 mar 2013, o 10:16

z brokatem ok 2000 - 3000 cale auto. Olek ma racje to nie zwykly metalic. Efektem jest blyszczacy lakier i zmiana odcienia zaleznie od kata padania slonca i woogle oswietlenia. Kampi podejrzewam ze malo Kral Laku albo woogle nie uzyles stad moze byc taki efek, albo daremny podklad/baza
witoo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kampi » 27 mar 2013, o 10:16

Nie dodałem tego czegoś, stąd może delikatnie się różni ;) . Podkład z tego co pamiętam był czerwony i oczywiście zmatowiony papierem ściernym.
Kampi
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu

• Strona WWW

Postprzez witoo » 27 mar 2013, o 10:16

brak kral laku zapewne powoduje luszczenie, a co do koloru, to nigdy nie bedzie taki sam dlatego zawsze kolor sie cieniuje, po to by kolor stary przechodzil w nowy w niewidoczny dla oka sposob
witoo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kampi » 27 mar 2013, o 10:17

A co mi tam, mój Colciak to i tak rozbitek, przydał by mu się nowy lakier w wielu miejscach... Planuje nakleić jakieś tribale z boku auta żeby to trochę przymaskować.
Kampi
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu

• Strona WWW

Postprzez witoo » 27 mar 2013, o 10:17

no i jasne. Ja w moim juz 3 razy malowalem i znow mi wyskoczyl syf (tym razem pod boczna listwa :( ) przyprawia mnie to o bol glowy, ale to sa uroki bialego koloru . A i tak jest sliczny
witoo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wiewióra » 27 mar 2013, o 10:17

a mi sie marza oryginalne pokrowce mitsu...
szukałam na alle ale nic takiego nie znalazłam.
póki co moja mężczyzna skombinowała chodniczki mitsu.
tez ładnie wygladają.

no i jeszcze znaczek przy kluczykach
wiewióra
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 1

Postprzez witoo » 27 mar 2013, o 10:18

tez taki znaczek mam
witoo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bumerek » 27 mar 2013, o 10:18

ja mam pytanie związku z rozbitą c50, zanosi sie na to ze będę musiał malowac i mysle całe autko malować, tylko nie wiem jak sa mocowane boczne szyby na uszczelki czy klejone
bumerek

Postprzez Kampi » 27 mar 2013, o 10:19

Szyby są wklejane. Wyciąć jest duży problem, a wkleić jeszcze większy...

Zaobserwować możesz to w temacie reanimacji COLCIKA:
http://www.coltmania.fora.pl/reanimacja ... 54-60.html
Kampi
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu

• Strona WWW

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny