Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Dyskusja na temat subwooferów i zabudowy bagażnika

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Alkanick » 8 sty 2015, o 16:27

Co wy widzicie w tych subwooferach..? Nie ogarniam totalnie.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez zubrin » 8 sty 2015, o 16:44

no bo unc unc unc łubu dubu łubu dubu musi być :lol: :D :lol: wyrosną za jakiś czas ;)
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez Przemcio » 8 sty 2015, o 16:48

Alkanick napisał(a):Co wy widzicie w tych subwooferach..? Nie ogarniam totalnie.

A no jak ma się zrobiony porządnie system przedni to i subwoofer się przydaje, aczkolwiek u mnie drzwi grają na poziomie suba w bagażniku.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez LimonekJr » 8 sty 2015, o 16:51

O ile taka zabudowa jak w ogłoszeniu mi się podoba (ma to dla mnie ręce i nogi), tak kompletnie nie rozumiem tuby basowej zabierającej miejsce w bagażniku i brzęczącej przez nią rejestracji na klapie lub zderzaku...
Obrazek
LimonekJr
Moderator
Moderator

Dostał piw: 293
Auto: Cee'd C2 SW
Województwo: Mazowieckie

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez Alkanick » 8 sty 2015, o 17:15

Ja tam mam 24 lata i nigdy mnie to nie bawiło a nawet więcej śmieszyło i śmieszy do teraz. Starszy brat sobie niedawno sprawił system car-audio i mam z niego polewkę po całości :D Ja bym odchudził coś auto a on jeszcze tam szafkę wpakował :D
Sam nie raz jeżdżę bez radia, wole posłuchać dźwięków do o koła. Przepraszam Moderatorów za Off-Top'a.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez Rysiek » 8 sty 2015, o 17:20

no ale wywalenie zapasu (kompresor plus mleczko) i wstawienie suba w dobrej obudowie wzmaka pasywnego, do dobrego przodu to już w porządku rozwiązanie, z resztą kupiłem radio na mosfetach, a głośniki seria, bez tuby (rany ale to gra)
dla tego potem porządne głośniki i ew. sub w dobrej zabudowie, żadne umca umca tuba :D no i jak z tubą przewieźć rower, bagaż teściowej, teściową?
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez eddie19 » 8 sty 2015, o 17:59

Wozisz teściową w bagażniku? Jak tak możesz... Przecież może Ci coś uszkodzić :roll:
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez sebo_96 » 8 sty 2015, o 22:08

ja bagażnika do niczego praktycznie nie używam, leży tam tylko plecak do szkoły więc miejsce mi nie potrzebne ;) a jak mam coś przewieść to biorę Ducatkę od sąsiada :p
sebo_96

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ4A 1,6 16V Bistro

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez LHP » 8 sty 2015, o 22:29

Zainteresowało mnie jedno zdanie w ogłoszeniu
"Obudowa wykonana z żywicy, ma grubość około 8mm"
Żywica nadaje się na skrzynie do głośnika ?? Zawsze myślałem, że do takich rzeczy nadaje się tylko płyta wiórowa. :oops:
Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 22:32 przez LHP, łącznie edytowano 1 raz
LHP

Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Zabudowa bagażnika do CJ

Postprzez Gruby » 8 sty 2015, o 22:31

Jarałem się subami jakiś czas temu. Doszedłem jednak do wniosku, że sub tylko trzęsie rejestracją dając z siebie maksimum pośmiewiska. Dlatego w najbliższym czasie (już w 1.6) wrzucę dobre car audio na konkretnym wzmaku, aby to grało jak należy. Kuzyn ma subwoofer.. Samoróbkę. Kilka desek, pozbijał, wstawił rurę od pieca (autentyk) i wozi w swoim Be eM Wu.. Wiocha totalna. Sam głośnik to oklep 200W na wzmaku 2000 i myśli, że jest fajny. Jego brat to samo, tylko on już trochę zmienia na zwykłe "tuby" choć efekt ten sam. Mając głośniki ze wzmacniaczem ma się fajny efekt, kiedy zamiast samego bassu słychać krystaliczny dźwięk z utrzymaniem równomiernego rozłożenia mocy na kanał. Wystarczy dobrać odpowiedni sprzęt, aby taki niejeden "wieśniak z rurą od pieca przy subie" otworzył oczy na widok pustego bagażnika. ;) Nie chciałem nikogo urazić tym wpisem.
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Nr kontaktowy 695-367-235
Gruby

Dostał piw: 13
Auto: Coltie CA1A <3
Województwo: Pomorskie

Postprzez sebo_96 » 8 sty 2015, o 22:45

Miałem okazję kupić to za 100 zł więc nawet się nie zastanawiałem ;) a to też jest kwestia gustu co kto lubi i dobre car audio jest warte tyle co i colt ;)
sebo_96

Postprzez Gruby » 8 sty 2015, o 22:48

Dobre audio kupisz za 1/4 ceny Colta. Wystarczy mieć pojęcie odnośnie dobierania/miksowania sprzętów aby równomiernie współgrały :)
Spójrz na moją Pszczółkę CA0 Tutaj -> http://coltmania.pl/colt-ca0/ca0-malibu-by-przemek1386-t4744.html
Obrazek
Nr kontaktowy 695-367-235
Gruby

Dostał piw: 13
Auto: Coltie CA1A <3

Postprzez sebo_96 » 8 sty 2015, o 22:51

oj nie wiem czy za 1000 zł zrobisz dobre car audio ;)
sebo_96

Postprzez Rysiek » 8 sty 2015, o 23:10

ja to widzę tak:
kupiłem radio używkę na mosfetach Pionka 8400BT za ułamek bo 300zł
odseparowany zestaw robisz czyli tweeterki np tak jak mam ja hertz 100 do tego zwrotki też hertza 100 - kupisz za 150zł

do tego dobry głośnik za 200 w drzwi i wywalasz tył głosniki co by nie robiły efektu muszli (albo głowy w muszli) :D
(ja jeszcze nie poszedłem krok dalej i mam ori głośniki w bokach ale z tłiterkami i gra naprawdę dobrze)

to już 650 zł

jeśli mało idziesz dalej i wygłuszasz drzwi...
mało?
idziesz krok dalej i kupujesz wzmaka używkę i masz audio za 1000zł, dało się.
Jeśli nadal idziesz dalej wygłuszasz budę auta, jeśli potem brakuje Ci niskich klepiesz sobie bude do suba w mądrym miejscu jak w linku z olxa, albo w kole i masz funkcjonalne auto z dobrym audio i pełną sceną tak w skrócie.

Za to radio za 100zł, głośniki seria (w dodatku przód i tył) + tuba to od zadniej strony podejście wg mnie, równie dobrze można potupać :D

i tyle, nie ma co tu już marszczyć moszny bardziej nad jakością muzyki, bo krystaliczny i owszem, dobry dźwięk, ale auto to pucha i tyle, lepiej resztę wrzucać w osiągi, więc poprawny zestawik tak jak ja widzę opisany wyżej i wsio wg mnie:)
Ostatnio edytowano 9 sty 2015, o 16:21 przez Rysiek, łącznie edytowano 6 razy
Rysiek

Auto: CJ5A 4g93 SOHC

Postprzez sebo_96 » 8 sty 2015, o 23:21

no może masz i rację ;)
sebo_96

Postprzez Przemcio » 9 sty 2015, o 00:15

Rozdzielmy typowych subwooferowców, ktorzy tylko mono wpierdzielą i yakuze do bagażnika i słychać ich z daleka i tych, ktorzy są w pewnym stopniu audiofilami, ktorzy mają poprawnie zrobioną instalacje i fajnie grający system w samochodziku. To tak jak typowi psujący opinie bmw i Ci, ktorzy są psajonatami i dbają, pieszczą autko.
Nigdy nie powiedziałbym, ze podstawowe wygłuszenie drzwi matami bitumicznymi, moze dać tak zadowalający efekt. To jest jakby skonstruowanie obudowy dla głośnika jak skrzynka. W drzwiach masz głośnik odpowiadający za daną sekcje pasma, tweeter w słupku odpowiada za kolejną, a wcześniej wspomniany subwoofer jest również elementem układanki, ktory ma za zadanie uzupełnić pasmo dzwięków o te niskie, ktore nie może wytworzyć wooferek w drzwiach. Ja audio robiłem dla siebie, a nie dla przechodniów, nie jestem typowym napierdalatorem, a słuchanie muzyki z dobrej jakości przetworników sprawia przyjemność. Duzo by tu gadać, przód również może zatrząść nogawkami :lol: Odnośnie tuby, tak na przyszłość, ktorzy nie wiedzą - tuba to walec, a skrzynia basowa to sześcian, nie mówmy na skrzynie tuba! XD Major słuchałeś mojego grania?:D
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0

Postprzez YoPiciowy » 9 sty 2015, o 20:53

Alkanick jak nie rozumiesz, to chyba nigdy w kinie nie byłeś ;) Po prostu niektóre szczegóły muzyczne, aby być odwzorowane muszą zostać odtworzone przez przetwornik zdolny przenieść częstotliwość bliską progu słyszalności. Niestety większość przednich głośników 16cm leci na łeb na szyje z wydajnością już przy 60Hz, a niskim basem tego jeszcze bym nie nazwał :P Stąd cali Ci "tubiarze", czasem miło posłuchać sobie pełnego pasma dźwięku :D Owszem są marketowcy co wrzucają głośnik 20cm grający od 100Hz, huk, drżenie, ale nie o to chodzi przecież z instalacją prawdziwego subwoofera.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez Alkanick » 9 sty 2015, o 21:32

Spoko wiesz dla mnie to wydawanie pieniędzy na coś co jest w sumie niepotrzebne. To chyba kwestia gustu :P Lubie posłuchać muzyki i to głośno bo metalu nie idzie słuchać inaczej :D Przede wszystkim jakość. Przy muzgotrzepach typu jebut jebut dupcys sam bass chyba wystarczy :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez eddie19 » 9 sty 2015, o 21:54

U mnie dobre radio (goclever), z przodu chyba kenwoody i z tyłu seria i jest całkiem przyzwoicie porównując do starego radia i tylko 2 przednich seryjnych głośników... Ale jaki wzmak kiedyś musi wpaść, na tubę/skrzynię szkoda mi miejsca :P
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez YoPiciowy » 9 sty 2015, o 23:28

Przepraszam Eddie, ale dobre radio i goclever to nawet nie pachnie jedno drugim ;) Bez ataku na Ciebie, ale taka jest prawda niestety. Seryjne głośniki też szałowe nie są. Akurat takiego zestawu nie nazwałbym dobrym, po prostu jest i sobie gra ;)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum